Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (6)


Γεια σας φίλοι μου
Θυμάστε που σας είχα πει σε προηγούμενη κουβέντα μας (ετικέτα: Νέα από τον κόσμο 6) πριν λίγο καιρό, πως το να ξεκουράζεστε όταν πονάει η μέση σας δεν κάνει καλό, σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες; Και άλλη μία έρευνα λοιπόν επάνω στο θέμα αυτό έδειξε πως η ανάπαυση μόνον κακό μπορεί να κάνει σε μία οσφυαλγία ή οσφυοϊσχυαλγία ( με τη προϋπόθεση πάντα πως η βλάβη δεν είναι τέτοια που να χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση) . Οι ερευνητές μελέτησαν 240 άντρες και γυναίκες με χρόνια προβλήματα μέσης, και διαπίστωσαν πως όσο περισσότερες ημέρες μέσα στην εβδομάδα έκαναν γυμναστική τόσο καλύτερα ήταν από πλευράς πόνου και δυσκινησίας. Συγκεκριμένα η άσκηση με βάρη τέσσερες ημέρες την εβδομάδα είχε τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόνο και την δυσκινησία. Τα συμπτώματα αυτά μειώθηκαν κατά 28% και 36% αντίστοιχα μετά από 4 μήνες άσκησης, ενώ τα ποσοστά αυτά ήταν πολύ λιγότερα όταν η άσκηση ήταν μόνον τρεις φορές ή λιγότερο την εβδομάδα.
Μη ξεκινήσετε μόνοι σας όμως να σηκώνετε βάρη  τώρα, αν υποφέρετε από τη μέση σας, γιατί μπορεί να βλάψετε το σώμα σας. Ο καλύτερος άνθρωπος για να σας συμβουλέψει ποιές ασκήσεις είναι οι ενδεδειγμένες για τη περίπτωσή σας είναι ο φυσιοθεραπευτής σας. Αυτός μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά.  
Με αγάπη


Πηγή: http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/5439989/Resting-a-bad-back-will-make-it-worse-warn-scientists.html

Χαλάρωση (20)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας φίλοι μου
με τη μουσική του μεγάλου μας Βαγγέλη Παπαθανασίου σας προτείνω για άλλη μια φορά να χαλαρώσετε διαβάζοντας αυτή την ιστοσελίδα. Απολαύστε την.

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (2)

Γεια σας φίλοι μου
Οι επιστήμονες έφτιαξαν «ξηρό νερό» , όπως πρόσφατα διάβασα. Νερό δηλαδή σε …. σκόνη!
Μάλιστα μη σας φαίνεται περίεργο. Κάθε σωματίδιο αυτού του νερού, αποτελείται από μία σταγόνα νερού τυλιγμένη με σκόνη διοξειδίου του πυριτίου (silica). Στην ουσία δηλαδή το ξηρό νερό είναι κατά 95%, υγρό νερό.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ξηρό νερό μπορεί να βοηθήσει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, δεσμεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα πειράματα έδειξαν πως τον ξηρό νερό είναι πάνω από τρεις φορές καλύτερο σε απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από το κανονικό νερό. Έχει την ικανότητα επίσης να κατακρατεί μεθάνιο και μπορεί έτσι να φανεί χρήσιμο και στην εκμετάλλευση των ενεργειακών δυνατοτήτων αυτού του φυσικού αερίου.
Ο Δρ Μπεν Κάρτερ από το Πενπιστήμιο του Λίβερπουλ παρουσίασε την έρευνά του επάνω στο ξηρό νερό, στην 24η Εθνική Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών, στην Βοστώνη. Εκεί η ομάδα του παρουσίασε και άλλη μία χρήση του ξηρού νερού. Αυτή του καταλύτη για την επιτάχυνση χημικών αντιδράσεων μεταξύ χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στη κατασκευή φαρμάκων και τροφίμων. Και το ενδιαφέρον είναι πως με το ξηρό νερό δεν χρειάζεται το μίγμα ανακάτεμα πράγμα που κάνει πολύ πιο εύκολες και γρήγορες τις αντιδράσεις.
Είναι πράγματι μία μεγάλη καινοτομία στη χημεία η κατασκευή αυτού του ξηρού νερού και προφανώς οι εφαρμογές του στα χρόνια που έρχονται όλο και θα αυξάνουν.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Παιδική χαλάρωση και οραματισμοί (5)

ΑΣ  ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ  ΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ  ΜΑΣ

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα σκέφτηκα να σας δώσω μία ακόμη άσκηση χαλάρωσης για τα παιδιά σας. Η ίδια άσκηση βέβαια είναι εξ ίσου καλή και για σας, αν δεν έχετε την υπομονή ή την διάθεση να ασχοληθείτε με τον τρόπο χαλάρωσης που σας έχω δώσει στην ετικέτα «Ενεργειακή εναρμόνιση». Λέγεται «αναπνοή –μπαλόνι» και την έχει περιγράψει η παιδοψυχολόγος Charlotte Reznick, PhD στο βιβλίο της «The power of your child’ s imagination» εκδ. Penguin Group 2009. Είναι μέθοδος που εύκολα μπορούν να αντιληφθούν και να εφαρμόσουν τα παιδιά, και προσφέρει χαλάρωση πνευματική και σωματική που βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση του στρες και των επιπτώσεων που αυτό έχει στην υγεία.
Η άσκηση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεται το παιδί ή εσείς, αλλά είναι ευκολότερο να τη μάθετε σε ξαπλωτή θέση. Μπορείτε να την κάνετε πρώτα εσείς και να βάλετε το παιδί να τοποθετήσει τα χέρια του στη κοιλιά σας για να δει πώς αυτή ανεβοκατεβαίνει με την αναπνοή σας και να μπορέσει να κάνει και εκείνο το ίδιο. Μπορεί να δοκιμάσει την άσκηση πρώτα με ανοιχτά μάτια και στη συνέχεια με κλειστά, γιατί έτσι χαλαρώνει περισσότερο. Λίγη χαμηλή ήρεμη μουσική, μπορεί να βοηθήσει επίσης, δημιουργώντας μία χαλαρωτική ατμόσφαιρα.
Όταν εκπαιδευτεί το παιδί στην τεχνική, θα μπορεί να κάνει την αναπνοή-μπαλόνι σε οποιαδήποτε θέση του αρέσει.
Από την εμπειρία μου μπορώ να σας βεβαιώσω πως τα παιδιά καταλαβαίνουν αμέσως τι πρέπει να κάνουν, πολύ πιο εύκολα από εμάς του ενήλικες. Ο μόλις 6 ετών εγγονός μου την έκανε με μεγάλη ευκολία καθισμένος στο καναπέ αμέσως μόλις του την έδειξα.


Αναπνοή – μπαλόνι
1. Λέτε στο παιδί σας να φανταστεί πως με κάθε ανάσα του φουσκώνει ένα μπαλόνι. Στη συνέχεια φαντάζεται αυτό το μπαλόνι να ξεφουσκώνει τελείως…..
Το αφήνετε να φανταστεί αυτή την εικόνα μερικές φορές

2. Τώρα του ζητάτε να φανταστεί πως το μπαλόνι βρίσκεται μέσα στη κοιλιά του και με κάθε ανάσα του ο αέρας μπαίνει και γεμίζει το μπαλόνι αυτό της κοιλιάς του. (Αν βάλει τα χέρια του στην κοιλιά του, λίγο κάτω από τον αφαλό του, θα μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση αυτή της κοιλιάς του). Με την εκπνοή, αφήνει όλο τον αέρα να βγει από την κοιλιά του και να ξεφουσκώσει αυτή τελείως, όπως το ξεφουσκωμένο μπαλόνι.

