Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Ευγνωμοσύνη και ευτυχία (44)

Το ξέρετε πως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ευτυχίας είναι το αίσθημα ευγνωμοσύνης που αισθάνεται κάποιος ; Όπως δείχνουν πολλές έρευνες, η ευγνωμοσύνη είναι το θετικό συναίσθημα που περισσότερο από όλα τα άλλα χαρίζει ευτυχία στο άτομο που το αισθάνεται.

Γι αυτό και αξίζει να ασκείται ο καθένας στο να αισθάνεται συχνά ευγνωμοσύνη για διάφορα πράγματα στη ζωή του. Μεγάλη διαδικτυακή έρευνα έδειξε,
πως το να γράψει κάποιος ένα γράμμα ευγνωμοσύνης σε κάποιο άλλο πρόσωπο και στη συνέχεια να το επισκεφθεί το πρόσωπο αυτό και να του το διαβάσει, έφερε την μεγαλύτερη ευτυχία, ανάμεσα στα άτομα της έρευνας. Η ευτυχία αυτή διήρκεσε τρεις μήνες !  

Σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο ψυχολόγος Robert Emmons διαπίστωσε πως οι ασκήσεις ευγνωμοσύνης βελτιώνουν την υγεία, αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας και σε ασθενείς με νευρομυϊκά προβλήματα μειώνουν τους πόνους και την κούραση !

Ένα «ευχαριστώ» από καρδιάς, λοιπόν, όσο πιο συχνά μπορούμε, για ότι έχουμε και απολαμβάνουμε, καθώς και για ότι μας προσφέρουν, μας χαρίζει ευτυχία και αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για την υγεία μας, έστω και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Όπως λέει ο καθηγητής Daniel Kahneman από το πανεπιστήμιο του Πρίνστον, παρ΄ότι η ζωή έχει βελτιωθεί γενικά στον πλανήτη πολύ, η ευτυχία όχι μόνον δεν έχει αυξηθεί καθόλου, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έχει μειωθεί κιόλας. Και είναι κρίμα, γιατί όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνες, τα ευτυχισμένα άτομα ζουν περισσότερο από τα δυστυχισμένα. Σε μία από τις έρευνες αυτή η διαφορά ήταν 9 ολόκληρα χρόνια!

Όσον αφορά τα χρήματα που πολλοί πιστεύουν πως είναι η αιτία της δυστυχίας τους, οι έρευνες έχουν δείξει, πως όταν κάποιος έχει στέγη, τροφή και ρουχισμό, τα περισσότερα χρήματα δεν του προσθέτουν περισσότερη ευτυχία…

Ο λόγος είναι, όπως λένε οι επιστήμονες, πως αφενός συνηθίζει κανείς εύκολα στα υλικά αγαθά, (θυμόσαστε το πείραμα της σοκολάτας;) αφετέρου υπάρχει πάντα κάποιος που θα έχει περισσότερα από τα δικά μας και η σύγκριση μαζί του καταστρέφει την ευτυχία μας. Γι αυτό και συστήνουν την αναζήτηση άλλων πηγών ευτυχίας όπως είναι η ευγνωμοσύνη (που αναφέρθηκε πιο πάνω),  οι φιλικές και συγγενικές σχέσεις και οι στόχοι στη ζωή, που, όπως έχει ερευνητικά αποδειχθεί, προσφέρουν πολύ περισσότερη ευτυχία, καθώς και η ανεύρεση νοήματος στη ζωή μέσα από κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό, όπως η θρησκεία, η πνευματικότητα ή η φιλοσοφία της ζωής.

Με αγάπη

* Κλικ εδώ για μία άσκηση ενεργειακής εναρμόνισης με βάση την ευγνωμοσύνη όποιοι ενδιαφέρεστε 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.