Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Άσκηση (1)

  ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ    
Γεια σας
Δεν γίνεται να έχουμε υγεία χωρίς άσκηση ξέρετε. Είναι γνωστό πως οι περισσότεροι από εμάς, ειδικά όσο μεγαλώνουμε, δεν ασκούμαστε σχεδόν καθόλου και αυτό είναι ολέθριο για την υγεία μας. Σε πρόσφατη ιατρική έρευνα που έγινε σε άτομα ηλικίας από 25 έως 85 χρόνων, αποδείχθηκε πως ακόμη και αυτοί που άρχισαν να ασκούνται λίγο και πολύ αργά σε ηλικία (μετά τα 80), έζησαν περισσότερο από αυτούς που δεν ασκήθηκαν καθόλου.
Πρέπει να κάνουμε κάτι για το σώμα μας, αν θέλουμε να μας το ανταποδώσει λοιπόν. Ακόμη και ένα τέταρτο γρήγορο περπάτημα την ημέρα, ή ακόμη καλύτερα δύο φορές την ημέρα, συμβάλλει στην υγεία μας. Ξεκινήστε χωρίς χρονοτριβή….
Εγώ σήμερα θα σας δώσω μερικές ασκήσεις γιόγκα από στόματος Deepack Chopra, του πολύ γνωστού Ινδοαμερικανού ενδοκρινολόγου γιατρού που έχει γράψει πληθώρα βιβλίων για την αυτογνωσία και την βελτίωση της ζωής μας. Οι ασκήσεις αυτές ενισχύουν τα ισχία μας που ως γνωστόν ….υποφέρουν όσο μεγαλώνουμε.
Σημ. μη ενοχληθείτε από τη μικρή συνέντευξη στα Αγγλικά που υπάρχει στην αρχή του βίντεο, δεν κρατάει πολύ. Τις ασκήσεις θα τις καταλάβουν και όσοι δεν μιλούν Αγγλικά γιατί τις παρουσιάζουν δύο συμπαθέστατες κοπέλες.


Enzoy...

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Υγιεινές συνταγές/τάρτες (1)

Γεια σας
Σήμερα αποφάσισα να σας δώσω μία πολύ εύκολη και πολύ υγιεινή συγχρόνως συνταγή. Οι τάρτες είναι ένα πολύ εύκολο πρώτο πιάτο συνοδευόμενες από μία σαλάτα, αλλά και ένα πολύ καλό "σνακ" για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, τόσο για τα παιδιά σας όσο και για εσάς, γιατί τρώγονται άνετα και κρύες. Μπορείτε επίσης με την ίδια βάση να φτιάξετε πολύ υγιεινά γλυκά (γλυκές τάρτες δηλαδή). Θα σας βοηθήσω σε αυτό με αρκετές συμβουλές προσεχώς….
Για τη βάση της τάρτας δεν θα χρησιμοποιήσουμε μίξερ, χρειαζόμαστε μόνον ένα κουτάλι και ένα μικρό μπολ. Απλά ανακατεύουμε όλα τα υλικά και στη συνέχεια παίρνουμε στα χέρια μας τη μαλακή ζύμη και αφού τη πλάσουμε πολύ λίγο, την απλώνουμε πιέζοντάς την (φροντίζουμε να έχει το ίδιο πάχος σε όλη την έκταση της φόρμας) σε μία ειδική φόρμα για τάρτες, κατά προτίμηση πυρέξ, που μπορεί να μεταφερθεί στη συνέχεια και στο τραπέζι. Φροντίζουμε να σηκώσουμε τη ζύμη και στα τοιχώματα της φόρμας, ώστε να τα καλύψει και αυτά. Θα το καταφέρετε αυτό πιέζοντας και σπρώχνοντας συγχρόνως τη ζύμη μαλακά ώστε να μην ανοίξετε τρύπες. Αλλά και αν αυτό σας συμβεί, μην πτοείστε, πιέζοντας με τα χέρια σας θα διορθωθεί το πρόβλημα αμέσως.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Βάση τάρτας
250 gr αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
1 φλ. καφέ λάδι
1 φλ. καφέ γιαούρτι (κατά προτίμηση πρόβιο-κατσικίσιο)αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
1 κ.σ. τριμμένο τυρί ή κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, ή μόνο λίγο αλάτι για τις αλμυρές τάρτες
1 κ.σ. (κοφτή) ζάχαρη μαύρη και 1 κ.σ. ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα, καρύδια ή φουντούκια για τις γλυκές τάρτες.
Αφού ανακατέψουμε τα υλικά και τα στρώσουμε στη τάρτα όπως ανέλυσα πιο πάνω, την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση, την τρυπάμε με το πιρούνι σε διάφορες μεριές και την ψήνουμε λίγο μόνη της στους 180 βαθμ. μέχρι να στερεοποιηθεί και να γίνει ελαφρά κίτρινο το χρώμα της.
Στη συνέχεια τη γεμίζουμε με το μίγμα γέμισης που έχουμε ετοιμάσει και που έχει κρυώσει λίγο στο μεταξύ, και τη ψήνουμε ξανά μέχρι να ροδίσει καλά.

