Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (10)

ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΣ
Γεια σας φίλοι μου
Θυμάστε πριν από καιρό που σας είχα μιλήσει για τα κύτταρά μας και τον σκελετό τους, που τα συνδέει με όλα τα άλλα κύτταρα του σώματός μας; Αυτός ο σκελετός αποτελείται από τα ίδια ακριβώς συστατικά που είναι φτιαγμένο το μυοσκελετικό μας σύστημα, μόνον που δεν είναι όπως εκείνο σταθερός. Ο κυτταροσκελετός σπάει και αναδομείται συνεχώς ανάλογα με τις ανάγκες του κυττάρου, γιατί επάνω σε αυτόν κινούνται για να βρεθούν στην κατάλληλη θέση, όλα τα μόρια που συμμετέχουν στις λειτουργίες του. 
Οι μικροδοκίδες είναι οι μυες του κυττάρου, οι μικροσωληνίσκοι τα κόκκαλά του και τα μικρονημάτια οι τένοντές του.
Βρήκα λοιπόν ένα μικρό βίντεο, που έχει κάνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ επάνω στο θέμα αυτό και αποφάσισα σήμερα να σας το δείξω. Σε αυτό θα δείτε στην αρχή την μεμβράνη που χωρίζει τα κύτταρα μεταξύ τους, και κομμάτια του σκελετού του κυττάρου, που βγαίνουν έξω από την μεμβράνη και ενώνουν τα κύτταρα μεταξύ τους (ζώσα ουσία).
Στη συνέχεια θα δείτε πώς φτιάχνονται, χαλούν και αναδομούνται συνεχώς τα διάφορα στοιχεία αυτού του σκελετού. Πρώτα θα δείτε να κατασκευάζονται και στη συνέχεια  να κατακερματίζονται τα μικρονημάτια (οι μύες του κυττάρου) και μετά οι μικροσωληνίσκοι (τα κόκκαλα του κυττάρου).
Η συνεχής αυτή ανακατασκευή αυτού του κυτταροσκελετού σκοπό έχει, όπως σας είπα και πιο πάνω, την κίνηση του ίδιου του κυττάρου αλλά και την κίνηση των διαφόρων μορίων μέσα του, προκειμένου να μετακινηθούν αυτά στο σημείο του κυττάρου που χρειάζεται να δράσουν. Γιατί αυτός ο σκελετός λειτουργεί, όπως θα δείτε, σαν οδικό δίκτυο μέσα στο κύτταρο. Επάνω του θα δείτε πρωτεΐνες σαν μικρά ανθρωπάκια να περπατούν και να σέρνουν μεγάλα μόρια για να τα μετακινήσουν και να τα οδηγήσουν στο μέρος του κυττάρου όπου χρειάζονται αυτά να χρησιμοποιηθούν. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία μέσα σε αυτόν τον τόσο μεγάλο (!!!...) μικρόκοσμο. Θαυμάστε το μυστήριο αυτό της ζωής.
Δείτε στη συνέχεια άλλες πρωτείνες  (σαν μικρά σφουγγαράκια), επάνω σε σχηματισμούς απο μικροδοκίδες (αυτή τη φορά σε σχήμα κύκλου), να εννώνονται με άλλα μόρια και να τα οδηγούν σε ένα μιττοχόνδριο όπου θα χρησιμεύσουν αυτά για την παραγωγή ενέργειας.  
Δείτε ένα μέρος της λειτουργίας των κυττάρων σας σε μεγέθυνση και θαυμάστε φίλοι μου το μεγαλείο της ύπαρξής σας.
Με αγάπη
               

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (10)

Γεια σας φίλοι μου
Ένα-ένα άρχισαν να ανθίζουν και τα υπόλοιπα δέντρα του κήπου, μετά την αμυγδαλιά μου. Γέμισε ροζ ανθάκια η άγρια δαμασκηνιά μου, ενώ η μικρή ήμερη ποικιλία της ντύθηκε λευκή νυφούλα. Το πιστεύετε πως αυτό το μικρούλι δεντράκι μου χάρισε δύο κιλά δαμάσκηνα το περασμένο καλοκαίρι; Κι όμως είναι αλήθεια. Ελπίζω εφέτος να μαζέψω ακόμη περισσότερα. Είναι ξέρετε ένα δέντρο που δεν χρειάζεται πολλή περιποίηση, ούτε πολλά ραντίσματα. Δεν το έχω κλαδέψει, όπως βλέπετε, καθόλου ακόμη γιατί είναι πολύ μικρό.
Αλλά εκτός από τη μικρή δαμασκηνιά και δύο μικροί θάμνοι στον κήπο, άνθισαν με άσπρα λουλούδια, αυτή την εποχή. Η μικρή λευκή τσιντόνια μου (hamaemelis, επί το επιστημονικότερον) και το λευκό μου δεντρολίβανο (φωτ.κάτω δεξιά). Το ξέρατε πως υπάρχει δεντρολίβανο που αντί για τα γνωστά μπλε –μωβ λουλουδάκια βγάζει άσπρα μικρά λουλούδια σαν και αυτά; Έχει και λίγο διαφορετική μυρωδιά και γεύση. Μία ενδιάμεση μυρωδιά ανάμεσα σε φασκόμηλο και δεντρολίβανο. Φτιάχνει πολύ ευωδιαστό τσάι. Το ξέρετε πως το αφέψημα του δεντρολίβανου γενικά, καταπραύνει τους σπασμούς της κοιλιακής χώρας, ενισχύει την μνήμη και θεωρείται απαραίτητο συμπλήρωμα της δίαιτας των διαβητικών;
Το μεγάλωσα από ένα μικρό κοτσάνι που έκοψα από έναν φιλικό κήπο πριν από δύο χρόνια. Κόβουμε το κοτσανάκι κοντά σε ένα κόμπο, το βουτάμε σε νερό και στη συνέχεια σε ορμόνη ριζοβολίας και το φυτεύουμε σε μικρό γλαστράκι, όπως έχουμε ξαναπεί. 
Αυτές τις μέρες άρχισα να κλαδεύω την αχλαδιά και τις μηλιές μου. Σας έχω δείξει πώς γίνεται και αυτή η δουλειά παλαιότερα. Έπρεπε να το  είχα κάνει αρκετά πιο πριν βέβαια, αλλά δεν μου το επέτρεψε ο Κερκυραϊκός καιρός.
 Τις πορτοκαλλιές και τις μανταρινιές κλαδεύουμε επίσης αυτή την εποχή, γιατί τώρα που τελειώνουν οι καρποί τους, πρέπει να αραιώσουμε τα εσωτερικά κλαδιά για να αναπνέουν τα δέντρα και να μπαίνει μέσα τους το φως του ήλιου. Συγχρόνως χαμηλώνουμε και το ύψος τους για να μπορούμε να τα ψεκάζουμε ευκολότερα, αλλά και να κόβουμε ευκολότερα τους καρπούς.
Είναι αρκετά κουραστική η δουλειά του κήπου αυτόν τον καιρό. Τα δέντρα χρειάζονται κλάδεμα, ενώ τα παρτέρια δεν προλαβαίνω να τα ξεχορταριάζω, γιατί η συνεχής βροχή στο νησί, έχει θεριέψει τα χόρτα και τις τσουκνίδες. Δεν παραπονιέμαι όμως, γιατί η γυμναστική αυτή με αναζωογονεί και μου χαρίζει μια απίστευτη ευφορία.
Με αγάπη

