Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας (3)

Το ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ μας ΣΥΣΤΗΜΑ (3η συνέχεια)
Γεια σας
Θα αρχίσω σήμερα να σας εξηγώ όσο πιο απλά μπορώ το περίπλοκο παιγνίδι των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Θα αρχίσουμε από το έμφυτο ανοσολογικό μας σύστημα. Όπως είπαμε αυτό αποτελείται από τα φαγοκύτταρα, τα ΝΚ κύτταρα και τις πρωτεΐνες του συμπληρώματος. Ας ξεκινήσουμε με αυτές τις τελευταίες.
Α. ΕΜΦΥΤΟ ΑΝΟΣ. ΣΥΣΤΗΜΑ 
Α 1. Πρωτεΐνες συμπληρώματος:
Είναι μία ομάδα πολλών πρωτεϊνών με ονόματα όπως C3,C4, κ.λ.π. που δρουν όλες μαζί σαν ομάδα. Όταν ένας εχθρός εμφανισθεί (μικρόβιο), η πρώτη στη σειρά πρωτεΐνη σπάει σε μικρότερα κομμάτια και αυτό διεγείρει με τη σειρά όλες τις πρωτεΐνες της ομάδας, που σπάνε και αυτές με τη σειρά τους η μία μετά την άλλη και καθώς τα κομμάτια αυτά «κολλάνε» μεταξύ τους επάνω στο μικρόβιο, με τις χημικές ουσίες που βγαίνουν από αυτά, ανοίγουν τρύπα στο τοίχωμα του μικροβίου και το καταστρέφουν.
Σε άλλη περίπτωση (ανάλογα με το είδος του εχθρού) τα κομμάτια της πρώτης στη σειρά πρωτεΐνης (C3), αντί να ξεκινούν αυτόν τον καταρράκτη διάσπασης όλων των πρωτεϊνών της ομάδας, ενώνονται με μία άλλη πρωτεΐνη του αίματος και κολλάνε επάνω στο εχθρικό κύτταρο αλλάζοντας έτσι την εξωτερική του όψη. Η αλλαγή αυτή κάνει το εχθρικό κύτταρο αναγνωρίσιμο από τα φαγοκύτταρα (λειτουργεί δηλαδή σαν αντίσωμα, όπως θα πούμε παρακάτω) για να το.... καταπιούν αυτά και να το εξαφανίσουν!
Συγχρόνως, από τις χημικές ουσίες που παράγονται από τη διάσπαση σε μικρότερα κομμάτια των πρωτεϊνών του συμπληρώματος, όσες περισσεύουν μετά τη καταστροφή του μικροβίου και χύνονται τριγύρω, δρουν χημειοτακτικά, δηλαδή λειτουργούν σαν χημικά σήματα που ειδοποιούν και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού να έρθουν στη περιοχή για βοήθεια.
Πώς σας φάνηκαν οι πρώτες αυτές πληροφορίες; Δεν είναι εκπληκτικές; Και που να τα ακούσετε όλα έως το τέλος….
Θα σας αφήσω όμως να ….χωνέψετε καλά τις καινούργιες γνώσεις και θα συνεχίσουμε την επόμενη φορά.
Έως τότε αρχίστε να σκέφτεστε ότι το σώμα μας είναι μία ολόκληρη εκπληκτική κοινωνία τρισεκατομμυρίων πανέξυπνων κυττάρων, που η νοημοσύνη τους θα σας αφήσει άφωνους. Γιαυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερο σεβασμό και φροντίδα, και όχι να το καταστρέφουμε με χίλιους τρόπους, όπως γίνεται συνήθως
Με τις καλύτερες ευχές μου για μία όμορφη ημέρα.


