Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (13)

Γεια σας φίλοι μου και χρόνια πολλά
Θυμόσαστε το αγαλματάκι του έρωτα που έχω στον κήπο μου που το πρασίνισε η Κερκυραϊκή ασταμάτητη βροχή εφέτος τον χειμώνα; Σας το είχα δείξει από κοντά, σε προηγούμενη κουβέντα μας. Δείτε τώρα πώς ανταμείφθηκε όμως από τη μαζική άνθηση ενός γιασεμιού που βρίσκεται δίπλα του!...Και τι άρωμα!... είναι μια ποικιλία γιασεμιού που ανθίζει τώρα νωρίς, και ευδοκιμεί πολύ εδώ στο νησί. Τα μπουμπούκια του είναι ροζ κι η μυρωδιά του πιο δυνατή από το γνωστό μας γιασεμί. Κάντε διπλό κλικ στην εικόνα του για να το απολαύσετε από πολύ  κοντά. Κρίμα που δεν μπορείτε όμως να το μυρίσετε.
 Έχω και άλλη μία ποικιλία γιασεμιού στο κήπο, που λέγεται ρυγχόσπερμο και θα ανθίσει όταν αυτό εδώ θα έχει τελειώσει την ανθοφορία του. Μοσχοβολάει και αυτό. Θα σας το φωτογραφίσω όταν θα είναι στις ομορφιές του.
Μπήκε η άνοιξη για τα καλά και οι κήποι είναι τώρα στις δόξες τους.
Επάνω από τη λιμνούλα μου κάνανε δειλά την εμφάνισή τους και οι πρώτε ίριδες με το λευκό παρθενικό τους χρώμα. Δεν είναι πολύ όμορφες; Ανθεκτικά λουλούδια και εύκολα στη φροντίδα τους, πολλαπλασιάζονται μόνα τους και γεμίζουν το χώρο εκεί που τα έχετε πρωτοφυτέψει. Υπάρχουν σε πολλά χρώματα. Όταν ανθίσουν και οι υπόλοιπες θα σας τις φωτογραφίσω ξανά.  

Σας εύχομαι για άλλη μια φορά με πολλή αγάπη Καλό Πάσχα.

Χαλάρωση (9)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ   
Με πολλή αγάπη και ευχές για μια χαρούμενη  Ανάσταση

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/ενεργιεακοί θεραπευτές (1)