3. Στην αρχή αφήνετε το παιδί να κάνει αυτές τις αναπνοές όσο γρήγορα θέλει, αλλά σιγά-σιγά του ζητάτε να αναπνέει όλο και πιο αργά. Το βοηθάτε μετρώντας αργά:
- Τώρα γεμίζεις το μπαλόνι της κοιλιάς σου αργά-αργά…. ένα… δύο…. τρία….
- Και τώρα το αφήνεις να ξεφουσκώσει βγάζοντας όλο τον αέρα…. ένα…. δύο…. τρία….Αρχίζετε με τρεις αναπνοές, αν το παιδί είναι πολύ μικρό, ή με περισσότερες αν είναι μεγαλύτερο και αυξάνετε προοδευτικά τον αριθμό των αναπνοών ανά εβδομάδα.


Επειδή τα μικρά παιδιά δεν μπορούν εύκολα να ασχοληθούν με το ίδιο πράγμα για πολλή ώρα, μπορείτε να κολλήσετε διάφορες εικόνες με μπαλόνια σε κάποια σημεία του σπιτιού και όταν βρίσκεστε κοντά τους να ζητάτε από το παιδί να κάνει μερικές τέτοιες αναπνοές. Θα μοιάζει με παιχνίδι και δεν θα το αρνιέται. Θα ωφελήσει και εσάς εάν κάνετε το ίδιο μαζί του…..
Με αγάπη

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Σελίδες γέλιου (1)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ... 
Γεια σας φίλοι μου.
Μια που το γέλιο είναι ένας από τους τρόπους της αντιμετώπισης του στρες όπως σας έχω πει και στο βιβλίο μου, σκέφτηκα να δημιουργήσω και μία ενότητα γέλιου, σε αυτή την ιστοσελίδα. Αν κάποιος ή κάποια από εσάς έχει να μου προτείνει ανέκδοτα έξυπνα ή μικρά βίντεο, είναι καλοδεχούμενα, αρκεί να προκαλούν αρκετό γέλιο. Θα με ενδιέφερε πολύ να ξέρω αν γελάτε ή όχι με ότι θα σας παρουσιάζω σε αυτήν την ενότητα. Δεν είναι πολύ εύκολο να γελάσουμε όλοι με το ίδιο πράγμα, ξέρετε, γιαυτό χριεάζομαι τη βοήθειά σας (σχόλια, αντιδράσεις).
Με αγάπη

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (5)

 Γεια σας φίλοι μου
Ένα καινούργιο φάρμακο για την αύξηση της «καλής» μας χοληστερίνης, που μας προστατεύει από τις καρδιοπάθειες, θα σας πω σήμερα. Ερευνητές γιατροί διαπίστωσαν πως για να το πετύχουμε αυτό δεν χρειάζεται να πιούμε χάπια, αλλά να γελάμε περισσότερο….. Οι ασθενείς που έκαναν θεραπεία γέλιου, αύξησαν το ποσό της «καλής» χοληστερίνης στο αίμα τους σημαντικά σε πρόσφατη σχετικά μελέτη. Είναι γνωστό από χρόνια πως τα θετικά συναισθήματα που προκαλεί το γέλιο βοηθούν την υγεία, δεν υπήρχαν όμως σοβαρές αποδεικτικές έρευνες για το θέμα αυτό.
Οι πιο πάνω ερευνητές στη συγκεκριμένη μελέτη ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να διαλέξουν τις κωμικές ταινίες που έβρισκαν πιο αστείες και τους ζήτησαν να τις παρακολουθούν μισή ώρα κάθε μέρα επί 12 μήνες. Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στη Νέα Ορλεάνη πριν ένα χρόνο έδειξαν αύξηση στη «καλή» χοληστερίνη κατά 25% μετά τους 12 αυτούς μήνες, ενώ στην ομάδα ελέγχου που έπαιρναν μόνο φάρμακα για τον ίδιο σκοπό η ελάττωση ήταν μόνον 3%!!!...
Η ομάδα που παρακολουθούσε τις κωμωδίες εμφάνισε και πτώση κατά 66% στο ποσό ενός άλλου δείκτη, της CRP( C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) που δείχνει τον βαθμό φλεγμονής στο σώμα, που αυξάνει και πάλι τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια. Το αντίστοιχο ποσοστό πτώσης της CRP στην ομάδα που έπαιρνε τα φάρμακα ήταν μόνον 26%.
Γελάτε λοιπόν φίλοι μου, όσο μπορείτε. Μακραίνετε έτσι τη ζωή σας…..
Με αγάπη

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/οστεοπόρωση (4)


Ο Σ Τ Ε Ο Π Ο Ρ Ω Σ Η  (4ο)
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα τελειώσουμε το κεφάλαιο των φαρμάκων της οστεοπόρωσης, που έχω αρχίσει να σας περιγράφω εδώ και κάποιες μέρες.
Το τελευταίο φάρμακο που σας ανέφερα, από αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της, οι εκλεκτικοί διαμορφωτές υποδοχέων οιστρογόνων (φάρμακα που δίνονται και στον καρκίνο του μαστού, όπως η ραλοξιφένη), φαίνεται να είναι το μόνο που δεν επηρεάζει αρνητικά τη καρδιακή λειτουργία, αλλά αντίθετα την βοηθάει, βοηθώντας συγχρόνως και την οστεοπόρωση. Μελέτες αναφέρουν μάλιστα, πως οι γυναίκες που έπαιρναν τα φάρμακα αυτά για θεραπεία οστεοπόρωσης είχαν και λιγότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Το σημαντικό που πρέπει να καταλάβετε όμως, δεν είναι μόνον το ποιό φάρμακο είναι καλύτερο σε παρενέργειες από το άλλο, αλλά και τι είναι αυτό που σας προκαλεί την οστεοπόρωση.
Αν λοιπόν μετρηθείτε και δεν έχετε έλλειψη ασβεστίου ή βιταμίνης D (αυτή η τελευταία έλλειψη είναι σπάνια στη χώρα μας που έχει τόση ηλιοφάνεια), τότε για την οστεοπόρωσή σας δεν φταίει η μητέρα σας και η κληρονομικότητά σας όπως νομίζετε. Φταίνε τα στρες της ζωής. Αυτά κρύβονται κάτω από όλα σχεδόν τα νοσήματα που μας παιδεύουν. Αν δεν αντιμετωπίσετε σωστά αυτά τα στρες, όσα φάρμακα και αν πάρετε, δεν θα δείτε όφελος για την οστεοπόρωσή σας και συγχρόνως θα παιδεύεστε από τις παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνετε για να τη διορθώσετε.
Δείτε σας παρακαλώ με προσοχή την πιο κάτω εικόνα. Είναι παρμένη από τα σεμινάρια που κάνω για το στρες, και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει και χαλάνε εξ αιτίας του, τα κόκαλά σας.
Οι διακεκομμένες γραμμές δείχνουν αναστολή της λειτουργίας, ενώ οι γεμάτες γραμμές δείχνουν διέγερση της λειτουργίας. Δείτε λοιπόν πώς το στρες μέσω της παραγωγής κορτιζόνης (γλυκοκορτικοειδή), καταστρέφει τα οστά μας και άμεσα (είναι γνωστό σε όλους πως η κορτιζόνη προκαλεί οστεοπόρωση), αλλά και έμμεσα μέσω αναστολής της παραγωγής της αυξητικής ορμόνης (GH) που είναι η ορμόνη που ενισχύει την παραγωγή οστού και μας προφυλάσσει από την οστεοπόρωση.
Το στρες επίσης , όπως βλέπετε στην αριστερή επάνω άκρη της εικόνας, διεγείρει την παραγωγή μια άλλης ορμόνης, της σωματοστατίνης (STS), η οποία με τη σειρά της αναστέλλει και αυτή την παραγωγή αυξητικής ορμόνης, που είναι απαραίτητη για την καλή κατάσταση των οστών μας. Όχι με έναν μόνον λοιπόν, αλλά με τρεις διαφορετικούς τρόπους το στρες καταστρέφει τα κόκαλά μας.
Πιστεύετε λοιπόν πως μπορούν τα φάρμακα να σώσουν το σώμα μας από μια τέτοια καταστροφή; Θα πρέπει να είναι κουτός νομίζω κανείς για να πιστέψει κάτι τέτοιο…..
Με αγάπη