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Άσκηση (24)

Γεια σας
Πάει αρκετός καιρός που δεν σας έχω θυμίσει να ασκηθείτε. Χθες, καθώς ο καιρός στο νησί μας ήταν πολύ καλός, ήμουν όλη μέρα σχεδόν στον κήπο και κλάδευα και ξεχορτάριαζα. Κουράστηκα πολύ και μόλις μπήκα μέσα, σας σκέφτηκα. Όσους και όσες από εσάς ιδίως μένετε σε μεγάλες πόλεις χωρίς κήπους και στερείστε αυτή την μεγάλη απόλαυση της κηπουρικής. 
Σας βρήκα λοιπόν ένα μικρό βίντεο με πολύ όμορφες ασκήσεις για να σας ξεσηκώσω λιγάκι να σηκωθείτε και να ξεσκουριάσετε.... Όπως λέει η γυμνάστρια, θα πρέπει να κάνετε την κάθε άσκηση περίπου ένα λεπτό. Αλλά αν δεν μπορείτε τόσο, κάντε τες όσο εσείς αντέχετε. Είναι λίγο δυσκολότερες από άλλες που σας έχω δώσει παλαιότερα, όμως θα πρέπει να προχωράμε λίγο. Έτσι δεν είναι;
Δεν είναι πολλά 15 λεπτά απο την ημέρα σας να τα αφιερώσετε στην άσκησή σας. Κάντε μου τη χάρη και σηκωθείτε να δικιμάσετε τις ασκήσεις, είτε άντρες είσαστε είτε γυναίκες. Είναι μεγάλο το όφελος για την υγεία σας.
Με αγάπη
                              

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (3)

ΜΕΤΑΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ  (3)
Γεια σας φίλοι μου
Θα μιλήσουμε σήμερα αναλυτικά, όπως σας υποσχέθηκα στη προηγούμενη κουβέντα μας για τις δράσεις των μικροβίων επάνω στη γη. Αυτές είναι πολλές και πολύ χρήσιμες για την ζωή μας γι αυτό και η καινούργια επιστήμη που αναπτύσσεται, η Μεταγονιδιακή, έχει τόσο μεγάλη σημασία.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:


1. Καθαριστές Οι κοινότητες των μικροβίων είναι σημαντικοί συνεργοί στο καθάρισμα της γης από βλαβερά, ακόμη και θανατηφόρα καμιά φορά, απόβλητα, τόσο φυσικά όσο και προερχόμενα από εμάς τους ανθρώπους. Κάποια μικρόβια μετατρέπουν βλαβερές χημικές ουσίες σε μορφές που δεν βλάπτουν ούτε τους ανθρώπους, ούτε το περιβάλλον.
1α. Kαταναλώνουν το μεθάνιο (αέριο του θερμοκηπίου) που διαφεύγει από χώρους υγειονομικής ταφής και από βάλτους, ενώ άλλα μετατρέπουν τα απόβλητα σε υγρά τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να καθαριστούν περισσότερο και να δώσουν  καθαρό νερό.

1β. Τα πρατήρια βενζίνης έχουν κάτω από το έδαφος, μεγάλες δεξαμενές, όπου αποθηκεύουν βενζίνη και πετρέλαιο. Η θλιβερή αλήθεια είναι πως αυτές οι δεξαμενές σε κάποια φάση της ζωής τους, χάνουν υγρά, τα οποία απορροφούνται από το υπέδαφος. Με τόσα πολλά πρατήρια σε όλη τη γη είναι απορίας άξιο το πώς το νερό που πίνουμε, όταν αυτό προέρχεται από το υπέδαφος (πηγάδια) δεν είναι αναμεμιγμένο με βενζίνη και πετρέλαιο.

Ο λόγος που το νερό αυτό διατηρείται καθαρό, είναι η δουλειά που μεγάλες κοινότητες μικροβίων κάνουν στο έδαφος!.... Μόλις πετρέλαιο ελευθερωθεί στο έδαφος, σχετικά κοιμισμένες ομάδες μικροβίων του εδάφους ξυπνάνε, διεγείρονται και εξουδετερώνουν τις καταστροφικές χημικές ουσίες του πετρελαίου. Και επειδή το πετρέλαιο αποτελείται από εκατοντάδες χημικές ουσίες, χρειάζεται ποικιλία μικροβίων να εργαστούν μαζί ώστε να τα εξουδετερώσουν όλα. Άλλα επιδρούν στην μία ουσία, άλλη στην άλλη και τελικά αυτές οι καταστροφικές χημικές ουσίες μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό!....

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε ανάλογη μόλυνση της θάλασσας από πετρέλαιο.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο χρήσιμο είναι με τη καινούργια επιστήμη την Μεταγενετική να μελετηθούν αυτά τα μικρόβια και οι τρόποι συνεργασίας τους, ώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε το έργο τους για να βοηθήσουμε να κρατηθεί η γη μας καθαρή.

Συνεχίζεται

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Υγιεινές συνταγές/σούπες (4)

ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ  αγάπη μου
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα αντί για συνταγή θα σας πω ένα κόλπο που κάνω εδώ και χρόνια και έχω πάντα μια χορτόσουπα με διαφορετική κάθε φορά γεύση, να ομορφαίνει το δείπνο μου, τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Σε ένα σακουλάκι λοιπόν φυλάω στη κατάψυξη, ότι μου περισσεύει από τα λαχανικά που έχω μαγειρέψει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Κομματάκια από λάχανο και καρώτα, κοτσάνια από μαϊντανό και άνηθο, κομμάτια από πράσα, κοτσάνια από μπρόκολα ή κουνουπίδια κομμένα σε κομμάτια καθώς και τα φυλλαράκια τους, τις σκληρές καρδιές που βγάζω όταν καθαρίζω το φινόκιο για σαλάτες, φύλλα από παντζάρια και γενικά ότι περισσεύει από λαχανικό. Πολλές φορές προσθέτω στο σακουλάκι μου και καμιά τσουκνίδα ή άλλο χόρτο που βγάζω όταν καθαρίζω τον κήπο.
Στο τέλος της εβδομάδας, με αυτά τα απομεινάρια των λαχανικών, στα οποία προσθέτω πάντα ένα κρεμμύδι και μία πατάτα, καθώς και μία χούφτα κόκκινες φακές ή/και μία χούφτα κεχρί (ότι υπάρχει στο ντουλάπι μου) και τέλος μία κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ, φτιάχνω μία σούπα.
Τα βράζω με νερό τόσο που να τα μισοσκεπάζει, τα πολτοποιώ μέσα στην κατσαρόλα με το «σωτήριο» μηχανάκι χειρός και …. έτοιμη μια νοστιμότατη σούπα, που επειδή τα λαχανικά που μου έχουν περισσέψει δεν είναι πάντα τα ίδια, διαφέρει κάθε φορά σε γεύση. Προσθέτω λίγο λάδι , την αφήνω να πάρει μία ακόμη βράση και …. απολαμβάνω μια χορτόσουπα βελουτέ, που με ζεσταίνει τα χειμωνιάτικα βράδια.
Δοκιμάστε αν θέλετε να με μιμηθείτε.
Με αγάπη

