Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Σοφά λόγια (93)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ...   


Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι να κάνει τους καθρέφτες παράθυρα...





~ Sidney J. harris~

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Τα αρνητικά μας συναισθήματα, οι επιπτώσεις τους και η διαχείρισή τους (32)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Τα αρνητικά συναισθήματα είναι συνυφασμένα με την υλοποίηση του ανθρώπου. Δεν είναι κάτι κακό για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε. Δεν υπάρχει άνθρωπος από την παιδική του ακόμη ηλικία, που να μην έχει νιώσει κάποιο αρνητικό συναίσθημα σε διάφορες στιγμές της ζωής του.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Τι γνωρίζετε για το "καφέ λίπος" ; (28)


Καφέ λίπος 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Όταν μιλάμε για 'καφέ λίπος" στο σώμα μας, εννοούμε κάποια λιποκύτταρα (κύτταρα λίπους, δηλαδή) που είναι πιο σκούρα από τα συνηθισμένα, είναι μεταβολικά ενεργά και παράγουν θερμότητα.

Πιστεύαμε μέχρι πρότινος, πως τέτοια λιποκύτταρα είχαν μόνον τα τρωκτικά και τα ανθρώπινα βρέφη, για να προφυλάσσονται από το κρύο.

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Τα τρία βασικά ερωτήματα της ζωής, 1) ΈΖΗΣΑ; (26)

1ο ερώτημα : ΕΖΗΣΑ;

Μην αφήνεστε στα ίδια και τα ίδια. 
Δοκιμάστε καινούργια πράγματα όσο πιο συχνά μπορείτε. Αξιοποιείστε κάθε στιγμή της ημέρας σας μαθαίνοντας κάτι καινούργιο ή πετυχαίνοντας ένα καινούργιο στόχο, έστω και πολύ μικρό.

Ένα κουρασμένο από την προσπάθεια (σωματική ή πνευματική) κορμί, απολαμβάνει πολύ καλύτερο ύπνο και την ξεκούραση που αυτός προσφέρει, όχι μόνον στο σώμα αλλά και στην ψυχή.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Το ξέρετε ότι... (72)

προκειμένου να έχετε καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τις φυτικές τροφές σας (πράσινα λαχανικά, όσπρια, κινόα, βρώμη, κολοκυθόσποροι) θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε μαζί τους γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και να πίνετε μαζί τους κρασί, τσάι, καφέ ή κακάο, γιατί όλα τα πιο πάνω εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές αυτές;

Πηγή: http://www.veganrecipes.com/blog/ 

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ποιος θα ήσουν εάν δεν είχες παρελθόν; (12)

Στον εγκέφαλό μας, κάθε συμβάν πριν καταγραφεί στη μνήμη μας, περνάει πάντα από τον έλεγχο της αμυγδαλής. Ενός μικρού αδένα, στο κέντρο του εγκεφάλου (ένας για κάθε ημισφαίριο) που είναι υπεύθυνος για την συναισθηματική σημασία του γεγονότος. Η αμυγδαλή αποφασίζει εάν ένα γεγονός που βιώνουμε πρέπει να ξεκινήσει την αντίδραση του στρες στον εγκέφαλό μας, ή θα οδηγήσει στο αίσθημα της ανταμοιβής. Και έτσι καταγράφεται στη συνέχεια αυτό στη μνήμη μας. Συνδεδεμένο με την αντίδραση που μας είχε προκαλέσει, όταν το βιώσαμε.
Υπάρχει, βέβαια, η πιθανότητα η απόφαση να μην παίρνεται από αυτόν τον αδένα, που αποτελεί την είσοδο των ερεθισμάτων στον υλικό εγκέφαλό μας, αλλά από την πνευματική μας φύση και το ερέθισμα να καθοδηγείται, στη συνέχεια, από την αμυγδαλή μέσω του ενός ή του άλλου δρόμου στον εγκέφαλο...Η επιστήμη δεν έχει ακόμη καταφέρει να τα εξηγήσει όλα αυτά. 