Συνεχίζεται

Άσκηση (15)

ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Γεια σας φίλοι μου
μια πολύ ρυθμική και ευχάριστη γυμναστική σας βρήκα σήμερα. Αν όμως δεν έχετε κλιμαστικό στο σπίτι σας, καλύτερα να ξεκινήσετε να την δοκιμάζετε τον άλλο μήνα, που θε έχει δροσίσει λιγάκι.
Κολυμπήστε, στο μεταξύ, λιγάκι ή κάντε απλές ασκήσεις για τα χέρια και τα πόδια σας (σας έχω δώσει μερικές, παλαιότερα). Μη μένετε ακίνητοι, βλάπτετε την υγεία σας.
Μη φανταστείτε ποτέ πως  θα κουραστώ να σας το θυμίζω......

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ (7)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ (7)
Γειά σας φίλοι μου
Έναν καινούργιο οραματισμό θα σα δώσω σήμερα. Προέρχεται από το βιβλίο «30 Scripts for relaxation imagery and inner healing» και ανήκει στον John Zach. Βοηθάει στο να αλλάξετε κάποια άσχημη συνήθεια, όπως να κόψετε το κάπνισμα, να σταματήσετε την πολυφαγία κ.λ.π. Μη ξεχνάτε όμως, πως όλοι οι οραματισμοί δεν βοηθούν εξ ίσου όλους τους ανθρώπους, γι αυτό μην απογοητεύεστε αν δοκιμάσετε και δεν έχετε αποτέλεσμα. Με κάποιον άλλο οραματισμό μπορεί να τα καταφέρετε καλύτερα. Σημασία έχει να ξεκινάτε με καλή θέληση και πίστη στο αποτέλεσμα και να έχετε βέβαια και την απαραίτητη υπομονή. Δεν είναι οι οραματισμοί χαπάκια που δρουν σε μερικές ώρες, μην το ξεχνάτε. Χρειάζονται αρκετές επαναλήψεις μέχρι να δείτε τη διαφορά στη συμπεριφορά σας.

ΑΛΛΑΓΗ  ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ
1. Κάθεστε αναπαυτικά, και αρχίζετε όπως πάντα να χαλαρώνετε, με τις οδηγίες που σας έχω δώσει στην Ενεργειακή εναρμόνιση 1 ή 2, ανάλογα με το στάδιο εξάσκησής σας.
2. Όταν νοιώσετε αρκετά χαλαροί και έτοιμοι, φαντάζεστε τον εαυτό σας να βρίσκεται σε ένα μεγάλο δωμάτιο, όπου υπάρχουν τρεις τηλεοράσεις. Η πρώτη δείχνει τον εαυτό σας να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που σας ενοχλεί και θέλετε να τον αλλάξετε, η δεύτερη τον εαυτό σας να μαθαίνει να αλλάζει συμπεριφορά και η τρίτη τον εαυτό σας απαλλαγμένο από την άσχημη συνήθεια να ευχαριστιέται την καινούργια του προσωπικότητα και να απολαμβάνει τον νέο τρόπο ζωής του.
3. Ανάβετε την πρώτη τηλεόραση τώρα, και παρακολουθείτε τον εαυτό σας να συμπεριφέρεται με τον αυτόν τον τρόπο που εσείς θέλετε να αλλάξετε. Παρατηρείστε όλες τις λεπτομέρειες που δείχνουν τα σημεία αυτής της συμπεριφοράς που σας ενοχλούν. Αφού κατανοήσετε τι σας ενοχλεί σε αυτή τη συμπεριφορά σας και γιατί, σβήστε αυτή την τηλεόραση.
4. Ανάβετε τώρα την δεύτερη τηλεόραση. Παρακολουθείτε τον εαυτό σας να μαθαίνει να συμπεριφέρεται διαφορετικά και πιο υγιεινά. Όταν νοιώσετε πως μάθατε αρκετά για την καινούργια σας συμπεριφορά, σβήστε και αυτή τη τηλεόραση.
5. Ανάβετε τέλος τη Τρίτη τηλεόραση. Σε αυτή βλέπετε τώρα τον εαυτό σας να συμπεριφέρεται με τον καινούργιο τρόπο που σας αρέσει και να απολαμβάνει την καινούργια ζωή του.
6. Καθώς βλέπετε και ακούτε αυτή τη τρίτη ταινία, πηδήξτε και εσείς μέσα στην οθόνη και γίνετε ένα με τον καινούργιο εαυτό σας. Νοιώστε πώς είναι να αισθάνεται κανείς ότι πέτυχε αυτό που επιθυμούσε, και απολαύστε τον καινούργιο ευτυχισμένο εαυτό σας….. Στη συνέχεια βγείτε έξω από την οθόνη και κλείστε τη τηλεόραση.
7. Μετρήστε αργά –αργά τώρα, από το ένα έως το πέντε, στο τρία πείτε στον εαυτό σας να ανοίξει τα μάτια του και στο πέντε πείτε στον εαυτό σας πως ξύπνησε και είναι πιο ήρεμος, γερός και ευτυχισμένος από πριν. Τεντωθείτε αν νοιώθετε την ανάγκη και γυρίστε πάλι στις δραστηριότητές σας.
Με αγάπη

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Υγιεινή διατροφή (6)

Γεια σας φίλοι μου
Σε μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, μελετήθηκαν 233 υγιείς μεσήλικες γυναίκες και παρακολουθήθηκαν αρχικά επί τέσσερες εβδομάδες ως προς την διατροφή τους. Στη συνέχεια μοιράστηκαν αυτές τυχαία, σε τρεις ομάδες: μία ομάδα ελέγχου, μία ομάδα που έτρωγε ψωμί σταρένιο ολικής άλεσης και μία ομάδα που έτρωγε ψωμί από σιτάρι ολικής άλεσης και βρώμη επί 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές μελέτησαν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη καρδιακή λειτουργία, όπως δείκτες φλεγμονής, ευαισθησία στην ινσουλίνη, επίπεδα χοληστερίνης και αρτηριακή πίεση.
Στις 205 γυναίκες που ολοκλήρωσαν την έρευνα, οι ερευνητές βρήκαν πως υπήρξε μία σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης (6 mmHg) στις ομάδες που έτρωγαν προϊόντα από δημητριακά ολικής άλεσης, πράγμα που όπως επισημαίνουν οι ερευνητές μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Συστήνουν λοιπόν σε όλους, διατροφή με λίγες θερμίδες και πλούσια σε ολικής άλεσης δημητριακά, ώστε να προλαμβάνεται η καρδιακή βλάβη.
Εγώ σας τα έχω πει από καιρό, αλλά χαίρομαι που όλο και περισσότερο δημοσιεύονται ιατρικές έρευνες που αποδεικνύουν τη σημαντική συμμετοχή της σωστής διατροφής στην υγεία μας. Βάλτε στη διατροφή σας τους αναποφλοίωτους σπόρους και τα προϊόντα τους, όχι μόνον τα δημητριακά, αλλά και το ρύζι  (ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά) και καταργείστε όλα τα άσπρα. Ασπρη ζάχαρη, άσπρο ρύζι, άσπρο ψωμί, άσπρα ζυμαρικά. Θα δείτε τότε και την πίεσή σας να πέφτει, και τη χοληστερίνη σας αλλά και το βάρος σας. Δοκιμάστε το, δεν έχετε να χάσετε τίποτα….. και ενημερώσε με, αν δεν σας κάνει κόπο. 
Με αγάπη



Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη Ιατρική/οστεοπόρωση (3)

Ο Σ Τ Ε Ο Π Ο Ρ Ω Σ Η (3)
Γεια σας φίλοι μου
Θα συνεχίσω σήμερα το θέμα της οστεοπόρωσης με την ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της, που λέγεται διφωσφονικά. Πρόσφατες εργασίες έδειξαν πως τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές επιπλοκές, κυρίως αρρυθμίες. Μελέτη που ανακοινώθηκε στο 74ο ετήσιο συνέδριο των Αμερικανών πνευμονολόγων το 2008, έδειξε πως οι ασθενείς που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα για θεραπεία ή πρόληψη οστεοπόρωσης εμφάνισαν σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό κολπική μαρμαρυγή, μία καρδιακή αρρυθμία που μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο, σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο (placebo). Γι αυτό οι ερευνητές συνιστούν σε όσους ασθενείς έχουν φόβο για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, να αποφεύγουν τη θεραπεία με διφωσφονικά. Τα ευρήματα αυτά επαληθεύθηκαν και από δύο ακόμη ερευνητικές μελέτες, στις οποίες, καρδιακές αρρυθμίες εμφανίστηκαν κατά 50% συχνότερα σε άτομα που έπαιρναν θεραπείες με διφωσφονικά. Παρ όλα αυτά, το Αμερικανικό FDA, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την έγκριση των φαρμάκων που υπάρχουν στην αγορά, δεν θεώρησε πως τα στοιχεία ήταν αρκετά για να θεωρηθούν τα φάρμακα αυτά επικίνδυνα και συνέστησε να συνεχίσουν να χορηγούνται.
Πολύ πρόσφατα όμως, ένα νέο πρόβλημα με τα διφωσφονικά εμφανίστηκε. Γιατροί ανακοίνωσαν κατάγματα μηριαίου οστού σε ασθενείς που έπαιρναν για καιρό τα φάρμακα για την οστεοπόρωσή τους. Κατάγματα που κατά τους θεράποντες γιατρούς δεν θα έπρεπε να έχουν συμβεί με τους ελαφριούς τραυματισμούς που υπέστησαν οι ασθενείς αυτοί. Το FDA όμως και πάλι, τον Μάρτιο του 2010 δήλωσε πως δεν υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ των διφωσφονικών και καταγμάτων των μηριαίων οστών και πως τα φάρμακα μπορούν να χορηγούνται κανονικά, αλλά να είναι υποψιασμένοι οι γιατροί για την πιθανή εμφάνιση καταγμάτων σε αυτούς του ασθενείς!!!...
Πρόσφατες μελέτες όμως με βιοψίες οστών, διαπίστωσαν, πως τα φάρμακα αυτά ενισχύουν τα οστά στα πρώτα 4-5 χρόνια λήψης τους, το φαινόμενο όμως αυτό δεν συνεχίζεται όταν τα φάρμακα αυτά συνεχίζουν να λαμβάνονται για μεγαλύτερο διάστημα. Αντίθετα η συνεχιζόμενη λήψη τους, εμποδίζοντας τον μεταβολισμό των οστών, τα κάνει πιο ευπαθή στα κατάγματα, γι αυτό και οι ερευνητές, Αμερικανοί Ορθοπεδικοί, στο ετήσιο συνέδριό τους, τον Μάρτιο του 2010, συνιστούν ένα διάλειμμα στη χορήγησή τους, μετά τα πέντε συνεχή χρόνια, παρά την αντίθετη άποψη του FDA.
Τεράστια τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών, όπως καταλαβαίνετε, αγαπητοί μου αναγνώστες και μένει σε μας να αποφασίσουμε, ρίχνοντας κορώνα- γράμματα, τι είναι καλύτερο να κάνουμε για την υγεία μας…..
Πολύ σύντομα θα συνεχίσω όμως να σας μιλάω για το θέμα αυτό με κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, που δεν θα αφορούν άλλο τα φάρμακα, αλλά τον τρόπο ζωής σας.
Με αγάπη

Πηγές : http://www.chestnet.org/

             http://www.raysahelian.com/bisphosphonate.html

             http://www.reuters.com/article/idUSN1016397620100311

             http://www.medscape.com/viewarticle/718403

             http://www.medscape.com/viewarticle/721972

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (1)

Γειά σας φίλοι μου
Θα έχετε σκεφτεί, είμαι βέβαιη, πως πάει πολύς καιρός που δεν σας έχω μιλήσει καθόλου για κηπουρική. Ο λόγος είναι πως ο μεν λαχανόκηπος είναι πια στη δύση της δόξας του, λόγω αφόρητης ζέστης, ο δε υπόλοιπος κήπος, παραμένει βέβαια ενδιαφέρων λόγω της εναλλαγής των φυλλωμάτων και του πράσινου, αλλά δυστυχώς τα λουλούδια είναι πια λίγα. Η αιτία είναι, πως φρόντισα να μην έχω πολλά εποχιακά λουλούδια που θέλουν πολύ πότισμα, γιατί δεν θέλω να είμαι δέσμια της κηπουρικής μέσα στο καλοκαίρι. Υπάρχουν όμως κάποια λουλούδια ανθεκτικά στη ζέστη και στην … έλλειψη πολλής περιποίησης, που δίνουν μερικές ενδιαφέρουσες πινελιές χρώματος εδώ και εκεί μέσα στο πράσινο. Όπως το κοκκινωπό γαριδάκι, το γαλάζιο πλουμπάγκο, και κάποιο είδος κρεμμυδιού που βγάζει μικρά στρογγυλά κεφαλάκια από αστεροειδή ροζ-μωβ ανθάκια ασταμάτητα, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Αυτό όμως το φυτό που θα ήθελα σήμερα να σας δείξω, είναι αυτό που βλέπετε αριστερά, με τα πιο περίεργα σε εμφάνιση λουλούδια που έχω δει ποτέ μου και μια λεπτή καταπληκτική ευωδιά. Το έχω σε γλάστρα. Τα λουλούδια του ανθίζουν μόνον για μία ημέρα, και την άλλη μέρα σουρώνουν και μαραίνονται, όπως αυτά που βλέπετε στη φωτογραφία, αριστερά. Σαν τις πεταλούδες και αυτά. Τόση μαγευτική ομορφιά και να διαρκεί μόνον μια μέρα….. Εδώ καταλαβαίνει κανείς πόσο ανόητη έννοια είναι ο χρόνος!.... Το λουλούδι αυτό, αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, όπως βλέπετε δεξιά, ωριμάζει, ανοίγει και ευωδιάζει για μία μόνον νύχτα και το επόμενο πρωί είναι σουρωμένο και έτοιμο να πέσει για να γίνει πάλι ένα με το χώμα που το έθρεψε. Μαγικός ο κύκλος της ζωής.
Μήπως όμως κανένας ή καμία σας ξέρει το όνομα του για να μας το έλεγε, γιατί δυστυχώς δεν έχω καταφέρει εγώ να το μάθω ακόμη; Είναι παχύφυλλο φυτό, που πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με κομμάτι από το κοτσάνι ή το φύλλο του.
Με αγάπη

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (4)