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (22)

Γεια σας φίλοι μου
Θα σας ανακοινώσω σήμερα, τα πρώτα αποτελέσματα μιας εκπληκτικής έρευνας της αναγεννητικής ιατρικής (για το τελευταίο σχετικό άρθρο μου μπορείτε να ανατρέξετε εδώ) . Ελπίζω να θυμάστε τα όσα σας εξήγησα σε προηγούμενες κουβέντες μας γι αυτόν τον καινούργιο κλάδο της ιατρικής. Πιστεύω να έχετε όλοι καταλάβει το μέγεθος της βοήθειας που μπορεί αυτή να προσφέρει στον άνθρωπο.
Η πρόσφατη αυτή έρευνα λοιπόν που έγινε από καρδιολόγους του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι της Αμερικής και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation Research: Journal of the American Heart Association κατέληξε στο συμπέρασμα πως βλαστοκύτταρα που πάρθηκαν από τον μυελό των οστών καρδιοπαθών που είχαν υποστεί εμφράγματα και τοποθετήθηκαν με κατάλληλη τεχνική στην περιοχή της βλάβης της καρδιάς τους (στον ιστό που είχε νεκρωθεί, δηλαδή), κατάφεραν να μειώσουν την έκταση του νεκρωμένου ιστού. Τα βλαστοκύτταρα όχι μόνον μετατράπηκαν σε καρδιακά κύτταρα τα ίδια, αλλά ώθησαν και την καρδιά να παράγει περισσότερα δικά της βλαστοκύτταρα τα οποία στη συνέχεια έγιναν και αυτά φυσιολογικά καρδιακά κύτταρα. Το αποτέλεσμα ήταν μία σμίκρυνση της διατεταμένης από τη βλάβη καρδιάς κατά 15-20%, ενώ η νεκρωμένη περιοχή μειώθηκε κατά 18%.
Η έρευνα ήταν μία αρχική μελέτη σε έξι μόνον άτομα, για να δοκιμαστεί η ασφάλεια της τεχνικής. Ακολουθούν όμως δύο ακόμη έρευνες σε 60 άτομα αυτή τη φορά. Η μία θα γίνει για την τελειοποίηση της μεθόδου και η άλλη για να δουν οι επιστήμονες εάν αυτό θα λειτουργήσει το ίδο καλά με βλαστοκύτταρα από μυελό κάποιου δότη και όχι μόνον του ίδιου του ασθενούς.
Εκπληκτικά τα νέα φίλοι μου, όπως βλέπετε. Αυτή, μάλιστα, μπορεί να λέγεται Ιατρική με το γιώτα κεφαλαίο!...
Με αγάπη

Πηγή:
http://www.fiercebiotechresearch.com/?utm_medium=nl&utm_source=internal

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Το ξέρετε ότι....(3)

Αν φυλάξετε ένα κομμάτι τυρί ροκφόρ στη κατάψυξη μπορείτε να το τρίβετε εύκολα στον τρίφτη του τυριού για να δίνετε γεύση στις πράσινες σαλάτες σας και να τις κάνετε να μοιάζουν χιονισμένες;

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Σελίδες γέλιου (16)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ....με ένα ανέκδοτο
Όταν ήταν να πάρω σύνταξη πήγα στο ΙΚΑ.
Η γυναίκα στο γκισέ μου ζήτησε την ταυτότητά μου για να δει την ηλικία μου.
Έψαξα στις τσέπες μου, και διαπίστωσα ότι είχα ξεχάσει το πορτοφόλι μου στο σπίτι.
Το είπα στην υπάλληλο και είπα ότι θα ξαναπέρναγα αργότερα.
Η υπάλληλος μου λέει:
- Δεν πειράζει. Ξεκουμπώστε το πουκάμισό σας.
Ξεκούμπωσα το πουκάμισο και φάνηκαν οι λευκές τρίχες στο στήθος μου.
Η υπάλληλος είπε:
- Σίγουρα είστε σε ηλικία για σύνταξη, και προώθησε την αίτησή μου.
Όταν γύρισα σπίτι είπα την ιστορία στην γυναίκα μου.
Εκείνη μου απάντησε:
- Έπρεπε να είχες κατεβάσει το παντελόνι σου. Θα έπαιρνες και επίδομα αναπηρίας !!!...

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Υγιεινή διατροφή ( 8)