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Η νόσος του Crohn, τα έτοιμα φαγητά και τα αντιβιοτικά (79)

junk food
Πρόσφατο άρθρο της αγγλικής εφημερίδας Daily mail, αναφέρεται στην νόσο του Crohn, μία φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία, θεωρείται ανίατη και της οποίας η αιτιολογία παραμένει ακόμη άγνωστη για την κλασική ιατρική. Στο άρθρο αναφέρεται  πως έχει διαπιστωθεί μεγάλη αύξηση της εμφάνισης της νόσου στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια και επιστήμονες το αποδίδουν αυτό στην μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης έτοιμου φαγητού από την νεολαία και την χορήγηση πολλών αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Οι αυτοκινητόδρομοι της ζωής ... (25)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Έχω την εντύπωση πως η ζωή μας στη γη κινείται επάνω σε πολλά οδικά δίκτυα, με διαφορετικά ύψη και αποστάσεις από τη γη.
Υπάρχει ένα τέτοιο που βρίσκεται χαραγμένο επάνω στη γη, με ασφαλτοστρωμένους ή χωμάτινους δρόμους, στο οποίο συνήθως ταλαιπωρούνται οι οδηγοί, είτε από την κακή κατάσταση των δρόμων, είτε από την πολλή κυκλοφορία. 

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ευχάριστα νέα για την νόσο του Πάρκινσον (78)

Πρωτείνες
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Οι πρωτεΐνες, οι δομικοί αυτοί λίθοι του οργανισμού μας, έχουν στον χώρο σχήμα σερπαντίνας, τυλιγμένης στη συνέχεια σε διάφορα σχήματα, όπως έχουμε ξαναπεί σε προηγούμενο άρθρο. Το σχήμα της τυλιγμένης πρωτεΐνης, είναι συνυφασμένο με τη λειτουργία της.

Τα διάφορα στρες της ζωής, ξετυλίγουν τις πρωτεΐνες, χάνουν αυτές το σχήμα τους και δυσχεραίνεται έτσι η σωστή τους λειτουργία, πράγμα που τις καθιστά επικίνδυνες για την υγεία και ο οργανισμός τις απομακρύνει με ανακύκλωση… όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο.

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Το ξέρετε ότι... (71)

Το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου (κυρίως το βασικό του συστατικό 1,8- κινεόλη) βρέθηκε πως βελτιώνει την απόδοση ατόμων σε αριθμητικά τεστ, όπως διαπιστώθηκε σε επιστημονική έρευνα ;

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Το πιστεύατε για τις ρυζογκοφρέτες; (51)

Γεια σας
Είναι καλό να γνωρίζουμε τον γλυκαιμικό δείκτη των διαφόρων τροφών που καταναλώνουμε. Γιατί εκτός από την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά και την ενεργειακή τους δύναμη που ανακάλυψε πρόσφατα  η νεότερη φυσική, οι διάφορες τροφές έχουν την ικανότητα, άλλες γρηγορότερα και άλλες αργότερα, να αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος, μετά την είσοδό τους στον οργανισμό. Αυτή η αύξηση του σακχάρου, προκαλεί στη συνέχεια αύξηση της παραγόμενης από το πάγκρεας ινσουλίνης, για να μεταβολισθεί.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ο άνθρωπος συνδημιουργός της ζωής του (24)

Γεια σας
Σε ένα προηγούμενο άρθρο μου είχα πει πως ο άνθρωπος είναι συνδημιουργός της ζωής μαζί με τον Δημιουργό της.  Η άποψη, εκφράζει την δική μου αντίληψη για την ζωή και τον κόσμο και πηγάζει από τα νεότερα δεδομένα της επιστήμης. Της βιολογίας και της φυσικής.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Προσέξτε την κατανάλωση ζωϊκών προίόντων (77)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό    BMJ, έδειξε σημαντική συσχέτιση της κατανάλωσης κρέατος από γυναίκες κατά την μέση ηλικία (πριν την εμμηνόπαυση) με την εμφάνιση καρκίνου του στήθους! Σε 90.000 γυναίκες που μελετήθηκαν, αυτές που κατανάλωναν πολύ κόκκινο κρέας στη διατροφή τους είχαν κατά 22% αυξημένο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του στήθους.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.