Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής (22)

Ο Γιαπωνέζος γιατρός Dr Yoko Yokoyama, που εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Εγκεφάλου και Καρδιάς, στην πόλη Οσάκα της Ιαπωνίας, δηλώνει, μετά από τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποίησε με συναδέλφους του και δημοσιεύθηκε το ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine στις 24 Φεβρουαρίου 2014, πως

Θα συνιστούσε σε όλους τους συναδέλφους του να προτείνουν στους υπερτασικούς ασθενείς τους, πρώτα μία χορτοφαγική δίαιτα και μόνον εάν αυτή αποτύχει, να χορηγούν στη συνέχεια φάρμακα.
Η σύσταση αυτή στηρίζεται στη διαπίστωση που έκαναν οι πιο πάνω ερευνητές, μελετώντας 250 έρευνες που αφορούσαν χορτοφαγική διατροφή, πως η διατροφή αυτή κατεβάζει πολύ περισσότερο τη πίεση, τόσο την διαστολική όσο και την συστολική, από την διατροφή με μειωμένο αλάτι που συνήθως συνιστάται από τους γιατρούς.

Και όπως λένε οι ερευνητές, τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής δεν περιορίζονται στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η διατροφή αυτή μειώνει επίσης τα επίπεδα της χοληστερίνης, του σακχάρου και βοηθάει στην απώλεια βάρους ενώ, επιπλέον, δεν έχει κανένα κόστος.

Ο μηχανισμός με τον οποίο η χορτοφαγική διατροφή μειώνει την αρτηριακή πίεση, δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμη, αλλά μάλλον είναι πολυπαραγοντικός. Ίσως βοηθάει το περισσότερο κάλιο που περιέχει μια τέτοια διατροφή, η μείωση των λιπαρών που κάνει το αίμα λιγότερο παχύρρευστο, καθώς και η απώλεια βάρους στην οποία οδηγεί η χορτοφαγική διατροφή.

Όπως σας έχω πολλές φορές πει και εγώ, η χορτοφαγική διατροφή είναι ένας επίσης παράγοντας αντιμετώπισης του στρες στη ζωή. Και πρόσφατα, ψυχολόγοι διαπίστωσαν, πως η διατροφή αυτή βελτιώνει επίσης την γνωστική ικανότητα και δυναμώνει την θέληση του ατόμου.

Θεωρώ, πως τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται ακριβώς στην κατασταλτική επίδραση που η διατροφή αυτή έχει στην αντίδραση του στρες, στον εγκέφαλο. Γιατί ο εγκέφαλος που είναι απαλλαγμένος από την συνεχή αντίδραση του στρες (κατάσταση που ενδυναμώνει το συναισθηματικό τμήμα του εγκεφάλου εις βάρος των υπολοίπων), έχει ενδυναμωμένα τα υπόλοιπα τμήματα του εγκεφάλου, αυτά που βοηθούν στην πολύ καλύτερη κατανόηση και απομνημόνευση, καθώς και την λογική επεξεργασία των σημάτων που δυναμώνει την θέληση.  

Είναι πολλά τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής φίλες και φίλοι. Βάλτε την στην ζωή σας και δεν θα χάσετε. Πιστέψτε με.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.