ΑΜΥΓΔΑΛΑ -οι καλοί μας φίλοι-
Γεια σας φίλοι μου
Για τα αμύγδαλα και τη συμβολή τους στην υγεία του οργανισμού μας θα μιλήσουμε σήμερα.
Μέχρι πρόσφατα ξέραμε γι αυτά ότι είναι τροφή πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε, μέταλλα και πρωτεΐνες. Για τα συστατικά τους αυτά θα μιλήσουμε αναλυτικά αμέσως πιο κάτω.
Πρώτα όμως θα ήθελα να σας πω, πως σε μία πρόσφατη, σχετικά, έρευνα, διαπιστώθηκε πως τα αμύγδαλα έχουν και ιδιότητες πρεβιοτικών. Τα πρεβιοτικά, όπως σε προηγούμενη κουβέντα μας έχουμε εξηγήσει, είναι στοιχεία των τροφών που δεν αλλοιώνονται καθώς περνούν από το ανώτερο μέρος του πεπτικού μας σωλήνα και φθάνουν έτσι αναλλοίωτα στο παχύ μας έντερο όπου χρησιμεύουν σαν τροφή για τα μικρόβια που αναπτύσσονται εκεί και βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου μας.
Στην πιο πάνω έρευνα διαπιστώθηκε πως η ιδιότητα αυτή των αμυγδάλων οφείλεται στο λάδι που αυτά περιέχουν, γι αυτό και θα πρέπει να τα καταναλώνουμε ωμά και με τη φλούδα τους, και όχι ψημένα, μια που με το ψήσιμο καταστρέφεται αυτή τους η ιδιότητα.
Όσον αφορά τώρα τη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες μέταλλα και βιταμίνες ξεπερνάει αυτή την αντίστοιχη περιεκτικότητα πολλών άλλων τροφών.
Αποτελούν οι φίλοι μας τα αμύγδαλα μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ιδανική για τους χορτοφάγους. Όσον αφορά τα απαραίτητα αμινοξέα που η πρωτεΐνη τους περιέχει, αυτή έχει βρεθεί πως είναι πλούσια σε αργινίνη και χαμηλή σε λυσίνη. Και οι έρευνες μέχρι τώρα δείχνουν πως δίαιτες πλούσιες σε αργινίνη και χαμηλές σε λυσίνη λιγοστεύουν τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου.
Και παρ ότι πιστεύεται γενικά πως οι φυτικές πρωτεΐνες είναι κατώτερες από τις ζωικές, επειδή δεν έχουν αυτές όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, οι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως μία καλή δίαιτα απαλλαγμένη από κρέας, αλλά πλούσια σε διάφορα άλλα συστατικά, μπορεί να μας εξασφαλίσει όλο το φάσμα των απαραίτητων αμινοξέων και τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντικό συστατικό μιας τέτοιας δίαιτας.
Επειδή δε αυτά περιέχουν και φυτικές ίνες, προκαλούν αίσθημα κορεσμού, πράγμα που δεν συμβαίνει με το τυρί και τα αβγά, που περιέχουν μεν πρωτεΐνες, δεν περιέχουν όμως ίνες.
Το μονοακόρεστο λίπος που περιέχουν τα αμύγδαλα (το λάδι τους) έχει βρεθεί πως μειώνει την ολική και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη, ενώ αυξάνει την «καλή» (HDL). Κατανάλωση μίας χούφτας αμυγδάλων την ημέρα (περίπου 28 γρ.) θεωρείται ποσότητα ικανή για να έχει κανείς αυτό το αποτέλεσμα.
Σημαντική είναι επίσης η περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε βιταμίνη Ε. Το ισχυρό αυτό αντιοξειδωτικό έχει βρεθεί σε έρευνες πως μας προφυλάσσει από πολλούς τύπους καρκίνου, από καρδιοπάθειες και τον καταρράκτη.
Από πλευράς βιταμινών τα αμύγδαλα περιέχουν και φυλικό οξύ. Η βιταμίνη αυτή του συμπλέγματος Β, απαραίτητη για τη δημιουργία των ερυθρών μας αιμοσφαιρίων, χρησιμεύει επίσης για την προστασία του οργανισμού από καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.
Όσον αφορά τη περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε μέταλλα, αυτά περιέχουν σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου (Zn), Χαλκού (Cu), Σιδήρου (Fe), Μαγγανίου(Mn), Ασβεστίου ( Ca), Μαγνησίου (Mg), Φωσφόρου (P) και Καλίου (K).
Βάλτε αυτή την σούπερ – τροφή στη διατροφή σας φίλοι μου και δεν θα χάσετε, πιστέψτε με. Αρκούν 5-10 αμύγδαλα ωμά ανάλατα την ημέρα, τα οποία καλό είναι να εναλλάσσετε με φυστίκια Αιγίνης όπως σας έχω ξαναπεί, καρύδια, ή άλλους ξηρούς καρπούς. Είναι το καλύτερο "σνακ" που μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας.
Στα βιολογικά καταστήματα θα βρείτε και γάλα αμυγδάλου, το οποίο μπορεί πολύ ωραία να αντικατασήσει το ζωϊκό γάλα στις διάφορες συνταγές σας, κάνοντάς τες πολύ πιο ελαφρές, αλλά πολύ θρεπτικές.
Με αγάπη


* Κάνοντας κλικ επάνω στις λέξεις με το μπλε χρώμα του κειμένου, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες γι αυτές.
Πηγές : http://www.sciencedaily.com/releases/2008/06/080627163121.htm
             http://www.formerfatguy.com/articles/almonds.asp#ixzz1H1iyGCLP

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Σοφά λόγια (23)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ.....    
Σε είκοσι χρόνια από τώρα, θα νοιώθετε περισσότερο απογοητευμένοι για τα πράγματα που δεν κάνατε, παρά για πράγματα που κάνατε.


~Mark Twain~

                                    και
Η ζωή δεν είναι για να περιμένεις την καταιγίδα να περάσει, αλλά για να μάθεις να χορεύεις στη βροχή.

                                  ~Vivian Greene~

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Χαλάρωση (32)

ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ...
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα σας δώσω ένα γράμμα διάσημου συγγραφέα να διαβάσετε, για να χαλαρώσετε και να σκεφθείτε, την ώρα που θα ακούτε την ήρεμη μουσική αυτού του βίντεο. Να δείτε με άλλα μάτια τη ζωή σας.
Με αγάπη
                                              

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (9)