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ  ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ (1ο)
   Γεια σας
Παρά τον ένα περίπου αιώνα διαμάχης για το εάν οι ζώντες οργανισμοί είναι ή όχι ευαίσθητοι στα μαγνητικά πεδία της γης, υπάρχουν τώρα σοβαρές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν αυτή την υπόθεση, όπως λέει ο βιολόγος James Oschman (Energy medicine in therapeutics and human performance).
Τώρα ξέρουμε πως το σώμα μας είναι ένα ηλεκτρονικό δίκτυο (ζώσα ουσία) επάνω στο οποίο ενέργειες κινούνται και μετατρέπονται συνεχώς η μία σε άλλη, δημιουργώντας αυτό που εμείς λέμε «ζωή» μας. Αυτό το δίκτυο της ζώσας ουσίας που ενώνει όλα τα κύτταρά μας μεταξύ τους και συνεχίζεται και μέσα σε αυτά, στον κυτταροσκελετό, και φτάνει μέχρι το DNA μέσα στους πυρήνες των κυττάρων, είναι ημιαγωγός του ηλεκτρισμού (κάτι δηλαδή ανάμεσα σε καλό και κακό αγωγό του ηλεκτρισμού) και σας τέτοιος, επηρεάζεται από τα μαγνητικά πεδία, λόγω του μικρού αριθμού ηλεκτρονίων που διακινεί (φαινόμενο Hall, από τον ερευνητή που το ανακάλυψε το 1879).
Γιαυτή τη ζώσα ουσία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, όσοι ενδιαφέρεστε, τόσο στο δικό μου βιβλίο όσο και σε όποιο μοντέρνο βιβλίο βιολογίας επιθυμείτε.
Θα ήθελα να σας εξηγήσω όμως εδώ σήμερα, γιατί έχει αρχίσει να πιστεύει η μοντέρνα ιατρική, τη θεραπευτική ικανότητα των ενεργειακών θεραπευτών (που κάποτε τους απαξιώναμε εμείς οι κλασικοί γιατροί) και τους έχει τοποθετήσει πια στις συμπληρωματικές θεραπείες (complementary therapies), στις θεραπείες δηλαδή που μαζί με τη κλασσική ιατρική, βοηθούν τη γρηγορότερη και καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών.
Αυτό το ηλεκτρονικό δίκτυο της ζώσας ουσίας λοιπόν, είναι ένα μέσο δια του οποίου λειτουργεί ένας καταρράκτης από δραστηριότητες. Απόλυτη υγεία σημαίνει σήμερα, σύμφωνα με τις απόψεις των βιολόγων, πλήρης διασύνδεση όλων των τμημάτων του οργανισμού μέσω αυτής της ουσίας και των συνοδών, βέβαια, στρωμάτων νερού που περιβάλλει όλα μας τα μόρια (για τις λειτουργίες του νερού στο σώμα μας θα μιλήσουμε σε άλλη συνάντησή μας) .
Αν υποθέσουμε τώρα ότι μία ψυχική ή σωματική βλάβη διακόπτει αυτή την συνέχεια στη διασύνδεση, τότε η εφαρμογή μιας θεραπευτικής ενέργειας οποιασδήποτε μορφής (από τα χέρια ενεργειακού θεραπευτή ή μηχανήματος) θα άνοιγε πιθανώς και πάλι το δίκτυο στη ροή της ενέργειας και των πληροφοριών. Και όταν το δίκτυο αυτό λειτουργεί συνολικά, η βιολογική επικοινωνιακή πληροφορία μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα μέσω αυτού και να φτάσει από μακρινά κύτταρα, στο DNA άλλων κυττάρων και το αντίστροφο. Με άλλα λόγια η ενεργοποίηση μιας ειδικής διαδικασίας πάει χέρι-χέρι με το άνοιγμα καναλιών για την ροή ενέργειας και πληροφοριών. Το όλο φαινόμενο μοιάζει με το τον τρόπο που ένα αυτοκίνητο παίρνει μπρος και ξαναγίνεται λειτουργική η μηχανή του, με ένα πήδημα στην κατηφόρα όταν έχει μία τελειωμένη μπαταρία, μας λέει ο βιολόγος James Oschman.
Όλα αυτά ερευνώνται συνεχώς όλο και περισσότερο, στις μέρες μας, τώρα που πολύ ευαίσθητα όργανα μέτρησης ενεργειών έχουν ανακαλυφτεί. Και συγχρόνως μελετάται και ο μηχανισμός που κάνει τους ενεργειακούς θεραπευτές να μεταφέρουν με τα χέρια τους ποσότητα ενέργειας τέτοια, που αποδεδειγμένα πια, δρα θεραπευτικά στον οργανισμό.
Για να μη κουραστείτε όμως, θα σας πω την εξήγηση που μέχρι τώρα έχει δοθεί για το θέμα αυτό στην επόμενη κουβέντα μας.
Με αγάπη και ευχές για ένα....   Καλό Πάσχα

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Διακ.φυλ. (5)

Γεια σας φίλοι μου
Δεν κρατήθηκα και την ξαναφωτογράφισα τη φωτίνια του κήπου μου σήμερα που είχε η Κέρκυρα πολύ όμορφη λιακάδα. Πρέπει να παραδεχθείτε πως είναι πολύ όμορφος θάμνος. Και που να τον δείτε και ανθισμένο.
Ξέρω, πολλοί από εσάς θα με περάσετε για τρελή που μιλάω για τα φυτά μου σαν να πρόκειται για παιδιά μου, αλλά νοιώθω πολύ συνδεδεμένη με αυτά και τα καμαρώνω όταν προκόβουν.
Πρέπει όμως να ομολογήσω πως έχω παιδευτεί πολύ μέχρι να βρω το σωστό τρόπο περιποίησής τους. Το έδαφος του κήπου μου δεν ήταν καλό και το έσκαβα λίγο-λίγο με υπομονή και του πρόσθετα κοπριά. Παρ όλα αυτά τα φυτά μου δεν πρόκοβαν πολύ και άρχισα να τους προσθέτω και λίπασμα χημικό. Το αποτέλεσμα και πάλι δεν ήταν αυτό που θα ήθελα, τα φυτά χαλούσαν πότε για τον ένα και πότε για τον άλλο λόγο. Πότε μου τα έτρωγαν οι μελίγκρες και πότε οι μύκητες. Εγώ όμως εκεί, τον χαβά μου. Έβγαζα τα χαλασμένα, τα αντικαθιστούσα με καινούργια, ξερίζωνα από το βουνό που βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι μου, μικρά φυτά που μου άρεσαν και τα μεταφύτευα στο κήπο ελπίζοντας πως θα ήταν πιο ανθεκτικά, αφού τα κατάφερναν να επιβιώνουν και στο βουνό χωρίς περιποίηση, και τελικά τα κατάφερα. Ο κήπος είναι τώρα πολύ όμορφος, παρουσιάζει ενδιαφέρον όλες τις εποχές, με τα χρώματα των θάμνων και των λουλουδιών του.
Συνειδητοποίησα τελικά πως μάλλον η υπερβολική μου περιποίηση έβλαπτε τα φυτά μου έως τώρα (πολλή λίπανση και πολύ πότισμα). Μη κάνετε το ίδιο λάθος. Με τη κηπουρική ασκείστε στην υπομονή. Μη βιάζεστε να μεγαλώσουν τα φυτά σας, θέλουν τον χρόνο τους. Και όταν βλέπετε ένα φυτό να μην πηγαίνει καλά, δοκιμάστε να το μεταφέρετε σε κάποια άλλη γωνιά του κήπου ή της βεράντας σας. Μπορεί το μικροκλίμα εκεί να του ταιριάζει καλύτερα. Η κηπουρική θέλει υπομονή και αγάπη και τα αποτελέσματα του κόπου σας θα σας ανταμείψουν με το παραπάνω, πιστέψτε με.
Βελτιώνουν την υγεία σας.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (2)