Τάρτα με πράσα
Για τη γέμιση :
1 πράσo κομμένο σε ροδέλες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ( μεγάλα) σε ροδέλες
2 καρώτα μέτρια τριμμένα (όπως στη σαλάτα)
1 φλ. κρασί ή σόγια σος
1κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
1 κ.σ. άνηθο, μαϊντανό και σέλινο ψιλοκομμένα (1 κ.σ. από το κάθε ένα)
4 κ.σ. Λάδι
Αλάτι, πιπέρι
2 αβγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι (πρόβιο-κατσικίσιο κατά προτίμηση)

Παρασκευή:
Σοτάρουμε ελαφρά στο λάδι τα τρία πρώτα υλικά, προσθέτουμε το τζίντζερ, σβήνουμε με το κρασί ή τη σόγια σος, αφήνουμε να πιούν τα υγρά τους και προσθέτουμε τέλος τα αρωματικά χόρτα. Βάζουμε τη γέμιση στη προψημένη τάρτα , περιχύνουμε με τα αβγά χτυπημένα με το υπόλοιπο γιαούρτι (από το κεσεδάκι έχουμε αφαιρέσει το φλ.κ. που βάλαμε στη ζύμη της τάρτας) και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει. Καλή σας επιτυχία....
Σημ. Προτιμείστε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Χαλάρωση (6)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Άλλη μία γλυκιά παιδική φατσούλα και άλλη μία γλυκιά ερμηνεία για το ουράνιο τόξο.
Enzoy...

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (4)

Γειά σας φίλοι μου
Με τις τόσες βροχές στο νησί μας, που δεν λένε να σταματήσουν, ξέχασα να σας πω πως έφτασε ο καιρός που πρέπει να κλαδέψουμε τα καρποφόρα δέντρα μας. Θα έπρεπε να τα είχαμε ήδη κλαδέψει δηλαδή, ο καταλληλότερος χρόνος είναι τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου, αλλά με τη συνεχή βροχή, εγώ δεν τα κατάφερα ακόμη να βγω να κάνω αυτή την απαραίτητη δουλειά και ξέχασα να ενημερώσω και εσάς εγκαίρως. Δεν είναι όμως ακόμη αργά. Αν έχετε κάποια μηλιά, αχλαδιά, δαμασκηνιά ή άλλο καρποφόρο, είναι καιρός να το κλαδέψετε, αν θέλετε να έχετε καλή καρποφορία ή αν θέλετε να μικρύνετε ή να κάνετε πιο κανονικό το σχήμα του. Η εικόνα που σας δίνω είναι από το πολύ αναλυτικό βιβλίο «Κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και θάμνων» του Jean Yves Prat, μεταφρασμένο στα Ελληνικά, και δείχνει το βασικό κλάδεμα ενός τέτοιου δέντρου που έχει αναπτυχθεί σε ελεύθερη διαμόρφωση, όπως συνήθως είναι τα περισσότερα από τα δέντρα στους κήπους των ερασιτεχνών κηπουρών. Όποιοι τώρα επιθυμούν ειδικά σχήματα διαμόρφωσης των δέντρων τους, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικούς ή να διαβάσουν μόνοι τους τα ανάλογα βιβλία, όπως το πιο πάνω που σας ανέφερα.
Στο σχήμα βλέπουμε λοιπόν πως πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα μικρά και αδύναμα κλαδιά, καθώς και τα «νεκρά» ξύλα. Αφαιρούμε επίσης όλα τα κλαδιά που αναπτύσσονται προς το εσωτερικό του δέντρου και μειώνουμε το μήκος των πιο μεγάλων κλαδιών, πάνω από τις φυσικές καμπύλες που προκαλούνται από το βάρος των καρπών.
Η εργασία αυτή θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο αφότου το δέντρο βγάλει τους πρώτους του καρπούς και μετά, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα κανονικό σχήμα και καλύτερη καρποφορία.
Καλή επιτυχία….