Γεια σας φίλοι μου
Απτόητη η φύση από τις ανωμαλίες του καιρού. Ο κήπος μου γεμίζει όλο και πιο πολύ από λουλούδια. Ο χειμώνας μπορεί να τρίζει φεύγοντας τα δόντια του, όμως ποιος τον φοβάται; Δέντρα και λουλούδια έχουν αρχίσει τον τρελό ανοιξιάτικο χορό τους και αψηφούν το κρύο. Είναι αποφασισμένα να γονιμοποιηθούν και να αφήσουν απογόνους. Σπουδαίος στόχος και δυνατός και το σημαντικότερο, σχεδιασμένος από τις συμπαντικές δυνάμεις....  Κανένα  εμπόδιο δεν μπορεί να τον αλλάξει.
Μήπως είναι ένα μάθημα και αυτό; Μήπως πρέπει να το σκεφτούμε καλύτερα; ΄Εχοντας δυνατούς στόχους και μένοντας ακλόνητοι, όρθιοι μπροστά στα εμπόδια μπορούμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε τελικά; ή μήπως θα πρέπει να είναι αυτός ο στόχος σύμφωνος με τη συμπαντική ανάγκη για να είναι πολύ ευκολότερο να επιτευχθεί; Αυτό είναι ένα ερώτημα που τελευταία με παιδεύει.
Θυμάστε στη σελίδα «σοφά λόγια» τη φράση του Θωμά Έντισον που σας έγραψα; "Πολλοί από τους αποτυχημένους της ζωής είναι άνθρωποι που δεν κατάλαβαν πόσο κοντά στην επιτυχία βρισκόντουσαν πριν τα παρατήσουν...."
Όρθιοι λοιπόν με το βλέμμα στραμμένο σταθερά στους στόχους μας. Αν τώρα αυτοί οι στόχοι θα βοηθήσουν εκτός από εμάς και άλλους ανθρώπους, με οποιονδήποτε τρόπο, είναι κατά την ταπεινή μου άποψη πιο βέβαιο πως θα βάλει το ... χεράκι του και το σύμπαν για να τους πετύχουμε. Έτσι όρθιοι και   απτόητοι, θα ετοιμαζόμαστε για την «Άνοιξη», όποια και αν είναι αυτή για τον καθένα….
Σαν τα λουλούδια στον κήπο μου.  Φρέζες, κίτρινοι νάρκισσοι και γαλάζια άγρια ζουμπούλια σκορπίζουν τριγύρω μοσχοβολιά, που όσο δυνατός και αν είναι ο κρύος χειμωνιάτικος αέρας, δεν είναι ικανός να την εξαφανίσει.
Δίπλα τους ένα μικρό φυτό που ξερίζωσα πριν από καιρό από το βουνό, και που πολλαπλασιαζόμενο συνεχώς, καλύπτει πολύ όμορφα τα κενά σημεία στα παρτέρια, άνθισε και αυτό με γαλάζια λουλουδάκια. Υπάρχει και η πανασέ ποικιλία του (πανασέ λέγονται οι ποικιλίες που έχουν αυτό το λευκό περίγραμμα στα φύλλα τους). Την βρήκα στο Πήλιο πριν από καιρό που είχα κάνει εκεί ένα ταξίδι και έφερα μια μικρή ριζούλα. Δεν έχει όμως μεγαλώσει ακόμη αρκετά για να ανθίσει. Κάπου είχα διαβάσει το όνομα αυτού του πολύ ανθεκτικού και εύκολου στη συντήρηση φυτού που ομορφαίνει πολύ τα παρτέρια. Νομίζω πως λέγεται "Vinca".
Με αγάπη

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (2)


ΜΕΤΑΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ (2)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα τη κουβέντα μας για την νέα επιστήμη της Μεταγονιδιωματικής. Μέσω ζύμωσης και άλλων φυσικών διεργασιών, τα μικρόβια προσδίδουν ή αυξάνουν την αξία πολλών στοιχείων της διατροφής μας. Και εκτός από αυτό, εξαρτόμαστε από τα μικρόβια για να απαλλαγούμε από τις τοξίνες στο περιβάλλον μας, τόσο αυτές που παράγονται φυσιολογικά όσο και αυτές με τις οποίες εμείς οι άνθρωποι γεμίζουμε τη φύση (πετρέλαιο και χημικές διαρροές). Από την άλλη, όπως είπαμε και στη προηγούμενη κουβέντα μας, τα μικρόβια που συμβιώνουν μαζί μας στο στόμα και το έντερό μας, βοηθούν να πάρουμε την απαραίτητη ενέργεια από τη τροφή, που δεν θα ήταν δυνατόν να απορροφηθεί από το έντερό μας χωρίς τη δική τους συμμετοχή, και μας προστατεύουν συγχρόνως από διάφορους παράγοντες που μπορούν να μας προκαλέσουν νόσο.
Όλα αυτά γίνονται όμως από πολύπλοκες αποικίες μικροβίων που συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν, πράγμα που δεν ήταν μέχρι πρόσφατα δυνατόν να μελετηθεί κάτω από το μικροσκόπιο, όπου οι επιστήμονες έβαζαν για μελέτη μεμονωμένα μικρόβια τα οποία είχαν τεχνητά καλλιεργήσει και πολλαπλασιάσει. Η μέχρι τώρα μελέτη των μικροβίων σε μεμονωμένες καλλιέργειες, δεν μας δίνει τις πληροφορίες που θα μας έδινε η δυνατότητα μελέτης των μικροβίων στο φυσικό τους περιβάλλον με όλες τις αλληλεπιδράσεις τους, όπως είναι κατανοητό.
Η καινούργια όμως επιστήμη της Μεταγονιδιακής, θα κάνει αυτή την δυνατότητα πια πραγματικότητα. Θα μελετάει τα γονίδια των μικροβίων στις αποικίες τους. Το πως δηλαδή αυτά τα γονίδια επηρεάζουν τις δραστηριότητες της κάθε μιας αποικίας αλλά και το πώς αυτά οδηγούν και επηρεάζουν τις συλλογικές πολύπλοκες λειτουργίες των διαφόρων αποικιών.
Θεωρείται πως θα φέρει αυτή η νέα επιστήμη τέτοιες αλλαγές στη βιολογία, την ιατρική, την οικολογία και την βιοτεχνολογία, που θα είναι όμοιες σε μέγεθος με αυτές που έφερε η ανακάλυψη του μικροσκοπίου κάποια χρόνια παλαιότερα.
Θα συμπληρώσει τις πληροφορίες που μας δίνει η έρευνα του γονιδιώματος των μεμονωμένων μικροβίων στις καλλιέργειές τους, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Και οι επιστήμονες πιστεύουν πως σύντομα, στις επόμενες δεκαετίες, η νέα αυτή επιστήμη θα ενωθεί με την κλασσική μικροβιολογία και την γενετική των μικροβίων σε μία ενιαία επιστήμη.
Θα γίνει δυνατή η κατανόηση της λειτουργίας των αποικιών των μικροβίων και της συλλογικής λειτουργίας των αποικιών που διαμορφώνουν την βιόσφαιρα, σαν ένα σύστημα «φωλιά» μέσα στο οποίο οι άνθρωποι αποτελούν μέρος αλλά και από το οποίο εξαρτάται η επιβίωσή τους. Πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό να δώσει μία νέα αντίληψη στα προβλήματα της σημαντικότητας και του επείγοντος των καταστάσεων, λένε οι επιστήμονες.
Και για να καταλάβετε καλύτερα φίλοι μου γιατί σας ζαλίζω με αυτή την καινούργια επιστήμη, στην επόμενη κουβέντα μας, θα σας δώσω μερικά παραδείγματα από τις δράσεις των μικροβίων στη ζωή μας, εκτός από αυτή που όλοι γνωρίζετε, το να μας αρρωσταίνουν δηλαδή. Θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Με αγάπη

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (5)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ (5 τελευταίο) Regenerative medicine
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα και ολοκληρώνουμε το σημαντικό θέμα της αναγέννησης οργάνων που απασχολεί τελευταία την ιατρική επιστημονική κοινότητα.
Δύο δρόμοι έρευνας, όπως έχουμε έως τώρα πει, έχουν ανοίξει.
Ο ένας οδηγεί στην ανακάλυψη τρόπου να αναγεννώνται οι κατεστραμμένοι ιστοί και τα όργανα μέσα στο ίδιο μας το σώμα και ο άλλος, οδηγεί στην κατασκευή νέων οργάνων στο εργαστήριο από καλλιέργειες δικών μας κυττάρων (εμβρυϊκών ή ενηλίκων βλαστοκυττάρων).
Το πρόβλημα με τη χρησιμοποίηση ενηλίκων βλαστοκυττάρων (που είναι πολύ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (21)


