Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Αυτισμός: η μάστιγα της εποχής (73)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ο αυτισμός είναι ένα από τα μεγάλα ιατρικά προβλήματα της εποχής μας.
Έρευνες στην Αμερική έχουν δείξει πως το 1975 1 παιδί στα 5000 εμφάνιζε αυτισμό. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1985 αυτή η αναλογία έγινε ένα στις 2500.  Στην επόμενη δεκαετία, η αναλογία έγινε 1 στα 500, το 2005 1 στα 166 και στις μέρες μας η αναλογία έχει φτάσει να είναι 1 στα 68 !!! Η αύξηση του προβλήματος με αυτόν τον ρυθμό, δείχνει πως το 2025 1 στα 2 παιδιά θα παρουσιάζει αυτισμό, λένε οι επιστήμονες !!!!!
Η αιτία ή οι αιτίες του παραμένουν ακόμη άγνωστες, ωστόσο είναι αρκετές οι έρευνες που συνδέουν την κατάσταση αυτή με το στρες της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη. Γιατί είναι γνωστό στην εποχή μας πως οι ορμόνες του στρες είναι αυτές που διαταράσσουν την λειτουργία του οργανισμού, επηρεάζουν τα γονίδια και οδηγούν σε ασθένειες.

Και βέβαια το στρες, όπως πάρα πολλές φορές σας έχω εξηγήσει μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, δεν είναι ταυτόσημο με το άγχος, όπως πολλοί νομίζουν. Το άγχος είναι στρες, αλλά δεν είναι το μόνο. Κάθε τι που διαταράσσει την ισορροπία ενός οργανισμού αποτελεί ένα στρες για αυτόν, και αυτό εξαρτάται από τις αντοχές αυτού του οργανισμού.
Οι αντοχές αφενός κληρονομούνται από τους γονείς (μέσω των γονιδίων), και αφετέρου αλλάζουν ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τον τρόπο που διαχειρίζεται το άτομο τα συναισθήματά του (μέσω της Επιγενετικής). Ενώ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ο τρόπος ζωής και διαχείρισης των συναισθημάτων της μητέρας, επηρεάζει και πάλι τις αντοχές του βρέφους στα στρες της ζωής.

Επειδή η αύξηση των παιδιών που παρουσιάζουν αυτισμό είναι μεγάλη στην εποχή μας, οι επιστήμονες σκέφτηκαν πως πιθανότατα οφείλεται αυτή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και ένας παράγοντας τέτοιος είναι κατά την άποψή τους τα χημικά στο περιβάλλον.  Παρατήρησαν πως η αύξηση αυτή του αυτισμού πηγαίνει παράλληλα με την αύξηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων (που περιέχουν κυρίως το συστατικό  glyphosate) στους αγρούς.

Είναι αλήθεια πως οι χημικές ουσίες που βρίσκονται μέσα στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία είναι πολύ πιο τοξικές απ΄ότι οι εταιρείες που τα παράγουν παραδέχονται. Έρευνες έχουν επίσης δείξει πως γυναίκες που ζουν κοντά σε περιοχές όπου καλλιεργούνται αγροί έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με αυτισμό. 
Ωστόσο, η επίδραση του στρες επάνω στα γονίδια του βρέφους είναι πολυπαραγοντική, όπως ανέφερα πιο πάνω.  Το συνολικό δηλαδή στρες της μητέρας, επηρεάζει τα γονίδια του παιδιού που θα γεννηθεί, και όχι μόνον τα χημικά που βρίσκονται κοντά της.

Επομένως, οι μέλλουσες μητέρες και οι έγκυες γυναίκες περισσότερο από τον καθένα πρέπει να μάθουν, έγκαιρα, να αντιμετωπίζουν σωστά τα στρες της ζωής, για να μειώνουν τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν για το αγέννητο ακόμη παιδί τους, μέσα από την επίδραση που έχουν στα γονίδιά του.


Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.