Γεια σας φίλοι μου
Τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες των παιδιών και εφήβων συνέδεσε με την έλλειψη άσκησης, την αύξηση του βάρους και το κάπνισμα, πρόσφατη έρευνα Νορβηγών Πανεπιστημιακών συναδέλφων, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology στις 18 Αυγούστου (Neurology. 2010;75:712-717).
Οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους τονίζουν πως μετά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους θα πρέπει οι πιο πάνω καταστάσεις να θεωρηθούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση πονοκεφάλων και ημικρανιών στους νέους και θα πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν στη προσπάθεια καταπολέμησης των συμπτωμάτων αυτών.
Ήταν αρκετά μεγάλο το ποσοστό των εφήβων που δεν γυμναζόντουσαν στην έρευνα αυτή ( 31%) και 19% και 16% αντίστοιχα, τα ποσοστά αυτών που κάπνιζαν ή ήταν υπέρβαροι. Αυτές οι καταστάσεις, όπως φάνηκε στην μελέτη, αποτελούν η κάθε μία τους, ανεξάρτητα, παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση των πονοκεφάλων, αλλά και ο συνδυασμός τους.
Οι συγγραφείς μάλιστα της μελέτης λένε, πως επειδή οι καταστάσεις αυτές συσχετίσθηκαν με όλα τα είδη πονοκεφάλων και όχι με ένα είδος ιδιαίτερα, πιθανόν αυτό να δείχνει πως αυτές επηρεάζουν όχι τους πονοκεφάλους ειδικά, αλλά τον πόνο γενικότερα, πράγμα που χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί.
Τα αποτελέσματα αυτής της Νορβηγικής έρευνας, συμφωνούν με αυτά μιας παλιότερης Γερμανικής, από Πανεπιστήμιο του Μονάχου, στην οποία οι ερευνητές είχαν καταλήξει πως η άσκηση και η αποχή από το αλκοόλ, το κάπνισμα και τον καφέ, προλαμβάνουν τους πονοκεφάλους στους εφήβους.
Όσοι έχετε νεαρούς ή νεαρές με πονοκεφάλους στην οικογένεια, λοιπόν, μπορείτε να βοηθήσετε να βελτιωθεί η κατάστασή τους με αυτές τις πληροφορίες.
Με αγάπη

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (3)

Γεια σας φίλοι μου
Για ένα πολύ γνωστό μπαχαρικό, την κανέλλα, θα μιλήσουμε σήμερα, και για το μέλι.
Πρόσφατες έρευνες ιατρικές, έχουν αποδείξει πως η κανέλλα έχει αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.
Οι αντικαρκινικές της ιδιότητες αποδείχθηκαν με έρευνα τόσο σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων (λεμφώματος, μελανώματος, καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου), όσο και σε ζωντανά ζώα (ποντίκια) που έπασχαν από μελάνωμα. Η κανέλλα φάνηκε να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων αλλά και να επιταχύνει τον θάνατό τους, στη μία εργασία, ενώ σε άλλη αποδείχθηκε πως το μπαχαρικό ενισχύει και την αντικαρκινική ικανότητα του ανοσοποιητικού μας, αυξάνοντας την κυτταροτοξική ενέργεια των CD8(+) – Τ λεμφοκυττάρων.
Όσον αφορά τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, η κανέλλα βρέθηκε να βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης, ορμόνη η οποία όπως είναι γνωστό βάζει το σάκχαρο μέσα στα κύτταρα για να γίνει η καύση του και να παραχθεί η απαραίτητη για τα κύτταρά μας ενέργεια.
Λίγο γιαούρτι κατσικίσιο- πρόβιο (κατά προτίμηση), με χαμηλά λιπαρά,  με λίγο μέλι, σπασμένα καρύδια ή κομμένα ξερά δαμάσκηνα και μπόλικη κανέλλα, είναι λοιπόν όπως καταλαβαίνετε, η καλύτερη και υγιεινότερη γλυκιά λιχουδιά που μπορεί κανείς να χαρίσει στον εαυτό του…..
Τώρα κάποιοι σίγουρα θα με ρωτήσετε: και οι διαβητικοί να φάμε μέλι;
Λοιπόν φίλοι μου η απάντηση είναι : αν δεν το παρακάνετε, ΝΑΙ
Ο λόγος είναι πως το μέλι δεν συγκρίνεται με τη ζάχαρη, γιατί δεν είναι ένα απλό γλυκαντικό. Το μέλι υπερέχει της ζάχαρης γιατί εκτός από τα σάκχαρα που περιέχει (γλυκόζη και φρουκτόζη) περιέχει και βιταμίνες (Β1, Β6, Β12, C, E, Βιοτίνη) καθώς και ιχνοστοιχεία, πολλά από τα οποία βοηθούν τους ασθενείς με διαβήτη. Π.χ.
* Χρώμιο . Αυτό είναι ένα σημαντικό διατροφικό στοιχείο για τους διαβητικούς
* Μαγγάνιο. Οι διαβητικοί έχουν συνήθως την μισή ποσότητα του ιχνοστοιχείου σε σχέση με τα φυσιολογικά άτομα.
* Μαγνήσιο. Και αυτό το ιχνοστοιχείο είναι σημαντικά χαμηλότερο στους διαβητικούς.
* Βανάδιο. Λιγοστεύει την ανάγκη για ινσουλίνη των διαβητικών
* Ψευδάργυρος. Θεωρείται πως η έλλειψή του παίζει ρόλο στην εμφάνιση του διαβήτη στους ανθρώπους. Συμμετέχει σχεδόν σε όλα τα στάδια του μεταβολισμού της ινσουλίνης.
* Κάλιο. Συμπληρώματα καλίου θεωρούνται πως βελτιώνουν την ευαισθησία στην ισουλίνη.
Μπορείτε λοιπόν και εσείς φίλοι μου να απολαμβάνετε πότε-πότε το ... μελάκι σας, αρκεί να φροντίσετε να κόψετε την ανάλογη ποσότητα υδατανθράκων από την υπόλοιπη διατροφή σας.  Αντικατάσταση 40 – 50 γραμ. υδατανθράκων που θα καταναλώσετε μέσα στην ημέρα σας με μέλι, μάλλον καλό θα κάνει στην υγεία σας, όπως λένε οι ειδικοί. Αν του προσθέσετε μάλιστα κανέλλα και καρύδια ή δαμάσκηνα (όπως σας συνέστησα πιο πάνω), το καλό γίνεται καλύτερο....
Με αγάπη

Πηγές : 1. BMC Cancer (2010) Cinnamon extract induces tumor cell death through inhibition of NFkB and AP1. HK Kwon, JS Hwang, JS So, CG Lee, A Sahoo, JH Ryu, WK Jeon, BS Ko, CR Im, SH Lee, ZY Park, SH Im
2. Cancer Lett (2009) Cinnamon extract suppresses tumor progression by modulating angiogenesis and the effector function of CD8(+) T cells. HK Kwon, WK Jeon, JS Hwang, CG Lee, JS So, JA Park, BS Ko, SH Im
3. Diabetes Res Clin Pract (2003) Cinnamon extract (traditional herb) potentiates in vivo insulin-regulated glucose utilizat
B Qin, M Nagasaki, M Ren, G Bajotto, Y Oshida, Y Sato
4. http://www.diabitieslife.com/diabetes/diabetes-basics/diet/myth-about-honey-and-diabetes.htm
5. http://www.buzzle.com/editorials/8-16-2006-105583.asp

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Χαλάρωση (19)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας φίλοι μου
πριν από καιρό σας είχα δώσει ένα βίντεο με ένα μικρό κοριτσάκι με θεϊκή φωνή που τραγουδούσε για το ουράνιο τόξο (ετικέτα: χαλάρωση (5). Το κοριτσάκι μεγαλώνει, εφέτος έγινε 10 χρόνων, η φωνή του ωριμάζει και σύντομα θα είναι μία ξακουστή τραγουδίστρια της όπερας. Απολαύστε όσο είναι ακόμη μικρή, την γλυκύτατη και τόσο ώριμη, φωνή της και χαλαρώστε.....

