Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Αναστολή εξέλιξης εμβρύων!

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Εκπληκτικά νέα προέκυψαν από έρευνα κάποιων αντικαρκινικών φαρμάκων σε ποντίκια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα φάρμακα αυτά, που ονομάζονται «αναστολείς mTOR» μπορούν να αναστείλουν την εξέλιξη των εμβρύων  των ποντικιών. Σταματούν την ανάπτυξή τους.  Οδηγούν, δηλαδή, τα έμβρυα των ζώων σε ένα στάδιο χειμερίας νάρκης, από το οποίο, με την διακοπή της χορήγησης του φαρμάκου, αυτά μπορούν και πάλι να αναπτυχθούν φυσιολογικά μέσα στην μήτρα της μητέρας τους όπου επανατοποθετήθηκαν από τους ερευνητές.  

Η περίοδος που τα έμβρυα έμειναν σε αναστολή ανάπτυξης από τα φάρμακα,
ήταν 4 εβδομάδες. Αν λάβει κάποιος υπ΄όψιν πως η εγκυμοσύνη των ποντικών διαρκεί μόλις 20 ημέρες, το διάστημα της αναστολής ήταν αρκετά σημαντικό, λένε οι ερευνητές, γιατί σε αυτή τη διάρκεια τα έμβρυα θα έπρεπε να είχαν γίνει πια μικρά ζώα στο στάδιο του απογαλακτισμού.

Ως προς την δράση των φαρμάκων αυτών στην θεραπεία του καρκίνου, η πιο πάνω διαπίστωση δείχνει πως μπορεί αυτά να αφήνουν σε νάρκωση τα καρκινικά κύτταρα και μετά την διακοπή της θεραπείας  η νόσος να γίνει και πάλι ενεργή.

Μπορεί, όμως, τα νέα αυτά φάρμακα να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς της ιατρικής, όπως η αναγεννητική ιατρική, όπου αυτά μπορεί να διατηρήσουν για μεγάλο διάστημα βλαστοκύτταρα, αντί αυτά να καταψύχονται, όπως γίνεται σήμερα.

Θα χρειαστεί, βέβαια, μεγάλος έλεγχος ακόμη, ως προς τις πιθανές βλάβες που τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν στα κύτταρα, πριν χρησιμοποιηθούν αυτά στην αναγεννητική ιατρική.
Η επιστήμη, πάντως, προχωράει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.