Σελίδες

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ταχύτητα περπατήματος και γηρατειά

 

Γεια σας φίλες και φίλοι



Για το περπάτημα  και τα οφέλη του στην υγεία μας σας έχω μιλήσει αρκετές φορές.

Το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για να ξεκουράζεται πολλές ώρες. Η καθιστική ζωή το καταστρέφει. Η κίνηση των μυών παράγει ηλεκτρισμό και βοηθάει τη συνολική παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην υγεία μας.

Αυτό που πρόσφατα διαπιστώθηκε ερευνητικά είναι, πως όσο πιο γρήγορα περπατάει κάποιος τόσο καλύτερα τα οφέλη για την υγεία του και τόσο περισσότερο αργοπορεί τη γήρανση του οργανισμού του.

Στα χρωμοσώματα*, το DNA μας

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Το ξέρετε ότι...(159)

 


τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε πλαστικά από το περιβάλλον; 

Είχαν από καιρό βρεθεί από ερευνητές ποσότητες πολύ μικρών πλαστικών κομματιών στο σπλήνα, τους νεφρούς και το ήπαρ, τόσο σε ζωντανούς όσο και σε νεκρούς ανθρώπους. Και πρόσφατα, ερευνητές ανέφεραν πως ανακάλυψαν τέτοια μικρά κομμάτια πλαστικών στους πνεύμονες  και την  κυκλοφορία του αίματος ζωντανών, νοσηλευόμενων ασθενών.  


Πηγή: https://phys.org/news/2022-04-microplastics-lung-tissue-human.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter


Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Εγκέφαλος και στρες

 

Γεια σας φίλες και φίλοι


Ονομάζουμε άνοια στην ιατρική την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών με αποτέλεσμα επίδραση αρνητική στην μνήμη, τον λόγο, την αντίληψη και την κρίση. Η πιο συχνή της μορφή είναι η νόσος Alzheimers. Όσοι πάσχουν από αυτήν, βρίσκονται σε μία ληθαργική κατάσταση κατά την διάρκεια της ημέρας. Και υπήρχε η άποψη πως αυτό οφείλεται σε κακό νυχτερινό ύπνο.

Πρόσφατα ερευνητές όμως διαπίστωσαν πως αυτό δεν ευσταθεί. Παρακολουθώντας με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα ασθενείς κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, οι οποίοι είχαν συμφωνήσει

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Ομιλία μου στο φεστιβάλ του Leading Minds

Μπορείτε να δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία σχετικά με το στρες που έκανα πρόσφατα στο φεστιβάλ του Leading Minds


Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Το ξέρετε ότι...(158)

 


Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε πως η χρήση αντιεμετικών φαρμάκων αύξησε στο τριπλάσιο την πιθανότητα εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σύντομα μετά την έναρξη της χρήσης τους;

*Η μελέτη δεν αφορούσε καρκινοπαθείς ασθενείς



Πηγή: https://www.medscape.com/viewarticle/971176?uac=101389ST&faf=1&sso=true&impID=4125131&src=WNL_dne_220330_mscpedit

 

Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Φάρμακο για την καθυστέρηση της αθηρωμάτωσης

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Πρωτεΐνη

Πολλές φορές σας έχω μιλήσει για τον μαγικό κόσμο που κρύβεται μέσα στο σώμα μας. Αυτό το σώμα που πολλοί θεωρούν απλά σάρκες, κόκκαλα, αγγεία και νεύρα…

Μπορεί αυτά μόνον να βλέπουν τα μάτια μας, αλλά μέσα τους κρύβεται ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος, ο οποίος λειτουργεί ασταμάτητα μέρα και νύχτα όσο βρισκόμαστε στη ζωή.

Μία από τις πραγματικά «μαγικές» λειτουργίες του είναι και η αποδόμηση των αποδιοργανωμένων πρωτεϊνών στα στοιχεία από τα οποία αυτές αποτελούνται (αμινοξέα), τα οποία στη συνέχεια ανακυκλώνει και πάλι ο οργανισμός δημιουργώντας νέες πρωτεΐνες.

Οι πρωτεΐνες, το «πρώτο» και πιο σημαντικό αυτό συστατικό του οργανισμού, μοιάζουν με σερπαντίνες