Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Αν παίρνετε χάπια ασβεστίου, προσέξτε (67)

Γεια σας φίλοι και φίλες μου
Είναι γεγονός πως μετά την εμμηνόπαυση μειώνεται αρκετά η οστική μάζα των γυναικών. Οι γυναίκες χάνουν μετά την εμμηνόπαυση περίπου 0.5% - 1% της οστικής τους μάζας κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής.
Οι γιατροί, γι αυτόν τον λόγο, συνιστούν συχνά, λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Πόσο αναγκαίο είναι αυτό όμως;
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause διαδικτυακά στις 16 Ιουνίου 2014 έδειξε πως οι γυναίκες εξ αιτίας της θεραπείας αυτής, συχνά οδηγούνται σε υπερασβεστιαιμία και υπερασβεστιουρία, καταστάσεις που δημιουργούν προβλήματα υγείας σε αυτές. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει πως οι γυναίκες που παίρνουν αυτά τα συμπληρώματα παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο νεφρολιθίασης σε σχέση με όσες δεν τα παίρνουν.
Ακόμη και η δόση των 500 mg ασβεστίου την ημέρα, μπορεί να είναι πολλή, για κάποιες γυναίκες, αναφέρουν οι πιο πάνω ερευνητές και προτρέπουν τους γιατρούς να συστήνουν μέτρηση του ασβεστίου των γυναικών που παίρνουν τέτοια χάπια, τόσο στο αίμα όσο και στα ούρα τους ανά τρίμηνο.

Σας έχω άλλωστε εξηγήσει και εγώ στο εκπαιδευτικό βίντεο με τον τίτλο «το στρες και η αντιμετώπισή του» 1ο μέρος, πως η οστεοπόρωση δεν οφείλεται μόνον στην μείωση των ορμονών του φύλου. Είναι αυτή άμεσα συνδεδεμένη και με το στρες και τις ορμόνες που παράγονται κατ’ αυτό, κυρίως την κορτιζόνη. Οι περισσότεροι γνωρίζουν στην εποχή μας πως η κορτιζόνη οδηγεί σε οστεοπόρωση, ωστόσο οι γυναίκες αφήνουν το στρες τους χωρίς σωστή αντιμετώπιση και καταφεύγουν σε χάπια για την οστεοπόρωσή τους. Όσο όμως η κορτιζόνη κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό τους, τα χάπια, δυστυχώς, δεν μπορούν να εξουδετερώσουν τη δράση της, και το μόνο που κάνουν είναι να προσθέτουν προβλήματα στην λειτουργία του οργανισμού τους.

Για άλλη μια φορά πρέπει να τονίσω πως, τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται αφού πρώτα αντιμετωπισθεί η αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα υγείας, και όχι αμέσως, όπως γίνεται συνήθως. Εάν οι συνθήκες που μας αρρωσταίνουν παραμένουν οι ίδιες, όσα φάρμακα και να πάρουμε, το πρόβλημά μας απλά θα συγκαλύπτεται και τα φάρμακα θα μας δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, επηρεάζοντας λειτουργίες του οργανισμού μας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.