Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ/RAS (7)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σε προηγούμενα άρθρα αυτής της στήλης (το πρώτο μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ), όπως και σε ένα εκπαιδευτικό βίντεο με τον τίτλο «Μνήμη και υποσυνείδητο» σας έχω εξηγήσει τη λειτουργία του RAS, του αρχικού δηλαδή εκείνου τμήματος του εγκεφάλου μας που μειώνει εκλεκτικά τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος που φθάνουν σε αυτόν, προκειμένου να μπορέσει να τα επεξεργαστεί, μια που οι δυνατότητές του είναι (προς το παρόν τουλάχιστον) περιορισμένες. 
Από τα εκατομμύρια σήματα το δευτερόλεπτο που φτάνουν στο RAS μας, μόνον τα 2.000 περνούν για επεξεργασία στα αντίστοιχα τμήματα του εγκεφάλου. Και αυτά καθορίζονται κυρίως από δύο παράγοντες. Από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, μια που αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την υλική μας υπόσταση, η διατήρηση της ζωής μας, δηλαδή, και από το τι θεωρούμε εμείς σημαντικό.
Σας έχω πει λοιπόν στα προηγούμενα άρθρα και στο μικρό εκπαιδευτικό βίντεο, πως αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου μας το RAS μοιάζει να είναι η πύλη προς το υποσυνείδητο (ή ασυνείδητο κατ’ άλλους), γιατί όταν καταργείται ο έλεγχός του αυτός, πράγμα που συμβαίνει στον ύπνο και την ύπνωση, (όταν δηλαδή ο εγκέφαλος λειτουργεί στα άλφα, θήτα, ή δέλτα κύματα) τότε μνήμες από το υποσυνείδητο μπορούν να έρθουν στην επιφάνεια, ενώ συγχρόνως καινούργια ερεθίσματα με την μορφή εικόνων και σκέψεων μπορούν να επηρεάσουν προϋπάρχουσες εκεί  καταγραφές.

Και γιατί να μπούμε εκεί να τις επηρεάσουμε τις παλιές μας καταγραφές, θα με ρωτήσετε. Γιατί συνήθως οι προηγούμενες καταγραφές αφορούν καταστάσεις που μας έχουν δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα. Και τα αρνητικά συναισθήματα, μέσω μικρών χημικών μορίων  που πρόσφατα ανακαλύφτηκαν (των νευροπεπτιδίων) κλειδώνουν επάνω στα κύτταρά μας και επηρεάζουν τη λειτουργία τους, οδηγώντας μας σε νοσήματα, όπως σε ένα άλλο μικρό εκπαιδευτικό βίντεο σας έχω εξηγήσει.

Είμαι βέβαιη πως θα θέλατε να σας εξηγήσω και κάτι ακόμη. Το γιατί οι μνήμες που είναι καταγεγραμμένες στο υποσυνείδητό μας αφορούν κυρίως καταστάσεις που μας δημιούργησαν αρνητικά συναισθήματα. Μα γιατί αυτά τα αρνητικά είναι η εκπαίδευσή μας. Αυτά είναι που προσπαθεί να αποφύγει να ξαναπάθουμε ο εγκέφαλός μας. Αυτά κρατάει στη μνήμη, καθώς και την αντίδρασή μας σε αυτά, για να μπορεί με ευκολία να μας προστατεύσει από παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Και εδώ δημιουργείται το μεγάλο πρόβλημα. Με την πάροδο του χρόνου, η αντίληψή μας για την πραγματικότητα όλο και μεταβάλλεται και μαζί με αυτήν, θα έπρεπε να μεταβάλλεται και η αντίδρασή μας στα διάφορα γεγονότα. Ωστόσο οι περισσότεροι, όντας έρμαια του υποσυνειδήτου τους, αντιδρούν στις τωρινές τους καταστάσεις  με τις δικές του παλαιές καταγραφές, παραμένοντας έτσι αλυσοδεμένοι στο παρελθόν που τους πόνεσε και δεν αφήνουν τη ζωή τους να προχωρήσει σε καινούργιους δρόμους και να ανακαλύψουν καινούργιες ομορφιές.

Δύο από τους τρόπους αντιμετώπισης του στρες, η χαλάρωση και η ενεργειακή εναρμόνιση, βοηθούν να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα. Με την χαλάρωση, οδηγείται ο εγκέφαλος σε λειτουργία στα άλφα ή θήτα  κύματα και επομένως καταργείται ο έλεγχος του RAS και είναι ανοιχτός ο δρόμος προς το υποσυνείδητο, πράγμα που αφήνει το περιθώριο με κατάλληλες ασκήσεις να απαλλαγεί κάποιος από τις αρνητικές του μνήμες. Με την ενεργειακή εναρμόνιση, καινούργιες εικόνες που οδηγούν σε θετικά συναισθήματα βοηθούν να αντικατασταθούν οι παλαιότερες εκείνες που ήταν συνδεδεμένες με αρνητικά συναισθήματα και σιγά- σιγά να απαλλαγούμε από την επίδρασή τους.

Ασκούμενοι δηλαδή στη χαλάρωση και την ενεργειακή εναρμόνιση, δεν απαλλάσσουμε απλά τον οργανισμό μας από τις ολέθριες επιπτώσεις του στρες αλλά βελτιώνουμε και τη ζωή μας.

Υπάρχουν και κάποιοι απλούστεροι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Θα τους αναλύσουμε σε ένα επόμενο άρθρο της σειράς.

Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.