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/οστεοπόρωση (2)

Οστεοπόρωση (2)
Γεια σας φίλοι μου
Βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να συνεχίσουμε την κουβέντα μας για την οστεοπόρωση. Είναι μία νόσος πολύ συχνή, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 60-70 ετών παγκοσμίως εκτιμάται πως εμφανίζει την νόσο και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στα δύο τρίτα για τις ηλικίες άνω των 80 ετών. Παρ όλα αυτά, η νόσος μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, και στις γυναίκες ιδιαίτερα, η απώλεια οστού μπορεί να αρχίσει ακόμη και από την ηλικία των 25 ετών. Γι αυτό είναι απαραίτητο να χτίζει κανείς γερά κόκκαλα και να φτάνει το μάξιμουμ της οστικής πυκνότητας, πριν τα 30 του χρόνια.

Η οστεοπόρωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελεί το δεύτερο σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Και ενώ χορηγούνται στους πάσχοντες διάφορα φάρμακα, στη πραγματικότητα δεν υπάρχει θεραπεία για την νόσο αυτή.

Η έγκαιρη ανακάλυψη της νόσου είναι σημαντική για την σωστή της αντιμετώπιση. Η διάγνωσή της γίνεται σε ακτινολογικά εργαστήρια, όπου μπορεί να μετρηθεί με ειδικές μεθόδους η οστική πυκνότητα διαφόρων σημείων του σκελετού μας.

Η σωστή αντιμετώπισή της όμως, δεν είναι μόνον τα διάφορα φάρμακα, αλλά και η σωστή διατροφή, η άσκηση και γενικά η αλλαγή του τρόπου ζωής. Αυτά τα τελευταία γίνονται όλο και περισσότερο αναγκαία, καθώς πρόσφατα, έρευνες ιατρικές έχουν δείξει πως τα φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπισή της έχουν σημαντικές παρενέργειες.
Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και ο λόγος που αποφάσισα να σας μιλήσω εδώ για την νόσο αυτή.
Τα νέα, αναλυτικά, που έχουν να κάνουν με τις παρενέργειες των φαρμάκων που χορηγούνται στην οστεοπόρωση έχουν ως εξής:

1. Ασβέστιο
Πολύ πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ 2010;341:c3691)από τους ερευνητές Bolland και συν. τα αποτελέσματα μια μετα-ανάλυσης που έδειξαν πως οι γυναίκες που έπαιρναν ασβέστιο παρουσίασαν 30% περισσότερα Εμφράγματα Μυοκαρδίου από αυτές που δεν έπαιρναν τέτοιο φάρμακο. Οι ερευνητές ανέλυσαν 15 μελέτες που είχαν γίνει σε γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου, αλλά χωρίς να παίρνουν συγχρόνως και βιταμίνη D και κατέληξαν στο πιο πάνω συμπέρασμα.
Ως εκ τούτου συνιστούν στις γυναίκες να παίρνουν για την οστοπόρωσή τους ασβέστιο, βιταμίνη D, (υπάρχει μελέτη που έδειξε πως γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου συγχρόνως με βιταμίνη D, δεν παρουσίασαν παρόμοια προβλήματα από το καρδιαγγειακό τους σύστημα) και διφωσφονικά (γνωστά Ελληνικά σκευάσματα είναι το fosamax, actonel κ.λ.π.) ή εκλεκτικούς διαμορφωτές υποδοχέων οιστρογόνων (φάρμακα που δίνονται και στον καρκίνο του μαστού, όπως το Nolvadex).

Οι υπεύθυνοι της σύνταξης του πιο πάνω περιοδικού, σε άρθρο τους, στο ίδιο τεύχος επισημαίνουν και εκείνοι, πως τα σκευάσματα ασβεστίου, μόνα τους, μπορεί να αυξάνουν την πυκνότητα του οστού αλλά δεν επηρεάζουν τη συχνότητα των καταγμάτων, όπως φαίνεται από τη βιβλιογραφία, ενώ συγχρόνως αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και γιαυτό δεν χρειάζονται σε άτομα που τρέφονται σωστά.
Η βιταμίνη D από την άλλη, συνεχίζουν στο άρθρο τους, μπορεί να λιγοστεύει τους θανάτους από καρδιαγγειακά επεισόδια που προκαλούνται από τη χορήγηση ασβεστίου, όμως δεν υπάρχουν συγκεντρωμένες πληροφορίες που να λένε πως οι συνήθεις δόσεις βιταμίνης D που χορηγούνται με ή χωρίς ασβέστιο, λιγοστεύουν τα κατάγματα.
Επομένως, καταλήγουν, κανένα από τα δύο πιο πάνω συμπληρώματα δεν πρέπει να δίνεται χωρίς τη σύγχρονη χορήγηση ενός από τα φάρμακα που βοηθούν πραγματικά την οστεοπόρωση, όπως τα διφωσφονικά και οι εκλεκτικοί διαμορφωτές υποδοχέων οιστρογόνων.

Το πρόβλημα είναι όμως πως, δυστυχώς, πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως και τα διφωσφονικά είναι φάρμακα που βλάπτουν τη λειτουργία της καρδιάς μας.
Υπάρχουν πειραματικά δεδομένα από την άλλη, που λένε πως όσοι έχουν μειωμένο ποσό ασβεστίου στο αίμα τους έχουν κατά 170%  μεγαλύτερο κίνδυνο ασβέστωσης των αγγείων τους (πράγμα που οδηγεί σε αρτηριοσκλήρυνση και καρδιαγγειακά προβλήματα) ενώ σε αυτούς που παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου ο κίνδυνος φαίνεται να μειώνεται κατά 62%
Αρκετά μπερδεμένα τα πράγματα όπως βλέπετε.
Θα σταματήσω όμως εδώ για σήμερα, για να μη σας κουράσω περισσότερο και θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Με αγάπη

Φωτογραφία: αριστερά βλέπετε το οστεοπορωτικό κόκαλο και δεξιά το φυσιολογικό
Πηγή: http://medicinesocialjustice.blogspot.com/2010/08/calcium-heart-attack-and-osteoporosis.html
        http://www.lef.org/featured-articles/Flawed-Analysis-Misleads-Public-About-Calcium-Heart-Attack-Risk.htm

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (3)

Γεια σας φίλοι μου
Όμορφα και ενδιαφέροντα νέα από την έρευνα για τον καρκίνο σε ποντίκια, έχω να σας πως σήμερα.
Ερευνητές διαπίστωσαν πως μεταφέροντας ζώα που έπασχαν από καρκίνο (μελάνωμα ή καρκίνο παχέος εντέρου) σε μεγαλύτερο χώρο όπου ζούσαν περισσότερα ζώα μαζί και είχαν πολύ περισσότερα παιχνίδια για να ασχολούνται, το μέγεθος των όγκων τους υποχώρησε σε σημαντικό βαθμό (σμίκρυνση κατά 43%) και ένα ποσοστό των ζώων (5%) παρουσίασαν αυτόματα πλήρη ίαση!!!
Η έρευνα δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο 9ο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Cell . Οι ερευνητές μετά από μέτρηση διαφόρων ορμονών στα ζώα, πιστεύουν πως αιτία της σημαντικής αυτής βελτίωσης της νόσου είναι αφενός το μικρής διάρκειας στρες που το καινούργιο περιβάλλον με τα νέα παιχνίδια προκαλούσε στα ζώα (όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο μου θα καταλαβαίνετε καλά τη σημαίνει αυτό) και αφετέρου η κοινωνικότητα, αφού στον καινούργιο χώρο ζούσαν περισσότερα ζώα μαζί.
Μετά από τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα, οι ερευνητές θεωρούν πως η αντιμετώπιση του καρκίνου δεν πρέπει να μένει πια μόνον στις επεμβάσεις, τη χημειοθεραπεία και τις ακτινοβολίες, αλλά και στην αλλαγή του περιβάλλοντός των ασθενών, ώστε αυτό να τους προσφέρει πνευματικά και κοινωνικά ερεθίσματα.
Με αγάπη


Πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20603014

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (2)

Γεια σας
Ευχάριστα νέα για τα μανιτάρια έχω σήμερα, φίλοι μου, να σας πω. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Ερευνητικό Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής Jean Mayer USDA στο Πανεπιστήμιο Tufts, στην Αμερική, βρέθηκε πως τα μικρά λευκά μανιτάρια, αυτά που συνήθως βρίσκουμε σε όλα τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα, έχουν την ικανότητα να ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, πολεμώντας τα  μικρόβια και τον καρκίνο!. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα μανιτάρια αυτά, διεγείρουν την παραγωγή των δενδριτικών κυττάρων από τον μυελό τοων οστών, των κυττάρων δηλαδή από τα οποία παράγονται στη συνέχεια τα Τ-λεμφοκύτταρα. Αυτά είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας που παίζουν ρόλο όχι μόνον στην αντιμετώπιση εχθρικών κυττάρων (ιών και μικροβίων) αλλά και του καρκίνου.
Στην ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition οι πιο πάνω ερευνητές είπαν πως στην έρευνά τους βρήκαν πως τα αποτελέσματα αυτά των μανιταριών επάνω στο ανοσοποιητικό, ήταν ανάλογα με τη ποσότητα των μανιταριών που καταναλώθηκε.
Αυτή η ποσότητα, σύμφωνα με μία άλλη ερευνητική ομάδα από την Καλιφόρνια (Ερευνητικό Κέντρο City of Hope's Beckman στο Duarte),που δημοσίευσε μία δική της μελέτη στο περιοδικό Cancer Research, προκειμένου να υπάρχουν θεραπευτικά αποτελέσματα είναι 100 γραμ. την ημέρα. Οι ερευνητές θεωρούν πως τα μανιτάρια αυτά πρέπει να μπουν στη διατροφή όλων, όσων θέλουν να προφυλαχθούν ή και να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του μαστού, ειδικά την ορμονο- εξαρτώμενη μορφή του.
Θυμήθηκα τώρα, πως έχω μία πολύ ωραία και εύκολη συνταγή με τέτοια μανιτάρια, και μάλιστα ωμά. Θα σας την δώσω σύντομα.
Με αγάπη


Πηγές :  http://naturalnews.com/ 

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη Ιατρική/οστεοπόρωση (1)

Οστεοπόρωση (1)              
Γεια σας φίλοι μου
Ένα νέο ενδιαφέρον θέμα αποφάσισα να συζητήσω σήμερα μαζί σας , το θέμα της οστεοπόρωσης. Το θέμα είναι βέβαια αρκετά μεγάλο και ίσως χρειαστούν περισσότερες από μία συναντήσεις μας για να το ολοκληρώσουμε. Θα πρέπει να είστε για αυτό υπομονετικοί.
Τον τελευταίο καιρό έχει αναστατωθεί η επιστημονική κοινότητα αλλά και πολύς κόσμος που παρακολουθεί τα μέσα ενημέρωσης, από ανακοινώσεις σχετικές με επιπλοκές που έχουν παρουσιασθεί σε ασθενείς που παίρνουν επί αρκετό χρονικό διάστημα φάρμακα για τη θεραπεία αυτής της νόσου, που πλήττει συχνότερα τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε για να ενημερωθείτε όσο γίνεται πιο αντικειμενικά και σωστά.
Όπως καταλαβαίνετε, τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών διακυβεύονται με τέτοιου είδους ανακοινώσεις και οι εταιρείες επιστρατεύουν γιατρούς που αντικρούουν τους ερευνητές συναδέλφους τους με νέες ανακοινώσεις, έτσι που τελικά είναι δύσκολο σε κάποιον που είναι τελείως έξω από αυτά τα παιχνίδια συμφερόντων να καταλάβει πού βρίσκεται η αλήθεια και πού κρύβεται το ψέμα.
Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας βοηθήσω, όσο μπορώ, μεταφέροντάς σας ανακοινώσεις από έγκυρες πηγές επάνω στο θέμα, ώστε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.
Πρώτα- πρώτα πρέπει να πούμε δυο λόγια για την ίδια τη νόσο, την οστεοπόρωση.
Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, ώστε αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος (σπασίματος) των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.
Τα οστά ή κόκκαλά μας αποτελούνται από ασβέστιο, φωσφόρο και μαγνήσιο. Το 99% του ολικού ασβεστίου του σώματός μας βρίσκεται στα οστά μας. Σε αυτά, εκτός από τα οστικά κύτταρα, λειτουργούν δύο ακόμη ομάδες κυττάρων. Οι οστεοβλάστες και οι οστεοκλάστες. Η πρώτη ομάδα είναι υπεύθυνη για τη παραγωγή καινούργιου οστού και η δεύτερη ομάδα που αποτελείται από μεγάλα κύτταρα με πολλούς πυρήνες,  καταστρέφει το παλιό οστό, με τη βοήθεια και ενός είδους λευκών αιμοσφαιρίων, που λέγονται μακροφάγα. Όταν η λειτουργία αυτών των δύο ομάδων κυττάρων είναι σε ισορροπία, τα κόκκαλά μας είναι γερά και ανανεώνονται. Όταν υπερτερεί η λειτουργία των οστεοκλαστών, τα κόκκαλά μας καταστρέφονται με αποτέλεσμα την οστεοπόρωση. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορα νοσήματα και τότε λέγεται δευτεροπαθής, ενώ όταν συμβαίνει χωρίς να υπάρχει άλλο νόσημα που την προκαλεί, λέγεται πρωτοπαθής.
Ο έλεγχος της νόσου γίνεται σε ειδικά εργαστήρια, είτε με μέτρηση της οστικής πυκνότητας με ειδικά μηχανήματα είτε με αξονική τομογραφία.
Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, επειδή τότε παύει η προστατευτική δράση που ασκούν στα οστά οι θηλυκές ορμόνες, τα γνωστά οιστρογόνα.
Και οι άνδρες όμως μπορεί να εμφανίσουν την νόσο. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και η έλλειψη κίνησης, όπως και η λήψη κορτιζόνης.
Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η νόσος είναι οίδημα (πρήξιμο) και πόνος σε αρθρώσεις, πόνοι στην ράχη και σταδιακή κύφωση και εύκολα κατάγματα.
Συνεχίζεται

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (7)