Πάσχα έρχεται φίλοι μου, αλλά πολλοί από εμάς δεν τρώμε κρέας, ούτε μας αρέσει η εικόνα του σφαγμένου αρνιού δεμένου επάνω στη σούβλα να σιγοψήνεται από τη φωτιά. Άλλοι πάλι ξετρελαίνονται από τη μυρωδιά και την όλη διαδικασία του εθίμου. Εμένα από παιδί κάτι σε αυτό το έθιμο μου θύμιζε τον Αθανάσιο Διάκο και μου προκαλούσε τύψεις και θλίψη, όσο και αν σας φαίνεται τρελό, κάτι τέτοιο. Τέλος πάντων.
Εγώ πάντως συνταγές με κρέας δεν έχω να σας δώσω, αφού το έχω καταργήσει από τη διατροφή μου εδώ και καιρό, ωστόσο υπάρχουν συνταγές εξ ίσου νόστιμες, πολύ πιο υγιεινές που θυμίζουν συνταγές Πασχαλινές των γιαγιάδων μας, όπως αυτή που αποφάσισα να σας περιγράψω σήμερα.
Σας προτείνω να φτιάξετε αυτό το φαγητό με ρύζι αναποφλοίωτο και των τριών αποχρώσεων (μπεζ, κόκκινο, μαύρο),που θα βρείτε στα καταστήματα βιολογικών τροφίμων, γιατί έτσι θα πάρετε πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το σκέτο γνωστό μας λευκό αποφλοιωμένο ρύζι. Θα πρέπει βέβαια να το μουσκέψετε στο νερό από το προηγούμενο βράδυ, για να μαλακώσει, αλλά και για να αποβάλει τοξικές ουσίες που όλοι οι σπόροι, λίγο ή πολύ περιέχουν.
Ξέρετε όταν χρησιμοποιούμε σπόρους, θα πρέπει να τους προετοιμάζουμε σωστά, γιατί αλλιώς μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το φυτικό οξύ είναι ένα οργανικό οξύ που βρίσκεται στους σπόρους και εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου, μαγνησίου, χαλκού, σιδήρου και ψευδάργυρου από το έντερο. Αυτός είναι ο λόγος που δίαιτες πλούσιες σε σπόρους όταν αυτοί δεν προετοιμάζονται σωστά, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ελλείψεις μετάλλων και απώλεια οστικής μάζας. Και ενώ μπορεί η προσθήκη σπόρων στη δίαιτα να οδηγήσει σε βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, όπως νομίζουν πολλοί, το αποτέλεσμα αυτό είναι μόνον προσωρινό, και μπορεί στη συνέχεια να προκληθεί ευερέθιστο έντερο και άλλα συμπτώματα.
Υπάρχουν και άλλα συστατικά στους σπόρους που μπορεί να βλάψουν την υγεία μας, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω. Όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν περισσότερα μπορούν να βρουν πληροφορίες στο http://www.westonaprice.org/
Πρέπει να θυμόμαστε λοιπόν να μουσκεύουμε τους σπόρους που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας, σε χλιαρό νερό, καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να αποφεύγουμε τις βλαβερές τους επιδράσεις στον οργανισμό και να κερδίζουμε τα οφέλη τους. Ισχύει αυτό ξέρετε και για τις φακές, που συνήθως δεν τις μουσκεύουμε και είναι λάθος. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε σπόρους στο ψωμί που εσείς θα ζυμώσετε και θα αφήσετε να φουσκώσει κανονικά, δεν χρειάζεται να τους μουσκέψετε προηγουμένως. Η υγρασία και η ζέστη που αναπτύσσεται στη ζύμη που φουσκώνει, κάνει την ίδια δουλειά με το μούσκεμα. Για τα έτοιμα πολύσπορα ψωμιά όμως, δεν μπορώ να εκφράσω άποψη γιατί δεν γνωρίζω τις συνθήκες φουσκώματός τους. Και τώρα η συνταγή μας
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Τσιγαροσαρμάς με μανιτάρια
½ κιλό μανιτάρια διάφορα κομμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλ. ρύζι ανάμικτο αναποφλοίωτο, πλυμένο καλά, μουσκεμένο από το βράδυ σε χλιαρό νερό και σουρωμένο στη συνέχεια.
3 φλ. ζωμό λαχανικών ή ένα κύβο λαχανικών (βιολογικό) διαλυμένο σε 3 φλ. νερό
Αλάτι (μπορούμε και να το αποφύγουμε αν χρησιμοποιήσουμε τον κύβο λαχανικών), Πιπέρι
2 αυγά
2 γιαούρτια (πρόβια-κατσικίσια με χαμηλά λιπαρά)
1 κ.σ. αλεύρι
Στρώνω το μίγμα των υλικών, εκτός από τα τρία τελευταία, σε ταψί και το περιχύνω με τα τρία τελευταία υλικά χτυπημένα καλά, να διαλυθεί το αλεύρι.
Ψήνω σε μέτριο φούρνο (180ο C ) μέχρι να ροδίσει το φαγητό.
Καλή σας όρεξη

