Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Ερευνητικά αποτελέσματα για την νόσο Αλτσχάιμερ

Πολύ καλά νέα σας έχω σήμερα, φίλες και φίλοι, από τις ιατρικές έρευνες. Αφορούν την νόσο Αλτσχάιμερ.

Με μη επεμβατική μέθοδο, χρησιμοποιώντας υπερήχους, ερευνητές στην Αυστραλία κατάφεραν να διεγείρουν τα κύτταρα της νευρογλοίας  (κύτταρα που βρίσκονται ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα, στον εγκέφαλο, και χρησιμεύουν, τόσο σαν σύνδεσμος μεταξύ των νευρικών κυττάρων, όσο και σαν βοηθοί στην μετάδοση των ερεθισμάτων αλλά και σαν καθαριστές του εγκεφάλου από άχρηστες και τοξικές ουσίες).

Στην νόσο Αλτσχάιμερ, ανάμεσα στα
νευρικά κύτταρα αθροίζονται κάποια μόρια (αμυλοειδές) και σχηματίζουν πλάκες, οι οποίες εμποδίζουν την σωστή μετάδοση των ερεθισμάτων στον εγκέφαλο. Στο ερευνητικό εργαστήριο, τα κύτταρα της νευρογλοίας, διεγερμένα από τους υπερήχους που εφάρμοσαν σε ποντίκια οι ερευνητές, καθάρισαν τον εγκέφαλο από τις πλάκες αυτές που εμποδίζουν την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων και τα ποντίκια επανέκτησαν το 75% της μνήμης τους!

Η μέθοδος είναι απλή και δεν είχε κανένα άσχημο αποτέλεσμα στον εγκέφαλο των ζώων. Η χρήση των υπερήχων στην ιατρική, δεν έχει μέχρι τώρα δείξει πως οδηγεί σε βλάβες. 
Οι ερευνητές είναι πολύ αισιόδοξοι πως η μέθοδος μπορεί να αποτελέσει σταθμό στην θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ και να βοηθήσει πολύ κόσμο. Σκοπεύουν να συνεχίσουν τα πειράματά τους με μεγαλύτερα ζώα τώρα, όπως πρόβατα, και ελπίζουν να κάνουν τα πρώτα τους πειράματα σε ανθρώπους μέσα στο 2017.

Την μέθοδό τους περιέγραψαν στο περιοδικό  Science Translational Medicine οι Αυστραλοί ερευνητές.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.