Γεια σας φίλοι μου

Μία πολύ πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλη μελέτη ( σε 2.6 εκατομ. γυναίκες) στο περιοδικό Psychosom Med (14 Φεβρουαρίαου 2011), που έγινε στη Σουηδία, κατάληξε στο συμπέρασμα πως το στρες των εγκύων κατά το μέσον της κύησης (5ος -6ος μήνας) οδηγεί στη γέννηση παιδιών με μικρότερο βάρος και περισσότερο ευπαθών, ή σε πρόωρες γεννήσεις.
Στη μελέτη αυτή σαν στρες θεωρήθηκε ο θάνατος του πατέρα του παιδιού ή ενός πρώτου βαθμού συγγενή της μητέρας.
Παρ ότι κάποιες προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως μεγαλύτερη σημασία έχει το πρώτο τρίμηνο της κύησης, η πρόσφατη αυτή μελέτη κατέληξε στο πιο πάνω συμπέρασμα. Οι μηχανισμοί δεν είναι ακόμη γνωστοί, αλλά πρόκειται να ερευνηθούν.
Σημασία έχει όμως φίλοι μου να καταλάβουν οι έγκυες φίλες, πως το παιδί που κυοφορούν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δικού τους οργανισμού και όλα όσα κατά καιρούς εδώ σε αυτή την ιστοσελίδα σας λέω για τα άσχημα αποτελέσματα του στρες, όπως και σtο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες», αφορούν και το μωρό που έχουν στη κοιλιά τους.
Είναι κρίμα να βγάζουμε αδύναμους και ευάλωτους σε ασθένειες ανθρώπους στη ζωή, μόνον και μόνον επειδή δεν έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε σωστά τα στρες της ζωής, δεν θα πάψω να σας το λέω. Μέλλουσες μαμάδες, φροντίστε να μάθετε έγκαιρα να αντιμετωπίζετε τα στρες στη ζωή σας. Ενημερωθείτε. Είσαστε υπεύθυνες όχι μόνον για την δική σας υγεία αλλά και των παιδιών που θα φέρετε στον κόσμο.
Με αγάπη

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΧΑΛΑΡΩΣΗ (31)

ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ.....
Γεια σας φίλοι μου
Με μία αντρική χορωδία και τις εκπληκτικές φωνές τους σας προτείνω σήμερα να χαλαρώσετε. Λέγονται Κings Singers. Απολαύστε τους.
Με αγάπη
               

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (5)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα σας δώσω μία συνταγή για μια διαφορετική σούπα φακής. Αντί για τις γνωστές μας πράσινες φακές, σε αυτή τη σούπα θα χρησιμοποιήσουμε κόκκινες φακές. Η γεύση τους είναι λίγο διαφορετική, δεν χρειάζονται μούσκεμα από την προηγούμενη και βράζουν πολύ πιο γρήγορα από τις αδερφούλες τους τις πράσινες, γιατί είναι απαλλαγμένες από την εξωτερική τους μεμβράνη. Αυτό τις κάνει πιο εύχρηστες σε διάφορες χορτόσουπες. Η έλλειψη εξωτερικής μεμβράνης κάνει τη σούπα που τις περιέχει να πήζει ευκολότερα. Ως προς τα θρεπτικά συστατικά τους, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες φακής.
Τη σούπα αυτή συνόδεψα όπως βλέπετε με ψητές πιπεριές, τις οποίες περιέλουσα με λίγο λάδι, ξύδι και ψιλοκομμένο σκόρδο. Λίγο ωμό λάδι, λεμόνι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι νοστίμισαν και έκαναν πολύ πιο θρεπτική τη σούπα μου, ενώ μία φέτα από το ζυμωτό από τα χεράκια μου ψωμί συμπλήρωσε και ολοκλήρωσε το γεύμα μου.

ΟΙ ΣΥΝΑΤΓΕΣ ΜΟΥ
Σούπα με κόκκινες φακές.  
2 φλ. κόκκινες φακές
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκ. σκόρδο (στουμπισμένες και ψιλοκομμένες)
1 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη (ή κίμινο)
1/2 κ.γ. μαραθόσπορο
2 φύλλα δάφνης
6 κ.σ. λάδι
1 κύβος λαχανικών βιολογικός (προεραιτικός)



Στο λάδι μαραίνουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι για να καραμελώσει και να νοστιμίσει. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το σκόρδο, και τα μπαχαρικά και δυναμώνουμε τη φωτιά. Σε 1-2 λεπτά προσθέτουμε τις φακές, τα φύλλα δάφνης, αλάτι (δύο πρέζες είναι αρκετό) και νερό τόσο ώστε να περισσεύει δυο δάχτυλα επάνω από τις φακές. Ψήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν οι φακές. Πολτοποιούμε τις μισές στο μπλέντερ, τις ανακατεύουμε με τις υπόλοιπες και σερβίρουμε με λίγο ωμό λάδι και πιπέρι, όπως είπαμε πιο πάνω.
Καλή σας όρεξη

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Το ξέρετε ότι.... (2)



Χρειάζεται να πίνετε τον χυμό 5-6 λεμονιών καθημερινά για να αλκαλοποιήσετε τόσο τον οργανισμό σας ώστε να γλυτώσετε από τους κωλικούς των νεφρών και πιθανόν και από τον καρκίνο;




*Μπορείτε να το πετύχετε αυτό αν στύψετε αυτά τα λεμόνια μέσα σε ένα μπουκάλι νερό (1,5 λίτρο) και πίνετε αυτό το νερό λίγο-λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (7)

ΚΙΤΡΙΝΟΡΙΖΑ  (ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ  - TURMERIC)  (2 τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα τη περιγραφή των ιδιοτήτων της κουρκουμίνης. Της κίτρινης αυτής χρωστικής που περιέχεται στη κιτρινόριζα ή κουρκουμά.

- Όσον αφορά τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, σε μελέτες φαίνεται ότι βοηθάει στην πρόληψη της εμφάνισης όγκων και αποτρέπει τη δημιουργία καρκίνου του προστάτη και του μαστού. Παράλληλα, επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν ότι οι Ινδοί που στη διατροφή τους χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες κουρκουμίνης έχουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σχετικά πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Cancer όμως αναφέρει, πως τα οφέλη της κουρκουμίνης αφορούν και τις λευχαιμίες και τα λεμφώματα, τους καρκίνους του ουροποιητικού, των ωοθηκών, των πνευμόνων, του λαιμού και του εγκεφάλου, τα μελανώματα, τα σαρκώματα καθώς και τους νευρολογικούς καρκίνους.

