Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Διατροφή και υγεία (47)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Έρευνες που αφορούν την διατροφή, απαξιώνουν παλαιότερες έρευνες, συνεχώς, και η ιατρική κοινότητα έχει αρχίσει να μπερδεύεται. Και είναι φυσικό, αφού ο παράγων «συναίσθημα» και «προσωπικότητα» λείπει σχεδόν πάντα από τις διάφορες ιατρικές έρευνες τέτοιου είδους.
Πρόσφατα, ερευνητές μελέτησαν ξανά 72 προηγούμενες έρευνες που αφορούσαν 600.000 κόσμο, σχετικές με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και τη σχέση τους με τις καρδιοπάθειες και διαπίστωσαν πως τα πράγματα δεν είναι όπως μας τα παρουσίαζαν μέχρι τώρα. Δεν διαπιστώθηκε δηλαδή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και της εμφάνισης καρδιοπάθειας, όπως πίστευε μέχρι σήμερα η ιατρική κοινότητα. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 18 Μαρτίου. (1)

Δεν σημαίνει βέβαια αυτό πως μπορεί κανείς να τρώει πολλά κορεσμένα λιπαρά και να μην βλάπτεται ο οργανισμός του, σημαίνει απλά πως υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες εκτός της διατροφής που επηρεάζουν την υγεία μας και δεν ευθύνεται μόνη της η διατροφή για κάποιες από τις ασθένειες, όπως μας το παρουσίαζαν μέχρι τώρα.
ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ έλεγαν οι πρόγονοί μας , που τα έχουν πει όλα…

Και είναι φυσικό. Όπως επανειλημμένα σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα σας έχω πει, κάτω από όλα τα προβλήματα υγείας, υπάρχουν τα στρες της ζωής που οδηγούν σε αποδιοργάνωση τον οργανισμό και νόσο, όποτε αυτά ξεπερνούν τις αντοχές του κάθε ατόμου. Και η σωστή αντιμετώπιση των στρες δεν είναι μόνον η καλή διατροφή. Χρειάζεται και η γείωση, η άσκηση, το γέλιο, η χαλάρωση και η διαχείριση των συναισθημάτων μας.

Αυτή η τελευταία μάλιστα, φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο στην υγεία απ’ όσο πιστεύαμε παλαιότερα. Γιατί μία άλλη έρευνα έδειξε πριν ένα χρόνο πως, το στρες βλάπτει τον οργανισμό όταν, ΠΡΟΣΞΤΕ ΤΟ , το άτομο το θεωρεί βλαπτικό για τον οργανισμό του!!!
Στην έρευνα αυτή, παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων μεταξύ των ατόμων που υπέστησαν κάποιο στρες, μόνον ανάμεσα σε αυτούς που είχαν θεωρήσει το στρες αυτό βλαπτικό για τον οργανισμό τους. Το ίδιο στρες δεν άλλαξε καθόλου τον αριθμό των θανάτων ανάμεσα στα άτομα που πίστευαν πως το στρες αυτό δεν τους βλάπτει καθόλου!!! (2)

Ο ψυχισμός μας δηλαδή, η αντίληψη που έχουμε για τα πράγματα, παίζει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο στις βλάβες του που τα στρες της ζωής προκαλούν στον οργανισμό μας. Χρειάζεται, όπως πολλές φορές σας έχω πει, να εφαρμόζει κάποιος όλους τους κανόνες αντιμετώπισης του στρες στη ζωή του για να προφυλάσσει την υγεία του. Η χαλάρωση ωστόσο, και η εκπαίδευσή μας στη σωστή διαχείριση των συναισθημάτων μας φαίνεται να παίζουν το πιο σημαντικό ρόλο από όλους.

Με αγάπη

                 2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22201278

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.