Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/αυτοθεραπεία(1)

Πώς ο οργανισμός αποκαθιστά αυτόματα τις βλάβες των μυών μας
Γεια σας
Η βλάβη των σκελετικών μυών μας μετά από ένα ατύχημα, μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση των μυών ακόμη και στον θάνατο εάν αυτή είναι μεγάλη σε έκταση.
Ο οργανισμός μας όμως έχει και για τις βλάβες των μυών μας έναν μηχανισμό επιδιόρθωσης, ο οποίος όταν η έκταση της βλάβης το επιτρέπει, μπορεί να αποκαταστήσει τους τραυματισμένους μύες.
Οι έρευνες έχουν δείξει πως βλαστοκύτταρα που υπάρχουν τοπικά στους μυς μας (τα λεγόμενα "δορυφορικά βλαστοκύτταρα" ή "ενήλικα βλαστοκύτταρα") μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να διαφοροποιηθούν σε καινούργια μυϊκά κύτταρα ώστε να δημιουργηθούν καινούργιες μυϊκές ίνες και η βλάβη να αποκατασταθεί.
Μία νέα έρευνα, από τους Stark et al. μάλιστα δείχνει πως ακόμη και δορυφορικά βλαστοκύτταρα από  περιοχές που βρίσκονται μακριά  από την βλάβη μπορούν να έρθουν να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η βλάβη.
Οι ερευνητές βρήκαν πως η κινητικότητα αυτών των δορυφορικών βλαστοκυττάρων κοντρολάρεται από κάποιες πρωτεΐνες στην επιφάνεια  κυττάρων που παράγονται από τα γερά και αναγεννημένα μυϊκά κύτταρα  και λέγονται «Εφρίνες».  Αυτές οι πρωτεΐνες και οι υποδοχείς επάνω στους οποίους αυτές ενώνονται για να δράσουν, έχουν διάφορους ρόλους στην διαδικασία της αναγέννησης των μυϊκών κυττάρων σε περίπτωση βλάβης.
Όπως διαπίστωσαν οι πιο πάνω ερευνητές, ένας από αυτούς τους ρόλους είναι ότι αυτές οι Εφρίνες βγάζουν κάποια σήματα που αναγκάζουν τα δορυφορικά βλαστοκύτταρα των γύρω περιοχών να αλλάξουν την μεταναστευτική τους πορεία(!). Οι πιο πάνω ερευνητές μετά τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν σε ποντίκια, προτείνουν λοιπόν πως αλληλεπιδράσεις τέτοιων πρωτεϊνών, Εφρινών, μπορεί να κινητοποιούν βλαστοκύτταρα από μακρινές περιοχές να έρθουν και να πάρουν μέρος στην αναγέννηση των μυϊκών κυττάρων όταν υπάρχει βλάβη.
Εκπληκτικός κόσμος αυτός ο άγνωστος ακόμη και μυστηριώδης κόσμος του κορμιού μας αγαπητές και αγαπητοί μου. Εκπληκτικός και ο τρόπος που τα κύτταρά μας συνεργάζονται μεταξύ τους για να χαρίζουν στο κορμί μας ισορροπία.
Χωρίς όρια αποδεικνύονται όλο και περισσότερο από τις επιστημονικές έρευνες οι ικανότητες του οργανισμού μας για αυτοϊαση. Τι είναι αυτό λοιπόν που μας εμποδίζει να τις απολαύσουμε εμείς σαν οργανισμοί;
Μήπως η πολλή, κακώς εννοούμενη «λογική» μας;
Με αγάπη

Πηγές : 1. Development 138, 5279 (2011); Tissue Eng. Part A 17, 2629 (2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.