Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (3)

Μη παίρνετε τίποτα προσωπικά (3) 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ένα βιβλίο του Πιραντέλο με τίτλο «΄Ενας, κανένας και εκατό χιλιάδες», που είχα διαβάσει πριν από αρκετά χρόνια και με είχε προβληματίσει, θυμήθηκα καθώς τελείωνα το γράψιμο του προηγούμενου άρθρου αυτής της στήλης. Το θέμα του βιβλίου είναι πολύ σχετικό με όσα κουβεντιάσαμε στα δύο προηγούμενα άρθρα με τον τίτλο «μη παίρνετε τίποτα προσωπικά» και νομίζω πως είναι καλό να σας μιλήσω λίγο γι αυτό. Αξίζει βέβαια να διαβάσετε εσείς οι ίδιοι το βιβλίο, όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη.
Σε ολόκληρο αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας προσπαθεί να ανακαλύψει τον αληθινό εαυτό του κοιτάζοντας μέσα σε έναν καθρέφτη και ψάχνοντας να κατανοήσει πώς τον βλέπουν αυτόν τον ίδιο οι γύρω του (συγγενείς, φίλοι, γνωστοί). Κάθε φορά που κοιτάζεται στον καθρέφτη ανακαλύπτει πως το προσωπείο που βλέπει, είναι αυτό που ο ίδιος επιθυμεί να δει εκείνη την στιγμή και όχι το πραγματικό του. Η έκφραση αλλάζει ανάλογα με αυτήν που ίδιος άθελά του παίρνει την ώρα που πάει να κοιταχθεί στον καθρέφτη. Έτσι αντιλαμβάνεται πως ενώ είναι «ένας», του είναι αδύνατον να δει ποιος πραγματικά είναι, μοιάζει να μην είναι «κανένας» από τα πολυάριθμα προσωπεία που βλέπει στον καθρέφτη, και συγχρόνως έχει «εκατό χιλιάδες» και πολύ περισσότερες ακόμη εικόνες, όσες οι άνθρωποι που τον βλέπουν, που ανάλογα με τις δικές τους αισθήσεις και τον δικό τους νου του αποδίδουν.
Ποιοι είμαστε λοιπόν; Και αν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς τον ίδιο του τον εαυτό, πόσο εύκολο είναι να καταλάβει τους γύρω του; Καθόλου εύκολο όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε.
Τότε προς τι τα κουτσομπολιά και οι εχθρότητες; Προς τι οι αρνητικές αντιδράσεις σε κάθε τι διαφορετικό από τα δικά μας πιστεύω; Γιατί τα παίρνουμε όλα προσωπικά; Δεν γυρίζει η γη μόνον για χάρη μας, ούτε το σύμπαν έχει φτιαχτεί για να μας υπηρετεί. Τι ζητάμε για να νιώσουμε ευτυχισμένοι; Δεν είναι αρκετό το μεγαλείο της ύπαρξής μας και της φύσης ολόγυρά μας για να μας κάνει να νιώσουμε ευγνωμοσύνη προς ότι είναι αυτό που μας υλοποίησε πάνω σε ετούτον τον πανέμορφο πλανήτη, ανεξάρτητα από θρησκείες και πιστεύω;
Έχετε συνειδητοποιήσει την αξία του σώματός σας σαν κάτι μοναδικό και ανεπανάληπτο; Ούτε υπήρξε ποτέ ούτε θα υπάρξει ξανά στο σύμπαν άλλο σώμα όμοιο με το δικό σας.
Αν λοιπόν όλοι το κατανοούσαμε αυτό, αν αγαπούσαμε και εκτιμούσαμε το σώμα μας όσο του αξίζει σαν κάτι μοναδικό και ανεπανάληπτο δεν θα υπήρχαν παχύσαρκοι, ούτε άρρωστοι άνθρωποι ανάμεσά μας.
Αν όλοι συνειδητοποιούσαμε ότι αυτό το σώμα αποτελείται από τρισεκατομμύρια πανέξυπνα σύμπαντα, τα κύτταρά μας, που δουλεύουν μέρα- νύχτα για εμάς σαν ακούραστοι σοφοί εργάτες, για να απολαμβάνουμε αυτό το μεγαλείο που τόσο απλά ονομάζουμε «ζωή», σίγουρα θα το αγαπούσαμε και θα το εκτιμούσαμε πολύ περισσότερο αυτό το σώμα τόσο το δικό μας όσο και όλων των άλλων γύρω μας. Και αυτό θα οδηγούσε και πάλι στην Αγάπη. Αγάπη για όλους και για όλα. Αυτό το εκπληκτικό θετικό συναίσθημα,  για το οποίο μιλούν όλες οι θρησκείες (όχι τυχαία), δεν αφήνει περιθώρια για αρνητικά συναισθήματα να γεμίσουν τη ψυχή μας και να καταστρέψουνε το σώμα και τη ζωή μας. Μας χαρίζει μόνον ευτυχία.
Ακολουθείστε λοιπόν φίλες και φίλοι μου την προτροπή του συγγραφέα του βιβλίου «Πέμπτη συμφωνία» (εκδ. Διόπτρα) μη παίρνετε τίποτα προσωπικά. Μόνοι σας φτιάχνετε το παραμύθι της ζωής σας, σύμφωνα με τα βιώματα, τις εμπειρίες και την ιδιαιτερότητα του νου σας. Εσείς είσαστε οι πρωταγωνιστές σε αυτό το παραμύθι. Αν τώρα δεν σας αρέσουν οι δευτερεύοντες χαρακτήρες αυτού του παραμυθιού, αν δεν είναι όπως εσείς θα τους θέλατε, δεν φταίνε αυτοί. Αυτοί ζούνε στο δικό τους παραμύθι και παίζουν στο δικό σας τον ρόλο στον οποίο η δική σας συμπεριφορά τους οδηγεί. Αν θέλετε να αλλάξετε το παραμύθι της ζωής σας και τους δευτερεύοντες χαρακτήρες του, δεν έχετε παρά να αλλάξετε τον πρωταγωνιστή. Τον εαυτό σας δηλαδή. Μόνον το εαυτό σας μπορείτε να αλλάξετε. Αυτή η αλλαγή είναι όμως αρκετή να αλλάξει ολόκληρο το παραμύθι και βέβαια και του δευτερεύοντες ρόλους, τονίζει ο συγγραφέας.
Δοκιμάστε το φίλες και φίλοι μου. Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από αυτή τη σκοπιά, και είναι βέβαιο πως θα απαλλαγείτε από πολλά αρνητικά συναισθήματα.
Μη ξεχνάτε όμως να κάνετε τακτικά και τις ασκήσεις που σας έχω δώσει σε προηγούμενα άρθρα αυτή της στήλης.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.