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/αναψυκτικά (2)

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
Θυμόσαστε που σε προηγούμενη κουβέντα μας σας είχα πει πως η χειρότερη «σκουπιδοτροφή» είναι τα αναψυκτικά και ότι πρέπει να τα βγάλετε τελείως από τη διατροφή σας και προπάντων αυτήν των παιδιών σας;
Έ λοιπόν η επιστημονική εργασία που σήμερα θα σας δώσω, επιβεβαιώνει τα λόγια μου εκείνα και ελπίζω να σας προβληματίσει ακόμη περισσότερο.
Στο διαδίκτυο λοιπόν, στη θέση της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, ( http://www.medscape.com/CME ) παρουσιάστηκε προς εκπαίδευσή μας (εννοώ εμάς τους γιατρούς) στις 16 Φεβρουαρίου 2010 εργασία η οποία είχε πριν λίγο δημοσιευθεί στο ιατρικό περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Σύμφωνα με την εργασία αυτή άτομα που καταναλώνουν 2 ή περισσότερα γλυκά αναψυκτικά την εβδομάδα, βρέθηκε ότι έχουν 85% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του παγκρέατος από αυτούς που δεν τα περιλαμβάνουν στη διατροφή τους. Οι συγγραφείς μελέτησαν και τη κατανάλωση φρέσκων φυσικών χυμών και δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ αυτών και του καρκίνου του παγκρέατος. Κατέληξαν λοιπόν πως για το πρόβλημα αυτό ευθύνονται μάλλον οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται στα αναψυκτικά σε αντίθεση με το σάκχαρο που περιέχεται στα φρούτα ( τη φρουκτόζη) το οποίο δεν είναι βλαπτικό για τον οργανισμό και βέβαια πρότειναν να μελετηθούν αυτές περισσότερο μελλοντικά.
Εδώ θα ήθελα εγώ να προσθέσω, πως η φρουκτόζη όχι μόνον δεν είναι βλαπτική, αλλά υπερέχει ως προς τη γλυκόζη (που χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική) ως προς το εξής: η φρουκτόζη σε αντίθεση με τη γλυκόζη δεν μπαίνει κατευθείαν στο αίμα μας μετά την απορρόφησή της από το έντερο, αλλά πηγαίνει στο συκώτι μας όπου αποθηκεύεται και βγαίνει από εκεί στη συνέχεια λίγη-λίγη, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό δεν κουράζει το πάγκρεας να βγάζει απότομα μεγάλες δόσεις ινσουλίνης , πράγμα που κάνει η γλυκόζη.
Ως προς τα «light» τώρα αναψυκτικά και τις άλλες χημικές γλυκαντικές ουσίες που αυτά περιέχουν (ασπαρτάμη κ.λ.π.) τα είπαμε στη προηγούμενη κουβέντα μας.
Ακούστε με φίλοι μου, σας παρακαλώ. Πάρτε έναν αποχυμωτή (δεν κοστίζει πολύ) και πιείτε φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών ή και ανάμικτους, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας. Όχι μόνον δεν θα βλάψετε έτσι την υγεία σας αλλά θα τη προασπίσετε κιόλας με τα τόσα "αντιοξειδωτικά" που θα της προσφέρετε. 
Μία μάλλιστα πολύ καλή λύση για να προσθέσετε γλυκιά γεύση σε χυμούς, μαρμελάδες και γλυκά είναι να χρησιμοποιήσετε στη θέση της ζάχαρης χουρμάδες που θα τους πολτοποιήσετε στο μούλτι ή στο μπλέντερ, αφού πρώτα βγάλετε βέβαια τα κουκούτσια τους.
 Προσθέτουν πολλή "γλύκα" όπου τους χρησιμοποιήσετε, δεν επηρεάζουν τη γεύση του γλυκού ή της μαρμελάδας που φτιάχνετε γιατί είναι σχεδόν άγευστοι, αλλά, παράλληλα με τη γλυκιά γεύση, σας δίνουν και μεγάλη ποσότητα από αυτά τα τόσο χρήσιμα για την υγεία μας "αντιοξειδωτικά".
Θα μιλήσουμε γι αυτά πιο αναλυτικά, σε επόμενη κουβέντα μας .
Μέχρι τότε, να’ στε σε εγρήγορση και προβληματισμό για όσα συμβαίνουν γύρω σας. Μη γίνεστε πιόνια άβουλα αυτής της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας μας.
Με αγάπη