Γεια σας φίλοι μου
Τα βατόμουρα, άσπρα, κόκκινα ή μαύρα, όπως και οι φράουλες, είναι τροφές που ωφελούν πολύ την υγεία μας, και ιδιαίτερα όσους υποφέρουν από υπερχοληστεριναιμία ή σακχαρώδη διαβήτη, γιατί βοηθούν το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutr Rev (2010) 68: 168-77 με τον τίτλο «Berries: emerging impact on cardiovascular health».
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα πιο πάνω φρούτα είναι πηγή πλούσια σε πολυφαινόλες, ιδιατίτερα ανθοκυανίνες, καθώς και σε ίνες και μικροστοιχεία. Αυτά τα συστατικά έχει αποδειχθεί σε κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες πως σχετίζονται με βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος. Έρευνες που χρησιμοποίησαν αυτά τα φρούτα είτε φρέσκα, είτε κατεψυγμένα ή ξερά ή σε μορφή χυμού, κατέληξαν πως αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα βελτίωση της οξείδωσης της «κακής»(LDL) χοληστερίνης και της γενικής αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού, καθώς και βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης, πράγμα σημαντικό για τους διαβητικούς φίλους.
Οι ερευνητές συγγραφείς καταλήγουν λοιπόν, πως τα πιο πάνω στοιχεία, αν και περιορισμένα, ενισχύουν την άποψη πως τα φρούτα αυτά πρέπει να αποτελούν μία σημαντική ομάδα φρούτων της διατροφής όσων ενδιαφέρονται για μία δίαιτα που ωφελεί το καρδιαγγειακό τους σύστημα.
Και μη ξεχνάτε φίλοι μου πως στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχουν μαρμελάδες από αυτά τα φρούτα και μάλιστα κάποιες δεν περιέχουν καθόλου γλυκαντικές ουσίες. Διαβάστε, όπως πολλές φορές σας έχω προτείνει, τις ετικέτες….  ή φτιάξτε τις δικές σας, με λίγους χουρμάδες μέσα ή λίγη μαύρη ζάχαρη και σιγόβρασμα για να βγάλουν τα φρούτα την δικιά τους γλύκα.
Με αγάπη

Πηγή για περισσότερες πληροφορίες:  http://www.berrywiseinc.com/power_of_berries.html  

Άσκηση (14)

 ΑΣ   ΑΣΚΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Καλημέρα φίλοι μου
Πάει καιρός που δεν σας έχω ζητήσει να ασκηθείτε. Το κάνετε άραγε μόνοι σας; γυμνάζεστε καθόλου; ή μήπως πρέπει συνέχεια να σας θυμίζω πως η άσκηση, έστω και η πιο ελαφριά για όσους είναι πραγαματικά ανήμποροι, μακραίνει τη ζωή και χαρίζει υγεία; Σας ξαναθυμίζω λοιπόν πως η άσκηση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης του στρες και δεν πρέπει καθόλου να την υποτιμάτε. Το σημερινό βιντεάκι που διάλεξα για να σας βοηθήσω να σηκωθείτε για λίγο από τις πολυθρόνες σας, ακόμη και οι πιο ηλικιωμένοι από εσάς, είναι όπως λέει ο χορευτής και ο τίτλος της μουσικής του, ένας εορτασμός για τη ζωή. Σηκωθείτε λοιπόν και κουνηθείτε. Όπως και όσο μπορείτε ο καθένας. Και μη ξεχνάτε πως πρέπει να το κάνετε καθημερινά. Είναι πραγματικό φάρμακο .... για όλες σας τις παθήσεις και μάλιστα χωρίς καμμία παρενέργεια! 
Enjoy.....   

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (7)

Ε F T (Emotional Freedom Techniques – τεχνικές συναισθηματικής απελευθέρωσης)
Γεια σας
Σήμερα θα σας μιλήσω όπως σας είχα υποσχεθεί σε προηγούμενη κουβέντα μας, για τη μέθοδο EFT. Μία μέθοδο που ανακάλυψε σχετικά πρόσφατα, ο ιδρυτής της ψυχολόγος Γκάρυ Κρεγκ (φωτογραφία) το 1995. Ανήκει στην Ενεργειακή Ψυχολογία. Την ψυχολογία δηλαδή που δέχεται το ανθρώπινο σώμα σαν ένα ενεργειακό πεδίο και στηρίζεται στους ενεργειακούς μεσημβρινούς του βελονισμού. Παρατήρησε δηλαδή ο ιδρυτής της, πως ακόμη και αν χτυπήσει κανείς ελαφρά, χωρίς να βάλει βελόνα, σημεία του βελονισμού που έχουν σχέση με συναισθήματα, μπορεί να έχει αποτελέσματα ως προς τη διαχείριση αυτών των συναισθημάτων αυτών. Έφτιαξε έτσι μία μέθοδο διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων με μία σειρά από ελαφρά χτυπήματα με τις άκρες των δακτύλων σε σημεία βελονισμού.
Η μέθοδος αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική, όχι μόνον στη διαχείριση των συναισθημάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση σωματικών προβλημάτων που δεν έχουν οργανικό υπόβαθρο. Σε προβλήματα δηλαδή που προέρχονται από σωματοποίηση αρνητικών συναισθημάτων, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι σε αρθρώσεις, οσφυο ή ισχιαλγίες, πόνοι στο στομάχι, κολίτιδες, αλλεργίες κ.λ.π.
Ο ιδρυτής της άφησε τη μέθοδο ανοιχτή σε όλους. Στην ιστοσελίδα του, την οποία τώρα πρόσφατα ανέλαβαν άλλοι γιατί ο ίδιος παραιτήθηκε και συνταξιοδοτήθηκε, μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για τη μέθοδο, τεχνικές , βίντεο και ότι άλλο χρειάζεται για να μάθει να χρησιμοποιεί τη μέθοδο αυτή. (http://www.eftuniverse.com/)
Πρόσφατα έγινε γνωστή η EFT και στην Ελλάδα, και δημιουργήθηκε και Ελληνική ιστοσελίδα, όπου μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες οι μη Αγγλομαθείς φίλοι. (http://www.eft.gr/)
Επειδή οι πληροφορίες υπάρχουν τώρα και στα Ελληνικά, δεν κρίνω σκόπιμο να σας κουράσω εγώ με περισσότερες λεπτομέρειες. Θέλω μόνον να σας πω, πως την μέθοδο την έχω χρησιμοποιήσει εδώ και αρκετά χρόνια, σε διάφορες περιπτώσεις και μπορώ να σας πω πως αρκετές φορές λειτούργησε, όχι όλες.
Αν αποφασίσετε να τη δοκιμάσετε για σωματικά προβλήματα, θα ήθελα να σας δώσω μερικές συμβουλές:
1. Βεβαιωθείτε πρώτα πως δεν υπάρχει οργανική βλάβη που φταίει για τα συμπτώματά σας, γιατί αν υπάρχει, χρειάζεστε ιατρική αντιμετώπιση.
2. Αν δεν υπάρχει οργανική βλάβη και χτυπώντας ένα σωματικό σας πρόβλημα, νοιώσετε κάποιο αρνητικό συναίσθημα να έρχεται στην επιφάνεια, σταματήστε τα χτυπήματα για το σωματικό σας πρόβλημα και αρχίστε από την αρχή να χτυπάτε το αρνητικό αυτό συναίσθημα. Το πιθανότερο είναι, πως αν απαλλαγείτε από αυτό δεν θα χρειάζεται να χτυπήσετε το σωματικό σας πρόβλημα, γιατί δεν θα το νοιώθετε πλέον. Αυτό μπορώ να σας το βεβαιώσω, από προσωπική εμπειρία. Έτσι απαλλάχθηκα από μία οσφυο-ισχιαλγία που με παίδευε χρόνια….
3. Για να έχετε αποτελέσματα θα πρέπει να πάρετε τη μέθοδο στα σοβαρά και να είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε και λέτε, όση ώρα ασχολείστε,  έτσι ώστε να δώσετε τη δυνατότητα στα θαμμένα σας συναισθήματα να βγουν στην επιφάνεια.

Αν κάποιοι ασχοληθείτε με τη μέθοδο, όποια και είναι τα  αποτελέσματα που θα έχετε, θα ήθελα πολύ να με ενημερώνατε.
Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.