Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Τι φέρνει ευτυχία; (11)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σας έχω μιλήσει πολλές φορές για το θέμα της συμπόνιας, της προσφοράς βοήθειας προς τους άλλους, και πόσο μια τέτοια συμπεριφορά ωφελεί την ίδια μας την υγεία μέσα από τα θετικά συναισθήματα που μας δημιουργεί.

Άλλη μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The New York Times
αποδεικνύει την αλήθεια αυτών των προτάσεων, που ίσως φαίνονται σε πολλούς, υπερβολικές ή αστείες…

Αφορά αυτή 6.200 δικηγόρους Αμερικανούς και το θέμα που διερευνήθηκε ήταν το κατά πόσο ένιωθαν αυτοί ευτυχείς, ανάλογα με το είδος της δουλειάς που έκαναν και την αμοιβή που είχαν από αυτήν.

Μπορείτε να φανταστείτε τα αποτελέσματα;

Δεν ήταν αυτοί που εργαζόντουσαν σε μεγάλες φίρμες δικηγορικές και είχαν χτίσει μεγάλη καριέρα, ούτε αυτοί που έβγαζα πολλά λεφτά ανάμεσα στους πιο ευτυχισμένους. Οι πιο ευτυχισμένοι δικηγόροι ήταν αυτοί που εργαζόντουσαν στο δημόσιο και είχαν σαφώς μικρότερες αμοιβές, όπως εκείνοι που ορίζονται από το κράτος να υπερασπιστούν άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν δικό τους δικηγόρο σε μία δίκη, ή οι δικηγόροι που εργάζονται στην Legal Aid.

Οι ίδιοι μάλιστα δικηγόροι είναι αυτοί που, σύμφωνα με την έρευνα, καταναλώνουν το λιγότερο αλκοόλ σε σύγκριση με τους πιο πλούσιους συναδέλφους τους, ενώ δηλώνουν εξ ίσου ικανοποιημένοι με τη ζωή τους όπως και εκείνοι, παρά την οικονομική τους διαφορά!

Δεν είναι το χρήμα, ούτε η καριέρα, όπως βλέπετε, που χαρίζουν στον άνθρωπο ευτυχία. Αυτή κατακτάται μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα από την προσφορά στον συνάνθρωπο. Γιατί όπως πολλές φορές σας έχω πει ο  άνθρωπος δεν είναι παρά ένα κυτταράκι του μεγάλου οργανισμού που λέγεται ανθρωπότητα*. Είμαστε ενωμένοι, και επιδρούμε ο ένας στον άλλο, όσο και αν δεν το καταλαβαίνουμε. Και ότι βοηθάει την ανθρωπότητα σαν σύνολο, βοηθάει και τον άνθρωπο σαν κύτταρό της. 

Η συμπόνια και η προσφορά στον συνάνθρωπο, χαρίζει εσωτερική γαλήνη και ευτυχία, όπως και η ευγνωμοσύνη, στην οποία αναφερθήκαμε σε άλλο άρθρο παλαιότερα. Ας φροντίσουμε να το διδάξουμε αυτό  και στα παιδιά μας.

Με αγάπη

* Και σύμφωνα με την ολογραφική άποψη για το σύμπαν, όπως έχουμε ξαναπεί, και η ανθρωπότητα ίσως να είναι απλά ένα κύτταρο ενός μεγαλύτερου οργανισμού ( όπως η γη) και η γη με τη σειρά της κύτταρο του γαλαξία κ.ο.κ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.