Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Πώς δημιουργούνται οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις (33)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σε προηγούμενο άρθρο σε αυτήν την ιστοσελίδα είχα πει πως η αντίδραση του στρες στον οργανισμό μας δεν δημιουργείται από τις καταστάσεις αλλά από την αντίληψη που εμείς έχουμε γι αυτές. Η κατανόηση αυτού του πράγματος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή αντιλήψεων και βελτίωση της υγείας και τη ζωής εάν κάποιος το επιθυμεί. Πόσο εύκολο είναι όμως κάτι τέτοιο;

Καθόλου, σας βεβαιώνω. Γι αυτό και η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία που εφαρμόζεται από τους ψυχολόγους  (CBT), όπως και η ψυχοθεραπεία που εφαρμόζεται από τους ψυχιάτρους,  χρειάζονται τόσο πολύ χρόνο για να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. 

Οι αντιλήψεις, οι πεποιθήσεις  και ο χαρακτήρας μας γενικότερα, αφενός κληρονομούνται από τους γονείς μας, μέσα από τα γονίδια που εκείνοι μας μεταφέρουν κατά την γέννησή μας, αφετέρου διαμορφώνονται καθώς μεγαλώνουμε από την επίδραση που έχει επάνω μας η κοινωνία, μέσα από τις καθοδηγήσεις γονέων, δασκάλων κ.λπ.

Το «Θείο βρέφος» όμως που όλοι κρύβουμε μέσα μας, το κομμάτι της καθαρής συμπαντικής ενέργειας που υλοποιημένο αποτελεί τον εαυτό μας, η άσβεστη δημιουργική φλόγα που καίει μέσα στον καθένα μας όσο είμαστε ζωντανοί, η ψυχή μας, έχει μια καθαρή αντίληψη για την φύση και τη ζωή τριγύρω μας. Γνωρίζει και αντιλαμβάνεται το Ένα, το Όλον, το Αδιάσπαστο της φύσης γι αυτό και είναι καθαρή Αγάπη. Αγάπη για όλους και όλα.

Η κοινωνία όμως στη συνέχεια μέσα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον στην αρχή, και μετά με την σχολική  και στρατιωτική εκπαίδευση, ακόμη και με την θρησκευτική, σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του καθενός, μας γεμίζει με διαφόρων ειδών φόβους και διαμορφώνει σιγά-σιγά τις αντιλήψεις μας οι οποίες όσο περνάει ο καιρός γίνονται πεποιθήσεις και κυβερνούν τη ζωή μας. 

Αυτό γίνεται με την αποθήκευση εμπειριών στη μνήμη μας, σε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «υποσυνείδητο».  Στην παλαιά μας μνήμη δηλαδή, από την οποία δεν μπορούμε να ανασύρουμε με τη θέλησή μας γεγονότα.
Αυτό το υποσυνείδητο, όπως πιστεύει σήμερα η επιστήμη, κυβερνάει στη συνέχεια τη ζωή μας, αφού οι πράξεις μας κατά 90-95% εξαρτώνται από αυτές τις μνήμες που είναι καταχωρημένες σε αυτό και όχι από την τωρινή λογική μας, όπως νομίζουμε οι περισσότεροι. Και το κακό είναι πως οι περισσότερες από τις αντιλήψεις και πεποιθήσεις μας είναι προϊόντα φόβου, που οδηγούν στην αντίδραση του στρες τον οργανισμό μας. Σας έχω μιλήσει και παλαιότερα γι αυτό.

Η αλλαγή αντιλήψεων λοιπόν, δεν είναι κάτι εύκολο και απλό. Χρειάζεται να θέλει κάποιος να το πετύχει, και να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό.  

Και πρέπει να το σκεφθεί σοβαρά όποιος ζει μια ζωή που δεν του αρέσει, που δεν είναι η ζωή που εκείνος επιθυμεί, ή εάν πάσχει από κάποιο νόσημα. Γιατί οι αντιλήψεις μας διαμορφώνουν τη ζωή μας, μέσα από τις πράξεις στις οποίες εκείνες μας οδηγούν και την υγεία μας μέσα από τα συναισθήματα που μας δημιουργούν.
Μην αφήνετε άλλους λοιπόν, να κυβερνούν τη ζωή σας με τις δικές τους αντιλήψεις και πεποιθήσεις που έχουν βάλει στο υποσυνείδητό σας, χωρίς να σας ρωτήσουν, από τότε που ήσασταν παιδιά. 
Μάθετε να χαλαρώνετε, να επικοινωνείτε με τον εσωτερικό εαυτό σας και να καθαρίζετε σιγά-σιγά αυτό το, γεμάτο από επιρροές άλλων, υποσυνείδητο. Υπάρχουν πολλοί οραματισμοί γι αυτόν τον σκοπό. Σύντομα θα σας δώσω και εγώ έναν. Ωστόσο, τα ερωτήματα "ποιος ή ποια είμαι" και "ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου" για τα οποία σας έχω μιλήσει παλαιότερα σε αντίστοιχα βίντεο, βοηθούν πολύ προς αυτή την κατεύθυνση, εάν ασχολείστε λίγο με αυτά κατά τη διάρκεια της χαλάρωσής σας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.