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ερασιτεχνική κηπουρική/Διακ.φυλ. (4)

Γεια σας φίλοι μου
Όχι δεν είναι φλεγόμενη βάτος (!...) είναι η φωτίνια που έχω στον κήπο μου. Είναι στις δόξες της αυτή την εποχή. Θάμνος αειθαλής και ανθεκτικός βγάζει αυτήν την εποχή τα καινούργια φύλλα του, που είναι αρχικά κατακόκκινα και ξεχωρίζει αυτή την εποχή ανάμεσα στα άλλα φυτά του κήπου. Σε λίγο θα βγάλει και λουλούδια και το θέαμα θα γίνει ακόμη ωραιότερο. Δεν θέλει ιδιαίτερη περιποίηση, εκτός από καθάρισμα από τα αγριόχορτα γύρω από τη ρίζα της και κοπριά, μία - δύο φορές τον χρόνο (Φεβρουάριο συνήθως και Μάιο), η ακόμη καλύτερα λίπασμα από φύκια όπως έχουμε ξαναπεί για να γλυτώνουμε από τα πολλά αγριόχορτα.
Μπορείτε να τη βάλετε και σε μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι σας και να τη κλαδεύετε στο μέγεθος που ταιριάζει στο χώρο σας. Θα τη κλαδεύετε κατά τον Φεβρουάριο για να είναι έτοιμη να βγάλει τα καινούργια κόκκινα φύλλα της αυτή την εποχή.
Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπετε τη φωτίνια από μία άλλη πλευρά φωτογραφημένη. Ο κλαδεμένος, άδειος από φύλλα θάμνος που βρίσκεται μπροστά της (λέγεται βερβερίδα) σε λίγο θα γεμίσει με μπορντώ φύλλωμα, και θα ταιριάζει πολύ με τα λουλούδια που θα έχει στο μεταξύ βγάλει η φωτίνια. Θα σας τη ξαναφωτογραφίσω.
Μπήκε η άνοιξη για τα καλά. Τα φυτά ανανεώνονται για να την υποδεχθούν. Εσείς;…. Άραγε σας έχω μέχρι τώρα επηρεάσει καθόλου στο να ζήσετε λίγο καλύτερα και σωστότερα, αυτή τη μικρή αλλά γεμάτη μεγαλείο ζωή σας;
Δεν μου αφήνετε σχόλια και έτσι δεν ξέρω τι σκέφτεστε και τι αισθάνεστε. Να’ στε πάντως καλά…. όπου και αν βρίσκεστε, εκεί έξω, στον μικρό μας πλανήτη.

Σημ. Μπορείτε να μεγενθύνετε τις φωτογραφίες αν κάνετε κλικ επάνω τους. 

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.