Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Σχέση προβιοτικών και πίεσης (8)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Όλο και περισσότερες ιατρικές έρευνες αποδεικνύουν με τα αποτελέσματά τους πως το σώμα και οι λειτουργίες του είναι ένα και πως χρειάζεται συνολική σωστή του αντιμετώπιση προκειμένου να έχουμε υγεία.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως στο θέμα της αντιμετώπισης της ψηλής αρτηριακής πίεσης, η θέση της διατροφής περιοριζόταν στην μείωση της πρόσληψης άλατος και αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών πλούσιων σε κάλιο, καθώς και στην μείωση γενικά των προσλαμβανομένων θερμίδων και των λιπαρών τροφών.
Μία νέα έρευνα όμως έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη στοιχείο της διατροφής που βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, χωρίς να ξέρουν ακόμη οι ερευνητές το πώς συμβαίνει αυτό.
Μία ανάλυση 9 ερευνητικών εργασιών, που έγινε πρόσφατα και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Hypertension, έδειξε πως η κατανάλωση προβιοτικών (των ζωντανών βακτηρίων που υπάρχουν στις τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το φυσικό γιαούρτι, το κεφίρ, το ζυμωτό ψωμί, το ξινολάχανο κ.λπ) βοηθάει την μείωση της αρτηριακής πίεσης ( κατά 3,5 mm Hg περίπου της συστολικής και κατά 2,4 mmHg της διαστολικής).

Μία τέτοια μείωση της πίεσης είναι πολύ σημαντική για την υγεία, γιατί οδηγεί σε μείωση των καρδιαγγειακών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Το πώς  λειτουργεί η σχέση αυτή μεταξύ προβιοτικών και πίεσης, δεν το ανακάλυψαν ακόμη οι επιστήμονες. Τα προβιοτικά βελτιώνουν την αναλογία κακών-καλών βακτηρίων μέσα στο έντερό μας και επιδρούν με αυτόν τον τρόπο στη λειτουργία του εγκεφάλου του εντέρου μας.
Πιθανώς η δική του επικοινωνία με τον εγκέφαλο του κρανίου μας να είναι αυτή που κρατάει το κλειδί της επίδρασης των προβιοτικών στην αρτηριακή πίεση, αλλά μένει να αποδειχθεί αυτό πειραματικά.
Πιθανολογούνται και άλλες δράσεις τους, όπως η μείωση της χοληστερίνης, της γλυκόζης και η ελάττωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μένουν όμως να αποδειχθούν όλα αυτά. 

Ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουν οι υπερτασικοί φίλοι και φίλες, πως η προσθήκη στην διατροφή τους τροφών που περιέχουν προβιοτικά, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, είναι ένας ακόμη τρόπος να μειώσουν με φυσικό τρόπο την πίεσή τους. Και μάλιστα, όπως έδειξαν οι έρευνες, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν συνδυάζει κάποιος στη διατροφή του περισσότερα από ένα, είδη προβιοτικών. Διάφορες τροφές δηλαδή που περιέχουν προβιοτικά.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.