Σημ. Οι σερπαντίνες με τα διάφορα χρώματα που βλέπετε στη φωτογραφία είναι διάφορες πρωτείνες.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/σαλάτες (1)

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σάλτσες για σαλάτες
Σήμερα αποφάσισα να σας προτείνω δύο διαφορετικές και πολύ εύκολες σάλτσες που θα νοστιμίσουν τις σαλάτες αλλά και τα ψαρικά σας, αν το επιθυμείτε. Έτσι θα αποφύγετε να τρώτε όλα αυτά τα ανθυγιεινά κατασκευάσματα που αγοράζετε για ευκολία σε μπουκαλάκια και που ακούν στο όνομα «ντρέσινγκ»….
Σας βεβαιώνω ότι όχι μόνον εσείς αλλά και τα παιδιά σας θα λατρέψουν με αυτό τον τρόπο τις σαλάτες και κανείς δεν θα έχει καταλάβει πως, στην ουσία, έχει φάει υγιεινό ωμό κρεμμύδι και λαδολέμονο στη σαλάτα του….. Και η προετοιμασία δεν διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό!
1.   1 μέτριο κρεμμύδι
      1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
      1 – 1 ½ λεμόνι ( ανάλογα με το γούστο σας)
      1 κ. σ. μουστάρδα (όχι πικάντικη)
      μία πρέζα αλάτι


2.   1 μέτριο κραμμύδι
      1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδo
      1 – 2 κ. σ. κέτσαπ (και πάλι ανάλογα με το γούστο σας)
      1 κ.γ μουστάρδα (προεραιτικό, αν τη θέλετε λίγο πιο πικάντικη)
      Μία πρέζα αλάτι.
Χτυπάμε τα υλικά στο μούλτι να γίνουν μία ομοιογενής σάλτσα και τη ρίχνουμε στη σαλάτα μας.
*Σημ. Η πρώτη σάλτσα ταιριάζει πολύ ωραία και σε ψάρι ψητό ή βραστό καθώς και σε βραστές σαλάτες ( φασολάκια, κολοκυθάκια, μπρόκολο κ,λ,π,)
Η δεύτερη ταιριάζει σε ωμές σαλάτες και σε γαρίδες ψητές ή βραστές.
Enjoy....

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Χαλάρωση (1)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ
Και τώρα ένα μικρό δώρο από μένα για σας.
Κάτι στο οποίο μπορείτε να ανατρέχετε όποτε αισθάνεσθε κουρασμένοι σωματικά ή ψυχικά. Μισοκλείστε τα μάτια καθώς παρακολουθείτε την απαλή κίνηση της θάλασσας κα ταξιδέψτε με τη μουσική  του μεγάλου μας Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Απολαύστε τη γαλήνη ..... και αφήστε πίσω ότι σας ταλαιπωρεί και σας κουράζει, έστω και για λίγο.
Δίνετε με αυτό το τρόπο στα κύτταρά σας την ευκαιρία να ξαναβρούν την ισορροπία τους, που τα στρες σας έχουν διαταράξει.
enjoy....

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας (2)

Αν και δεν σας βλέπω πολύ πρόθυμους να μάθετε πώς δουλεύει ο οργανισμός σας εγώ θα επιμένω να σας δίνω τις απαραίτητες πληροφορίες, γιατί είμαι σίγουρη πως κάποια στιγμή θα τις χρειαστείτε και τότε θα καταλάβετε τη χρησιμότητά τους. Αν δεν ξέρετε πώς δουλεύουν τα τρισεκατομμύρια κύτταρα που αποτελούν το κορμί σας και πώς συνεργάζονται αυτά για να είσαστε γεροί, δεν θα καταλάβετε ποτέ τι πρέπει να κάνετε για να τα βοηθήσετε να κάνουν καλά τη δουλειά που τους όρισε η φύση και θα συνεχίσετε να τα εμποδίζετε και να τα καταστρέφετε, πράγμα που κάνετε οι περισσότεροι , χωρίς να το καταλαβαίνετε.
Το ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ μας ΣΥΣΤΗΜΑ (2η συνέχεια)