- Έχει πολύ καλή δράση στο πεπτικό σύστημα και βοηθά την πέψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με λίγη πιπερόριζα (ginger) σαν ορεκτικό, λίγο πριν από το κυρίως γεύμα της ημέρας.

- Σαν σκόνη εάν προστεθεί λίγη ποσότητα (στη μύτη του κουταλιού) σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, βοηθά πολύ σε κρυολογήματα, βήχα και καταρροή, "στεγνώνοντας" προσωρινά τους βλεννογόνους του αναπνευστικού συστήματος και ανακουφίζοντας τον ασθενή.

- Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων (εκεί δηλαδή όπου δεν χρησιμοποιείται ενέσιμη ινσουλίνη).

- Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού (εαρινός κατάρρους, επιπεφυκίτιδες, κλπ). Αυτό γίνεται και μέσω της διατροφής, αλλά και σε τοπική εφαρμογή στην περιοχή της αλλεργικής δερματίτιδας ενός μίγματος από γιαούρτι (που έχει καλές αντιφλογιστικές ιδιότητες) και κουρκουμά.

- Προφυλάσσει από την οστεοπόρωση (μεγάλη βοήθεια για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση), αλλά και βοηθάει τις αρθρίτιδες εμποδίζοντας τη δράση των κυττάρων που οδηγούν σε καταστροφή του οστού γύρω από την άρθρωση (έρευνες για οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα).

- Τέλος φαίνεται πως η κουρκουμίνη, αυτή η θαυματουργή ουσία της κιτρινόριζας προλαμβάνει και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πολλά τα οφέλη από τη κατανάλωση αυτού του μπαχαρικού για την υγεία μας, όπως βλέπετε φίλοι μου. Χρησιμοποιείστε το λοιπόν όσο πιο συχνά μπορείτε στη κουζίνα σας, είτε σαν κάρι είτε σαν σκέτη κιτρινόριζα. Πειραματιστείτε, (σας έχω ήδη δώσει μία συνταγή με κάρι θα σας δώσω και  κάποιες άλλες σε επόμενη κουβέντα μας) αλλά προσέξτε, μπορεί η κίτρινη αυτή «μαγική» χρωστική να βάψει τα ρούχα σας, τα χέρια σας, ακόμη και τα πιάτα σας, καμιά φορά. Δεν είναι τυχαίο που τα χέρια των γυναικών της Ινδίας είναι βαμμένα κίτρινα….
Ταιριάζει στα πιάτα με λαχανικά και στα πιάτα με ρύζι.
Με αγάπη

           http://www.ayurvedaingreece.gr/5EFDF424.el.aspx
           http://livelongerwithoz.com/2010/10/turmeric-may-help-prevent-osteoporosis
           Curcumin and cancer: an "old-age" disease with an "age-old" solution. Cancer Lett. 2008; 267   (1):133-64 (ISSN: 0304-3835)
          http://www.prnewswire.com/news-releases/special-turmeric-extract-benefits- osteoarthritis-patients-102967864.html     
          http://video.foxnews.com/v/4337733/...

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Σοφά λόγια (22)

ΚΑΠΟΙΟΣ   ΕΙΠΕ....     

Η ζωή θα σου φέρει πόνο από μόνη της. Η ευθύνη η δική σου είναι να δημιουργείς χαρά.


~Milton Erickson

Από το βιβλίο «Learning to dance in the rain» του Mac Anderson and BJ Gallagher

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Χειμώνας (8)

Επιτέλους …..Ή λ ι ο ς στο νησί μας !!!!....
Πρωί-πρωί βγήκα εχθές φίλοι μου και φωτογράφισα την αμυγδαλιά μου, που στολισμένη νύφη και παραδομένη υπομονετικά στη βροχή που της κατέστρεφε χωρίς οίκτο το νυφικό της φόρεμα επί μέρες ολόκληρες, περιμένει ακλόνητη, κοιτώντας πάντα ψηλά, τη γονιμοποίησή της για να γεννήσει τα παιδιά της και να αφήσει τους απογόνους της πάνω σε τούτη τη γη.
Τι μαθήματα εκπληκτικά μας δίνει η φύση! Επί μέρες τώρα διάφορες φίλες, μου παραπονιόντουσαν στο τηλέφωνο για τον απαίσιο καιρό στο νησί μας και τα ίδια παράπονα μου έκαναν επίσης από την Αθήνα φίλοι και φίλες (αν είναι δυνατόν!... εκεί η βροχή θα έπρεπε να θεωρείται Θείο δώρο…). Με το ακουστικό στο χέρι, εγώ, μπροστά στο παράθυρο, αγναντεύοντας το υπέροχα στολισμένο, αν και γέρικο, δέντρο μου ένοιωθα πως είμαι πολύ τυχερή που ζω τόσο κοντά στη φύση. Θα περάσει, τους έλεγα, μην κάνετε έτσι, βάλτε ένα αδιάβροχο και μπότες και βγείτε έξω να απολαύσετε τη βροχή, νιώστε να ξεπλένει από πάνω σας κάθε αρνητικό και άχρηστο για να μπορείτε να απολαύσετε με πολύ πιο ελεύθερη ψυχή τον ήλιο που θα έρθει όπου να ναι.
Και μόλις σταμάταγε για λίγο η βροχή έτρεχα έξω και φωτογράφιζα το «μαγικό» μου δέντρο. Για να μη ξεχάσω τα συναισθήματα αυτά τα θετικά που η ύπαρξή του μου χάριζε μέσα στον μουντό Κερκυραϊκό καιρό. Η εικόνα της ανθισμένης αμυγδαλιάς ολάνθιστης μέσα στη βροχή είχε την ίδια επίδραση επάνω μου, με το καλύτερο αντικαταθλιπτικό χάπι.
Και έχω τώρα πολλές φωτογραφίες για να μου το θυμίζουν αυτό. Θα σας τις δείχνω και σε σας πότε -πότε για να σας θυμίζω αυτήν εδώ τη κουβέντα μας....
Δοκιμάστε το φίλοι μου. Βγείτε όσο πιο συχνά μπορείτε και παρατηρείστε τη φύση. Έχετε να κερδίσετε πολλά από αυτή την επαφή.
Με αγάπη

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (1)

ΜΕΤΑΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ, (metagenomics) η νέα επιστήμη (1)
Γεια σας φίλοι μου
Για ένα καινούργιο σχετικά τομέα της επιστήμης θα σας μιλήσω σήμερα. Λέγεται Metagenomics ή Μεταγονιδιακή επί το Ελληνικότερον….
Μετά την ανακάλυψη και τη μελέτη του DNA όλο και περισσότεροι καινούργιοι κλάδοι της Γενετικής αναπτύσσονται. Η Επιγενετική είναι η επιστήμη που ακολούθησε τη Γενετική και ασχολείται με τις επιδράσεις που το περιβάλλον ασκεί επάνω στα γονίδια και τη λειτουργία τους. Σας έχω μιλήσει αρκετά για αυτήν και εγώ στο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες».
Ο νέος τώρα επιστημονικός κλάδος που λέγεται Μεταγονιδιακή, μελετάει το DNA σε ομάδες μικροβίων όπως αυτές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον (στο νερό, τη γη, το ανθρώπινο σώμα). Αυτό έγινε δυνατόν μετά την ανάπτυξη ειδικών τεχνικών, γιατί μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές μελετούσαν τον γενετικό κώδικα (DNA) των μικροβίων σε ειδικές καλλιέργειες διαφόρων τύπων μικροβίων που έκαναν στο εργαστήριο. Πολύ μικρός όμως αριθμός μικροβίων είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί με αυτόν τον τρόπο. Έτσι ο μεγαλύτερος αριθμός μικροβίων και ιών που υπάρχει στη φύση δεν ήταν δυνατόν να μελετηθεί.
Από την άλλη, οι ιοί, οι περισσότεροι από τους οποίους μολύνουν μικρόβια και ζουν επάνω τους, αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών οντοτήτων στον πλανήτη μας και χωρίς την νέα αυτή επιστήμη θα ήταν αδύνατο να μελετηθούν.
Η νέα λοιπόν αυτή επιστήμη ανοίγει τις πόρτες σε έναν τρομερά μεγάλο αριθμό πληροφοριών, αφού δίνει τη δυνατότητα μελέτης μέσω του γενετικού τους κώδικα, όλου αυτού του τεράστιου αριθμού μικροβίων και ιών που υπάρχουν στη φύση. Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν πολύ όλες τις επιστήμες και ιδιαίτερα αυτές που ασχολούνται με
• Την ανθρώπινη υγεία
• Τη γη και τις αλλαγές του πλανήτη
• Την γεωργία
• Το περιβάλλον
• Την ενέργεια
• Και πολλές ακόμη….

Τα μικρόβια, ξέρετε, είναι απαραίτητα προκειμένου να διατηρούμαστε εμείς ζωντανοί, παρ ότι ένας μικρός αριθμός τους μπορεί να μας προκαλεί προβλήματα. Έχουμε ήδη μιλήσει σε παλαιότερες κουβέντες μας για τα μικρόβια του εντέρου μας που βοηθούν την πέψη των τροφών μας.
Και όπως λέει και ένα βιβλίο σχετικό που αναφέρεται στη Μεταγενετική, τα μικρόβια είναι αυτά που κάνουν τον κόσμο να κινείται. Παρ ότι είναι τόσο μικρές οντότητες που ούτε καν τις βλέπουμε, είναι απαραίτητα όχι μόνον για την ανθρώπινη ζωή αλλά και για κάθε ζωή επάνω στη γη. Κάθε διεργασία στην βιόσφαιρα επηρεάζεται από την ατελείωτη ικανότητα των μικροβίων να μετατρέπουν τον κόσμο γύρω τους. Οι χημικές διεργασίες που μετατρέπουν τα κύρια συστατικά της ζωής (άνθρακα, άζωτο, οξυγόνο και θείο) σε μορφές βιολογικά προσβάσιμες, σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τα μικρόβια. Γι αυτό και όλα τα φυτά και τα ζώα έχουν συνδεθεί με μικροβιακές κοινότητες που τα προμηθεύουν με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα μέταλλα και τις βιταμίνες, συστατικά απαραίτητα  για την ανάπτυξή τους.

Συνεχίζεται

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Σελίδες γέλιου (14)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ..... Με ένα ανέκδοτο
Υπάρχουν πολλά ανέκδοτα με ξανθιές, όπως όλοι ξέρετε. Αυτό όμως που μία φίλη μου έστειλε προχθές, με έκανε να ξεκαρδιστώ με την τόση του υπερβολή. Απολαύστε το:

Ένα αεροπλάνο ταξιδεύει προς Μελβούρνη, όταν μια ξανθή σηκώνεται από την οικονομική και πηγαίνει στην πρώτη θέση.
Ο αεροσυνοδός ο οποίος παρακολουθούσε, πήγε κοντά της και της ζήτησε να δει το εισιτήριο.
Αφού το κοίταξε της εξήγησε ότι θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στην οικονομική θέση.
Η ξανθή απάντησε "είμαι νέα, όμορφη, ταξιδεύω για Μελβούρνη και θα μείνω εδώ"
Ο αεροσυνοδός μπήκε τότε στο πιλοτήριο και εξήγησε στον πιλότο και στον συγκυβερνήτη τι συνέβη.
Ο συγκυβερνήτης βγήκε έξω και προσπάθησε να εξηγήσει στην ξανθή ότι είχε πληρώσει για οικονομική θέση και δεν επιτρεπόταν η παραμονή της στην πρώτη θέση.
Η ξανθή απάντησε "είμαι νέα, όμορφη, ταξιδεύω για Μελβούρνη και θα μείνω εδώ"
Ο συγκυβερνήτης επιστρέφει απελπισμένος στο πιλοτήριο.
Ο πιλότος τον βλέπει και τον ρωτά "είναι ξανθή είπες? Κανένα πρόβλημα. Είμαι παντρεμένος με ξανθή και μπορώ να μιλήσω την γλώσσα της"
Την πλησιάζει, της ψιθυρίζει κάτι στο αυτί και αμέσως η ξανθή σηκώνεται, λέει στον πιλότο "συγνώμη δεν το ήξερα" και επιστρέφει πίσω στην οικονομική.
Οι άλλοι δύο έχουν μείνει να κοιτάζουν πορημένοι. "Τι στο καλό της είπες?"
Ο πιλότος απάντησε "Της είπα ότι οι πρώτες θέσεις δεν πηγαίνουν Μελβούρνη!"

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (4)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ  (4) (Regenerative medicine)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα το πολύ ενδιαφέρον θέμα της αναγεννητικής ιατρικής, με νεότερα στοιχεία.
‘Όπως είπαμε στις προηγούμενες κουβέντες μας, μέχρι πρόσφατα η μεταμόσχευση οργάνων ή τα συνθετικά όργανα ήταν οι μόνες λύσεις για την αντιμετώπιση κάποιων σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονταν με βλάβες στα ανθρώπινα όργανα ή τους ιστούς.
Σήμερα όμως, ευτυχώς, το ενδιαφέρον έχει πια επικεντρωθεί στην αναγέννηση τους. Αυτό γίνεται με την καθοδήγηση αδιαφοροποίητων εμβρυακών ή ενηλίκων βλαστοκυττάρων σε διαφοροποίηση ώστε να εξελιχθούν σε εξειδικευμένα

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.