Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Καρκίνος και μικρόβια του εντέρου (86)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για το μικροβίωμά μας, το σύνολο αυτό των μικροβίων που ζει μέσα στο σώμα μας σας έχω μιλήσει τόσο σε βίντεο, όσο και σε προηγούμενα άρθρα μου.

Όσο προχωρούν οι έρευνες που μελετούν τον ρόλο αυτών των μικροβίων τόσο πιο ενδιαφέροντα είναι τα νέα που ανακοινώνονται. Και είναι αυτό φυσικό, γιατί τα μικρόβια είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το περιβάλλον των κυττάρων με τις διάφορες χημικές ουσίες, που παράγει εξ αιτίας τους ο οργανισμός.
Αρκετές είναι οι έρευνες που έχουν δείξει πως σε διάφορα νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Crohn,  οι χρόνιες αλλεργίες και  ο αυτισμός,  οι αναλογίες των διαφόρων μικροβίων του εντέρου είναι διαφορετικές από ότι στον υγιή πληθυσμό.  Σε πρόσφατες έρευνες διαπιστώθηκε πως τα μικρόβια αυτά μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν και την ευαισθησία δημιουργίας καρκίνου, με διάφορους μηχανισμούς, όπως η δημιουργία φλεγμονής ή ο επηρεασμός  της έκφρασης  γονιδίων.

Ερευνητές παρατήρησαν σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, πως  στα  άτομα που πάσχουν από καρκίνο, η αναλογία των φιλικών προς τα μη φιλικά μικρόβια στο σώμα είναι διαφορετική από ότι στον υγιή πληθυσμό. Και καθώς είναι γνωστό πως η αναλογία αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή, η χρήση προβιοτικών και πρεβιοτικών, φαίνεται πως θα παίξει σημαντικό ρόλο μελλοντικά στην αντιμετώπιση της νόσου αυτής.

Έχουμε πει σε προηγούμενη ανάρτηση πως προβιοτικά είναι ζωντανά  φιλικά μικρόβια που περιέχονται σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, το φυσικό γιαούρτι, το ξινολάχανο ή το  ψωμί με προζύμι, ενώ πρεβιοτικά είναι τροφές που αποβάλλονται άπεπτες, όπως οι φυτικές ίνες, οι οποίες χρησιμεύουν για τροφή των φιλικών μικροβίων του εντέρου.

Οι έρευνες που αφορούν το μικροβίωμα και τον ρόλο του στην υγεία, γίνονται όλο και πιο ενδιαφέρουσες. Όσον αφορά τον καρκίνο, ο ρόλος τους φαίνεται να είναι σημαντικός στην πρόληψη της νόσου, γιατί έχει βρεθεί πως επηρεάζουν τον μεταβολισμό ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, τα επίπεδα των οποίων είναι γνωστό πως έχουν σχέση τόσο με τον καρκίνο της μήτρας όσο και του μαστού.

Είναι όμως σημαντικός ο ρόλος του μικροβιώματος και στην θεραπεία του καρκίνου, γιατί επηρεάζουν αυτά  την αντίδραση του οργανισμού στην χημειοθεραπεία. Γι αυτό οι ερευνητές πιστεύουν πως τα σχετικά πειράματα σε πειραματόζωα θα πρέπει να συνεχιστούν, ώστε σύντομα να είναι σε θέση η επιστήμη να βοηθήσει την έκβαση της νόσου αυτής μέσα από τον σωστό χειρισμό των μικροβίων του σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.