Συνεχίζοντας λοιπόν τα όσα είχαμε πει την προηγούμενη φορά για το ανοσολογικό μας σύστημα πρέπει να επισημάνουμε πως το ευπροσάρμοστο ανοσολογικό σύστημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο ως προς τη λειτουργία του ενώ αντίθετα το έμφυτο ανοσολογικό μας σύστημα είναι αρκετά απλό. Όμως αυτό το τελευταίο, αν και απλό, είναι που παίζει τον ρόλο του προπονητή στην ομάδα των κυττάρων του ανοσοποιητικού όπως ανακάλυψαν σχετικά πρόσφατα οι επιστήμονες.
Τα κύτταρα του έμφυτου ανοσολογικού συστήματος (μακροφάγα, ουδετερόφιλα και ΝΚ) διαθέτουν υποδοχείς που όχι μόνο διακρίνουν τα συνήθη παθογόνα για τον άνθρωπο ( βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα) αλλά και μπορούν να διακρίνουν πότε ένα ασύνηθες ( μη γνωστό) παθογόνο βλάπτει τα ανθρώπινα κύτταρα. Με λίγα λόγια είναι αυτά που «αισθάνονται» τον κίνδυνο και ενεργοποιούν το υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα, μαζεύοντας πληροφορίες για τον εισβολέα και στην συνέχεια φτιάχνοντας ένα πλάνο δράσης . Ποια δηλαδή όπλα να ενεργοποιηθούν και πού ακριβώς μέσα στο σώμα θα πρέπει αυτά να δράσουν.
Αντίθετα τα κύτταρα του ευπροσάρμοστου ανοσολογικού μας συστήματος (Β και Τ λεμφοκύτταρα) αν και είναι ικανά να παράγουν τεράστια ποικιλία αντισωμάτων εναντίον άλλων μορίων, δεν γνωρίζουν καθόλου ποια από αυτά τα μόρια είναι επικίνδυνα ή όχι για τον οργανισμό.
Έτσι το «παιχνίδι» παίζεται ουσιαστικά με αρχηγό το έμφυτο ανοσολογικό μας σύστημα. Το πώς θα το συζητήσουμε την επόμενη φορά….
Όλα αυτά τα κύτταρα και των δύο συστημάτων (έμφυτο και ευπροσάρμοστο), είναι είδη κυττάρων που ανήκουν στα γνωστά σε όλους μας λευκά μας αιμοσφαίρια. Αυτά τα λευκά μας αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού μας εναντίον κάθε εχθρικού εισβολέα. Γιαυτό και αυξάνονται κάθε φορά που κάποιο μικρόβιο μπαίνει και απειλεί το σώμα μας (παθαίνουμε δηλ. κάποια λοίμωξη).
Από την επόμενη συνάντησή μας θα αρχίσουμε να αναλύουμε σιγά-σιγά το πώς όλοι αυτοί οι παίκτες παίζουν το παιχνίδι της άμυνας του οργανισμού μας. Είναι, σας βεβαιώνω, τρομερά ενδιαφέρον….

Προς Θεού!... μη παρεξηγηθείτε φίλοι Παναθηναϊκοί, Αεκτζήδες, κ.λ.π... με τη σημερινή φωτογραφία.  Είπαμε, προηγείται ο Ολυμπιακός ως ομάδα του γιού μου, τι να κάνουμε.....( προσπαθώ να τον δελεάσω για να διαβάσει και εκείνος λίγο, όπως καταλαβαίνετε). 

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (3)


Γειά σας και πάλι
Θυμάστε τη παιδική μας συνήθεια να μεγαλώνουμε όσπρια σε βρεγμένο βαμβάκι;
Έ λοιπόν αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να μεγαλώσετε και τώρα όσπρια και άλλους σπόρους και να φάτε στη σαλάτα σας τα φρέσκα, γεμάτα θρεπτικά στοιχεία, φύτρα.
Χρησιμοποιείστε φακές, φασόλια μαυρομάτικα, σιτάρι, ρεβύθια, φασόλια σόγιας και ότι άλλο ζητάει η ψυχή σας. Πρέπει να τα πλύνετε πρώτα καλά, να τα αφήσετε μία νύχτα σε νερό και στη συνέχεια να τα βάλετε επάνω στο βρεγμένο βαμβάκι μέσα στα πλαστικά κουτάκια ( από βούτυρο, τυρί κ,λ,π) στο εσωτερικό πρεβάζι του παραθύρου σας για να έχουν αρκετό φως. Φροντίστε το βαμβάκι σας να παραμένει βρεγμένο. Αν τώρα οι σπόροι σας είναι και βιολογικοί, ακόμη καλύτερα.
Ξεριζώστε και χρησιμοποιείστε τα φρέσκα φύτρα (ολόκληρα με τις ριζούλες τους) καθημερινά στις σαλάτες σας, για να τις κάνετε ακόμη ποιο θρεπτικές και να πάρετε περισσότερα αντιοξειδωτικά που θα σας προστατεύσουν από τα στρες της σύγχρονης ζωής.
Διασκεδάστε το!.....