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Διακ.φυλ. (1)

Γεια σας

Θυμάστε που σας είχα πει σε κάποια από τις κουβέντες μας πως για να έχετε ενδιαφέρον αποτέλεσμα στην εμφάνιση του κήπου σας πρέπει να εναλλάσσετε το είδος, το χρώμα και το μέγεθος των φυλλωμάτων στα φυτά που χρησιμοποιείτε, καθώς και τα ύψη τους; Σήμερα σας στέλνω δύο φωτογραφίες από δύο γωνιές του κήπου μου για να καταλάβετε καλύτερα αυτόν τον απλό αλλά πολύ χρήσιμο κανόνα για κάθε ερασιτέχνη κηπουρό. Σταμάτησε βλέπετε αυτές τις μέρες επιτέλους η βροχή στο νησί μας και μπόρεσα να βγω να βγάλω φωτογραφίες, για να σας δείξω και πρακτικά τι ακριβώς σημαίνει αυτή η συμβουλή.
Έχω όπως βλέπετε χρησιμοποιήσει στο βάθος ένα πολύ ψηλό φυτό, αντί για κάγκελα στη μάντρα του κήπου μου. Η αλήθεια είναι πως το βρήκα εκεί όταν αγόρασα το σπίτι. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες το είχαν ευφυέστατα φυτέψει εκεί και εγώ απλώς το άφησα να ψηλώσει πολύ και το κουρεύω έτσι που να αποτελεί συνέχεια της μάντρας μου.   
Μπροστά- μπροστά στο παρτέρι  βάζουμε λοιπόν τα πιο χαμηλά φυτά και πιο μέσα τα πιο ψηλά, αφήνοντας τα πολύ ψηλά για το βάθος.
Φροντίζουμε βέβαια να αφαιρούμε τα χαμηλά κλαδιά από τα ψηλότερα φυτά που βάζουμε πιο πίσω, ώστε να μη σκεπάζουν  τα μπροστινά μικρότερα και χαμηλότερα φυτά. 
Έτσι τα παρτέρια αποκτούν προοπτική, τα διαφορετικά φυλλώματα τους δίνουν ενδιαφέρον ακόμη και όταν δεν είναι ανθισμένα, ενώ μερικές γλάστρες (κρεμαστές ή μη) μπορούν να αντικαταστήσουν κάποια ψηλότερα ή χαμηλότερα φυτά και να γεμίσουν τα κενά όπου αυτό χρειάζεται, για ένα ωραιότερο αποτέλεσμα, όπως βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία.
Με την ίδια λογική τοποθετούνται και οι γλάστρες στα μπαλκόνια ή τις βεράντες, για όσους δεν έχουν κήπο. Έτσι, τα φυτά που αναπτύσσονται στις χαμηλότερες μπροστινές γλάστρες, σκεπάζουν τις ψηλότερες γλάστρες που βρίσκονται από πίσω, ώστε να μη φαίνονται τόσο οι γλάστρες, όσο τα φυλλώματα και τα λουλούδια τους, όταν υπάρχουν.
Μπήκε η άνοιξη. Αρχίστε να ασχολείστε με τον κήπο σας. Είναι πολύ καλή γυμναστική και προσφέρει και ψυχική ευχαρίστηση. Κάνει πολύ μεγάλο καλό στην υγεία σας.

Enjoy….

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.