Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Νεότερα δεδομένα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία κατάσταση που κάνει πολλούς να υποφέρουν. Το κάψιμο η ακόμη και ο οξύς πόνος στο στήθος που θυμίζει καρδιακό πρόβλημα, φοβίζει αρκετά.

Η κλασική ιατρική έχει αποδώσει την κατάσταση αυτή, σε παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο και ερεθισμό του βλεννογόνου του, λόγω χαλάρωσης του σφιγκτήρα που υπάρχει ανάμεσα στα δύο αυτά όργανα.

Ωστόσο μία πρόσφατη έρευνα άλλαξε τα δεδομένα. Στα άτομα που συμμετείχαν
στην έρευνα, παρατηρήθηκε πως αφού θεραπεύτηκε η οισοφαγίτιδά τους με την χρήση φαρμάκων που αναστέλλουν την οξύτητα του στομάχου (PPI), 2 εβδομάδες αργότερα μετά το τέλος της θεραπείας, η οισοφαγίτιδα επανεμφανίστηκε και οι ερευνητές μελέτησαν με βοψίες  τους οισοφάγους τους.
Αυτή η παθολογοανατομική εξέταση του οισοφάγου, έκανε τους ερευνητές να διαπιστώσουν πως η φλεγμονή δεν οφείλεται στην επιφανειακή δράση του οξέος του στομάχου, αλλά στην δράση φλεγμονωδών κυτοκινών. 

Οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες είναι ουσίες που προάγουν την φλεγμονή στον οργανισμό και παράγονται κατά αντίδραση του στρες.
Αυτό που μένει τώρα να διευκρινιστεί είναι, αν η επαφή του οξέος του στομάχου με τον βλεννογόνο του οισοφάγου είναι αυτή που δημιουργεί την αντίδραση του στρες και την έκκριση των κυτοκινών ή αν η γενικότερη κατάσταση του οργανισμού ως προς την διαχείριση του στρες  παίζει κάποιο ρόλο στην όλη διαδικασία.

Προσωπικά, από την εμπειρία μου, πιστεύω πως η γενικότερη διαχείριση του στρες στη ζωή παίζει σημαντικό ρόλο και σε αυτή την περίπτωση, γιατί η εμφάνιση του προβλήματος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε μεγάλο αριθμό ασθενών συνδυάζεται, τις περισσότερες φορές, με κάποια στρεσογόνο κατάσταση που βίωσαν.

Επί τη ευκαιρία θέλω να πω πως εάν πάρει κάποιος μία κουταλιά σούπας μέλι ,με αρκετή κανέλα Κεϋλάνης επάνω, πρωί, μεσημέρι και βράδυ μετά το φαγητό (χωρίς να πιει  νερό μετά)  θα δει πολύ σύντομα τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης να υποχωρούν. Αρκεί βέβαια να έχει ελεγχθεί με οισοφαγοσκόπηση προηγουμένως, ώστε να μην υπάρχει κάποια σοβαρότερη κατάσταση για αντιμετώπιση.
Βοηθάει επίσης κατά τον ύπνο, η κατάκλιση στο αριστερό πλευρό, γιατί κάνει δυσκολότερη την άνοδο του γαστρικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο, καθώς και ο ύπνος με περισσότερα μαξιλάρια, και αρκετά μακριά, χρονικά, από το τελευταίο γεύμα.

Με αγάπη


Πηγή:  Inflammation, Not Acid, Cause of GERD, Study Suggests
Veronica Hackethal, MD JAMA. 2016;315:2104-2112

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.