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (2)

Γειά σας.
Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να έχετε πάντα στη κουζίνα σας φρέσκα μυρωδικά ( μαϊντανό, άνηθο κ.λ.π) ακόμη και αν μένετε σε ένα μικρό διαμέρισμα πολυκατοικίας;
Λοιπόν θα χρειαστείτε:
1. χώμα εμπλουτισμένο για σπόρους ( από όλα τα καταστήματα με προϊόντα κήπου)
2. Σπόρους της αρεσκείας σας
3. Άδεια πλαστικά κουτάκια από τυρί φέτα, βούτυρο κ.λ.π
4. Γλαστράκια
5. Πλαστική μεμβράνη

Παίρνετε τα πλαστικά κουτάκια που σας έχουν περισσέψει, τα πλένετε και ανοίγετε 2-3 τρύπες με μία πρόκα στη βάση τους. Τα γεμίζετε με το εμπλουτισμένο χώμα( μέχρι δύο δάκτυλα κάτω από το χείλος τους), το πιέζετε και το βρέχετε καλά. Ρίχνετε τους σπόρους σας στο βρεγμένο χώμα και πασπαλίζετε από πάνω λίγο στεγνό για να τους μισοσκεπάσετε. Καλύπτετε τα κουτάκια σας με πλαστική μεμβράνη στην οποία ανοίγετε μερικές τρύπες με μία οδοντογλυφίδα για να αερίζονται οι σπόροι ( 4-5 είναι αρκετές) και τα αφήνετε μπροστά από ένα παράθυρο για να έχουν μπόλικο φως,(καλύτερα όμως να μη τα χτυπάει ο ήλιος, γιατί θα στεγνώσει γρήγορα το χώμα τους) μέχρι να δείτε τα μικρά φυτά να αναπτύσσονται. (Φροντίστε να βάλετε ένα μικρό δισκάκι από κάτω για να μη λερώσετε το πρεβάζι του παραθύρου) .
Όταν τα φυτά σας μεγαλώσουν τόσο που να ακουμπούν στη πλαστική μεμβράνη, τα βγάζετε με όλο τους το χώμα με προσοχή και τα μεταφυτεύετε σε ένα μεγαλύτερο γλαστράκι το οποίο θα έχετε γεμίσει μέχρι τη μέση περίπου με χώμα, συμπληρώνετε όσο χώμα θα χρειαστεί , και από εκεί και ύστερα ποτίζετε όποτε βλέπετε το χώμα να στεγνώνει και κόβετε λίγα-λίγα κλαράκια από τα αρωματικά σας βότανα για τις σαλάτες και τη μαγειρική σας , βέβαιοι ή βέβαιες, πως δεν θα είναι ψεκασμένα με διάφορα χημικά.
Και επειδή τίποτα δεν είναι αιώνιο σε αυτή τη ζωή(!...) καλό θα είναι όταν αρχίσετε να κόβετε και να χρησιμοποιείτε τα μυρωδικά σας , να ετοιμάζετε σε άλλα κουτάκια καινούργια σπορά, ώστε να έχετε έτοιμα προς αντικατάσταση καινούργια φυτά μόλις τα πρώτα αρχίσουν να χαλάνε.
Όμορφα γλαστράκια τοποθετημένα σε ωραίο δίσκο θα είναι στολίδι για κάθε παράθυρο ή τραπεζάκι κοντά σε παράθυρο, οποιουδήποτε χώρου του σπιτιού σας.
Βέβαια όταν ο καιρός γίνει καλός, μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους σας κατευθείαν στα γλαστράκια σας που θα τα αφήσετε στη βεράντα ή  το μπαλκόνι σας.
Σημ. Είναι απαραίτητο να βάζετε φρέσκα αρωματικά στις σαλάτες που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα, για να τις εμπλουτίζετε σε θρεπτικά συστατικά. Πόσοι θα το δοκιμάσετε;

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.